Σεμινάριο για το αρχαίο θέατρο στη Θεσσαλονίκη

21 Φεβρουαρίου 2019

 Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει διήμερο σεμινάριο για το αρχαίο θέατρο, με τίτλο «Ανάμεσα στον “χαρακτήρα” και τη “μορφή”: το τραγικό υποκείμενο». Δύο τρίωρες διαλέξεις με ομιλήτρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, κυρία Ελένη Παπάζογλου. Την Τετάρτη 20 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, στις 18:00 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 11.

Το σεμινάριο εστιάζει στο ζήτημα της φύσης του τραγικού υποκειμένου, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες επιστημονικές αντιπαραθέσεις, χωρίζοντας τους μελετητές σε δύο αντίπαλα επιστημονικά στρατόπεδα: από τη μια μεριά τους «ψυχολογιστές», οι οποίοι βλέπουν στο τραγικό υποκείμενο ένα οργανικά ψυχογραφημένο πρόσωπο, από την άλλη τους «αντι-ψυχολογιστές», που θεωρούν τον ψυχολογικό ρεαλισμό ξένο προς το τραγικό θέατρο αλλά και προς την αρχαία αντίληψη του ανθρώπινου υποκειμένου της «πραγματικής» ζωής.

Η πρώτη από τις δύο τρίωρες διαλέξεις, θα προσφέρει μια συνοπτική θεώρηση του ερμηνευτικού τοπίου που καταγράφουν οι αρχαιογνωστικές σπουδές πάνω στο θέμα, προκειμένου να διαπιστωθεί η εντυπωσιακή πολυφωνία που το διέπει. Η δεύτερη συνεδρία εστιάζει στη δραματουργική ταυτότητα των σοφόκλειων ηρώων, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί μια χαρακτηρολογική προοπτική, που το θέατρο του Σοφοκλή, για πολλούς μελετητές, καλλιεργεί σε εντυπωσιακό ψυχολογικό «βάθος». Με σημεία αναφοράς δύο σοφόκλειες ηρωίδες, τη Δηιάνειρα και την Ηλέκτρα, θα διερευνηθεί η δραματουργική συγκρότηση των προσώπων τους, συγκεράζοντας την ανθρωπολογική και τη χαρακτηρολογική  προσέγγιση – ένας μεθοδολογικός συνδυασμός που, αν και θεωρητικά μοιάζει παράδοξος, ωστόσο στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί παραγωγικός.

Οι διαλέξεις θα ολοκληρωθούν σε δύο (2) τρίωρες συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11) την Τετάρτη 20 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, στις 18:00.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το κόστος παρακολούθησης των διαλέξεων ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Η εγγραφή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
- Μέσω του viva.gr
- Στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11), εντός του ωραρίου λειτουργίας.

Το ΜΙΕΤ θα χορηγήσει βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου σε όλους τους συμμετέχοντες.
Πληροφορίες: τηλ. 2310 288 036 & email: bookstore-thessaloniki@miet.gr
Ωράριο λειτουργίας Βιβλιοπωλείου για κρατήσεις: Δευτέρα, Τετάρτη 09:00-15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 09:30-16:00