ΝΕΑ

 

 

Από την Παρασκευή 5 μέχρι την Κυριακή 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε από την ομάδα ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ στο Βόλο το καλοκαιρινό τριήμερο Εργαστηρίο Ιδεών «Ιστορίες Αγνώστων – Βόλος 2024», σε συνεργασία με τη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, Παράρτημα Μαγνησίας.

Στο εργαστήριο συμμετείχε ο υπεύθυνος του Ιστορικού & Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜΙΕΤ, Σταύρος Γριμάνης, με την παρουσίαση: «Η συνάντηση μαγείας, θρησκείας και επιστήμης σε προ-νεωτερικά κείμενα». Σε αυτήν παρουσιάστηκε η μαντική και η πρόβλεψη, η επεμβατική μαγεία και η ιατροσοφική του ελληνόγλωσσου πολιτισμικού χώρου, όπως αποτυπώνεται σε ένα χειρόγραφο των συλλογών του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ.

 

 • Στις 27-28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Σόφια και τη Φιλιππούπολη το "Διεθνές συνέδριο για την γραφή. Το Κυριλλικό αλφάβητο. Γλώσσα, παράδοση, ταυτότηατα». Στο συνέδριο συμμετείχε η Μαρία Λίτινα, ιστορικός ΙΠΑ/ΜΙΕΤ με την παρουσίαση «Πτυχές του Βουλγαρικού Παρθεναγωγείου στην Θεσσαλονίκη (1881-1913)», για την οποία αξιοποιήθηκε υλικό της Βιβλιοθήκης του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.

 

 

Το ΜΙΕΤ θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου φιλολόγου και παλαιογράφου Λίνου Πολίτη, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ, και με αφορμή τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του, αποφάσισε να αφιερώσει τη σειρά των ερευνηικών εργαστηρίων που πραγματοποιεί το ΙΠΑ/ΜΙΕΤ στη μνήμη του, με τον τίτλο:

ΙΠΑ/ΜΙΕΤ - Ετήσιο Ερευνητικό Εργαστήριο– ‘Λίνος Πολίτης

Στο φετινό εργαστήριο η θεματική ήταν:

«Η συμβολή του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ στην επιστημονική έρευνα»

 

Η διάλεξη οργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (9 Ιουνίου) και είναι η δεύτερη που οργανώνεται μετά την περυσινή με αντικείμενο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που προέκυψε από ένα ερευνητικό προγραμμα (ERC) και την αρχειακή έρευνα του Απόστολου Δελή.

Η διάλεξη του Ίκαρου Μαντούβαλου είχε ως θέμα: «Η μονή της Πάτμου ‘εν κινήσει’: ένα ταξίδι στον μακρύ 18ο αιώνα και η γοητεία ενός Αρχείου.

 

 • Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 επισκέφτηκαν το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ φοιτητές του τμήματος με την καθοδήγηση του καθηγητή τους λέκτορα της Βουλγαρικής Γλώσσας κ. Γκέντσο Μπάνεβ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

👉 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, 17:00–18:30

Στη 4η διάλεξη της σειράς καλεσμένη ομιλήτρια είναι η κα. Μαρία Αρβανιτάκη, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, η οποία θα παρουσιάσει τη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.

 

 • Την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024, στις 18:00, πραγματοποείται η δεύτερη εκδήλωση της σειράς συναντήσεων «Στο Εργαστήρι μας» που διοργανώνουν η Βιβλιοθήκη Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου / ΜΙΕΤ και το Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο / ΜΙΕΤ στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ (Παν. Σκουζέ 3, Αθήνα).

  Καὶ κράτι ἐπάνω σου φυλακτύριον δια νά μην φοβάσαι κακούς...». Μάγια και ξόρκια - γητειές και προφητείες στο πέρασμα του χρόνου στην ανατολική και νοτιανατολική Ευρώπη.

  📆 Τετάρτη, 3 Απριλίου 2023, 18:00-20:00

  📍 Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ

  Παν. Σκουζέ 3, Αθήνα

   

 • Στις 25-26 και στις 27 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι

 • (1) το διεθνές συνέδριο «Du Grand Tour à l’Orient-Express: curiosité, exploration, sociabilité», στο INALCO – BULAC και

 • (2) το σεμινάριο «Eastern Ortohodoxy as lived Religion: Case studies from early modernity to contemporary periods», στην école pratique des hautes études / Sorbonne, rue de la Sorbonne 17.

  Και στις δύο συμμετείχε με παρουσιάσεις ο υπεύθυνος του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ, Σταύρος Γριμάνης:

  (1) «Sociability, Likeability and Pilgrimage Travel: Greeks and Russians Size Other Up, Late 19th – Early 20th Centuries» (μαζί με τον δρ. Νίκο Χρυσίδη, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Southern Connecticut) και

  (2) «Religious advisory from the notebooks for preaching of a Greek-Orthodox Bishop in Venice (16/17th c.)» .

 

 

 • Από τις 22 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ερευνητική αποστολή στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος καταγραφής και ανάδειξης των βιβλίων και του αρχειακού υλικού που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Labronica του Λιβόρνου και συνδέεται με την ελληνορθόδοξη κοινότητα της πόλης.

  Το ερευνητικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη Labronica, το Κέντρο Έρευνας Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείου του ΜΙΕΤ.

  Εκ μέρους του ΚΕΜΝΕ συμμετέχει η διευθύντρια ερευνών δρ. Δέσποινα Βλάμη, ενώ την επιστημονική εποπτεία έχει η ακαδημαϊκός κ. Χρύσα Μαλτέζου. Εκ μέρους του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ συμμετέχει ο υπεύθυνος του τμήματος, δρ. Σταύρος Γριμάνης και η φιλόλογος-παλαιογράφος δρ. Βενετία Χατζοπούλου.

  Κατά τη διάρκεια της αποστολής εξετάστηκε και καταγράφηκε νέο υλικό, συμπληρώθηκαν σημεία της προηγούμενης ερευνητικής αποστολής (για την οποία βλ. https://www.miet.gr/news/news-Apostolh-IPA-se-synergasia-me-thn-Akadhmia-A8hnwn-sth-Biblio8hkh-Labronica-toy-Libornoy-Liborno?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF+%CE%9C%CE%99%CE%95%CE%A4) και διευρύνθηκε η έρευνα σε αρχεία τόσο της πόλης του Λιβόρνου (Archivio Communale), όσο και της Φλωρεντίας (Cabinetto Scientifico Vieusseux, Biblioteca Nazionale).

  Για το πρόγραμμα μίλησε η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου σε εκδήλωση της Ακαδημίας στις 20 Φεβρουαρίου και η Δέσποινα Βλάμη στο Ιταλικό Ινστιτούτο της Αθήνας στις 21 Μαρτίου, στην οποία παρεβρέθηκε με παρέμβαση και ο Σταύρος Γριμάνης.

 

 • Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης στις 30 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της Έκθεσης, «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες Γράμματα», ο υπεύθυνος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης Σταύρος Γριμάνης μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη για το πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας και έως την Επανάσταση του 1821, για τις σπουδαίες μορφές της εκπαίδευσης, τις περιοχές όπου άνθησαν τα γράμματα και τα εγχειρίδια που χρησιμοποιούνταν.

  Το ηχητικό απόσπασμα στο σύνδεσμο: https://fb.watch/rew1ZiTQJH/

 

 • Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, ο υπεύθυνος του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ πραγματοποιήσε διάλεξη στο Colloquium του ερευνητικού Κέντρου Αγ. Δημητρίου & Αγ. Γρηγορίου Παλαμά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Στο σπουδαστήριο ενός κήρυκα. Η μαρτυρία των σημειωματαρίων του Γαβριήλ Σεβήρου, μητροπολίτη Φιλαδελφείας (1578-1616), για τη μεταβυζαντινή ομιλητική".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 •  

Το Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο / Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης ανακοινώνει την επανέναρξη των μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας Γ΄ κύκλου για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24.

 

 

Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος ψηφιοποίησης μέρους των τεκμηρίων που φυλάσσονται στο αρχείο του, διοργανώνει μικρή σειρά διαλέξεων με θέμα:

Συλλογές σπάνιου και πολύτιμου υλικού (αρχεία, χειρόγραφα, παλαίτυπα): προκλήσεις και προοπτικές

 

 

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση (1453-1821)», που παρουσιάζεται στο παράρτημά του στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Καπαντζή, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108) διοργανώνει τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 16:00 διάλεξη.

 

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Βιβλιοθήκης Labronica με το ΚΕΜΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών και το ΙΠΑ/ΜΙΕΤ, μετά από συμφωνία για την ανάδειξη αρχειακού υλικού και εκδόσεων ελληνικού ενδιαφέροντος. 

 

 

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης ανακοινώνει την επανέναρξη των μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όσους, ανεξαρτήτως τίτλου σπουδών, θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις προσέγγισης και επεξεργασίας γραπτών φιλολογικών και ιστορικών πηγών από χειρόγραφους κώδικες και έγγραφα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.