που οργανώνεται με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ και του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ.
«Η μόδα της αύριον. Στερεότης, κομψότης και τέλεια εφαρμογή»: αστική μόδα και παραδοσιακές φόρμες.
Κατά την εκδήλωση, στην οποία η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη και με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον η παρακολούθηση των παρουσιάσεων, οι καλεσμένες ομιλήτριες επικεντρώθηκαν σε θεματικές που αναδεικνύουν ιστορικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά του ενδύματος στην Ελλάδα, στο γύρισμα από τον 19ο αιώνα στον 20ο αιώνα.
στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης ανακοινώνει ότι ο νέος κύκλος μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2025 και θα διαρκέσει έως και το Μάϊο του 2025. Ο νέος κύκλος μαθημάτων εμπλουτίζεται με σεμινάρια Λατινικής Παλαιογραφίας, Παπυρολογίας – Επιγραφικής κ.ά., εκτός της Ελληνικής.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ (Π. Σκουζε 3, Αθήνα).
Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τον τρόπο εγγραφής θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Στις 27-28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Σόφια και τη Φιλιππούπολη το "Διεθνές συνέδριο για την γραφή. Το Κυριλλικό αλφάβητο. Γλώσσα, παράδοση, ταυτότηατα». Στο συνέδριο συμμετείχε η Μαρία Λίτινα, ιστορικός ΙΠΑ/ΜΙΕΤ με την παρουσίαση «Πτυχές του Βουλγαρικού Παρθεναγωγείου στην Θεσσαλονίκη (1881-1913)», για την οποία αξιοποιήθηκε υλικό της Βιβλιοθήκης του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.
ΙΠΑ/ΜΙΕΤ - Ετήσιο Ερευνητικό Εργαστήριο– ‘Λίνος Πολίτης’
Στο φετινό εργαστήριο η θεματική ήταν:
«Η συμβολή του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ στην επιστημονική έρευνα»
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ η διάλεξη του Ίκαρου Μαντούβαλου, ερευνητή στο Κέντρο Έρευνας του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμου της Ακαδημίας Αθηνών.
Κύκλος διαλέξεων στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ με τίτλο: Συλλογές σπάνιου και πολύτιμου υλικού (αρχεία, χειρόγραφα, παλαίτυπα): προκλήσεις και προοπτικές #ipamiet
4η διάλεξη στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ
Καὶ κράτι ἐπάνω σου φυλακτύριον δια νά μην φοβάσαι κακούς...». Μάγια και ξόρκια - γητειές και προφητείες στο πέρασμα του χρόνου στην ανατολική και νοτιανατολική Ευρώπη.
Τετάρτη, 3 Απριλίου 2023, 18:00-20:00
Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ
Παν. Σκουζέ 3, Αθήνα
Στις 25-26 και στις 27 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι
(1) το διεθνές συνέδριο «Du Grand Tour à l’Orient-Express: curiosité, exploration, sociabilité», στο INALCO – BULAC και
(2) το σεμινάριο «Eastern Ortohodoxy as lived Religion: Case studies from early modernity to contemporary periods», στην école pratique des hautes études / Sorbonne, rue de la Sorbonne 17.
Και στις δύο συμμετείχε με παρουσιάσεις ο υπεύθυνος του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ, Σταύρος Γριμάνης:
(1) «Sociability, Likeability and Pilgrimage Travel: Greeks and Russians Size Other Up, Late 19th – Early 20th Centuries» (μαζί με τον δρ. Νίκο Χρυσίδη, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Southern Connecticut) και
(2) «Religious advisory from the notebooks for preaching of a Greek-Orthodox Bishop in Venice (16/17th c.)» .
Από τις 22 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ερευνητική αποστολή στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος καταγραφής και ανάδειξης των βιβλίων και του αρχειακού υλικού που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Labronica του Λιβόρνου και συνδέεται με την ελληνορθόδοξη κοινότητα της πόλης.
Το ερευνητικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη Labronica, το Κέντρο Έρευνας Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείου του ΜΙΕΤ.
Εκ μέρους του ΚΕΜΝΕ συμμετέχει η διευθύντρια ερευνών δρ. Δέσποινα Βλάμη, ενώ την επιστημονική εποπτεία έχει η ακαδημαϊκός κ. Χρύσα Μαλτέζου. Εκ μέρους του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ συμμετέχει ο υπεύθυνος του τμήματος, δρ. Σταύρος Γριμάνης και η φιλόλογος-παλαιογράφος δρ. Βενετία Χατζοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής εξετάστηκε και καταγράφηκε νέο υλικό, συμπληρώθηκαν σημεία της προηγούμενης ερευνητικής αποστολής (για την οποία βλ. https://www.miet.gr/news/news-Apostolh-IPA-se-synergasia-me-thn-Akadhmia-A8hnwn-sth-Biblio8hkh-Labronica-toy-Libornoy-Liborno?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF+%CE%9C%CE%99%CE%95%CE%A4) και διευρύνθηκε η έρευνα σε αρχεία τόσο της πόλης του Λιβόρνου (Archivio Communale), όσο και της Φλωρεντίας (Cabinetto Scientifico Vieusseux, Biblioteca Nazionale).
Για το πρόγραμμα μίλησε η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου σε εκδήλωση της Ακαδημίας στις 20 Φεβρουαρίου και η Δέσποινα Βλάμη στο Ιταλικό Ινστιτούτο της Αθήνας στις 21 Μαρτίου, στην οποία παρεβρέθηκε με παρέμβαση και ο Σταύρος Γριμάνης.
Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης στις 30 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της Έκθεσης, «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες Γράμματα», ο υπεύθυνος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης Σταύρος Γριμάνης μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη για το πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας και έως την Επανάσταση του 1821, για τις σπουδαίες μορφές της εκπαίδευσης, τις περιοχές όπου άνθησαν τα γράμματα και τα εγχειρίδια που χρησιμοποιούνταν.
Το ηχητικό απόσπασμα στο σύνδεσμο: https://fb.watch/rew1ZiTQJH/
Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, ο υπεύθυνος του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ πραγματοποιήσε διάλεξη στο Colloquium του ερευνητικού Κέντρου Αγ. Δημητρίου & Αγ. Γρηγορίου Παλαμά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Στο σπουδαστήριο ενός κήρυκα. Η μαρτυρία των σημειωματαρίων του Γαβριήλ Σεβήρου, μητροπολίτη Φιλαδελφείας (1578-1616), για τη μεταβυζαντινή ομιλητική".
Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 επισκέφτηκαν το Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ οι φοιτητές του ΜΠΣ του τμήματος Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ Βυζαντινή Μουσικολογία και Ψαλτική Τέχνη με την καθηγήτριά τους Φλώρα Κρητικού, αν. Καθηγήτρια.
Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος ψηφιοποίησης μέρους των τεκμηρίων που φυλάσσονται στο αρχείο του, διοργανώνει μικρή σειρά διαλέξεων με θέμα:
Συλλογές σπάνιου και πολύτιμου υλικού (αρχεία, χειρόγραφα, παλαίτυπα): προκλήσεις και προοπτικές
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση (1453-1821)», που παρουσιάζεται στο παράρτημά του στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Καπαντζή, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108) διοργανώνει τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 16:00 διάλεξη.
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Βιβλιοθήκης Labronica με το ΚΕΜΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών και το ΙΠΑ/ΜΙΕΤ, μετά από συμφωνία για την ανάδειξη αρχειακού υλικού και εκδόσεων ελληνικού ενδιαφέροντος.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης ανακοινώνει την επανέναρξη των μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όσους, ανεξαρτήτως τίτλου σπουδών, θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις προσέγγισης και επεξεργασίας γραπτών φιλολογικών και ιστορικών πηγών από χειρόγραφους κώδικες και έγγραφα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.