Σεμινάριο: Βιώνοντας την ιστορία. Διδασκαλία της ιστορίας μέσω ιστορικών περιπάτων – 1ος κύκλος: Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων

07 Φεβρουαρίου 2025

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΣΩ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΑΤΩΝ
1ος ΚΥΚΛΟΣ – Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης / Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το σεμινάριο «Βιώνοντας την ιστορία. Διδασκαλία της ιστορίας μέσω ιστορικών περιπάτων – 1ος κύκλος: Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων».

Το σεμινάριο διάρκειας 14 ωρών, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τελεί υπό την Αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής και παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Το σεμινάριο «Βιώνοντας την Ιστορία» αποσκοπεί να αναδείξει τη σημασία της διδασκαλίας της ιστορίας έξω από τη σχολική αίθουσα, χρησιμοποιώντας τη Θεσσαλονίκη ως ζωντανό εργαστήριο ιστορικής γνώσης. Μέσα από ιστορικούς περιπάτους, οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη μοναδική εβραϊκή κληρονομιά της πόλης, να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία της στη διαμόρφωση της τοπικής και εθνικής ιστορίας, και να αποκτήσουν εργαλεία για τη μεταφορά αυτής της εμπειρίας στους μαθητές τους.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ιδανικό χώρο για την εκμάθηση της ιστορίας μέσα από το βιωματικό παράδειγμα. Η πολυπολιτισμική της παράδοση και η σημαντική παρουσία της εβραϊκής κοινότητας καθιστούν την πόλη ένα πλούσιο πεδίο μελέτης, συνδυάζοντας κοινωνική, θρησκευτική και οικονομική ιστορία. Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναδείξει τις διαφορετικές πτυχές αυτής της κληρονομιάς, προσεγγίζοντάς τες όχι μόνο μέσω ιστορικών κειμένων αλλά και μέσω άμεσης εμπειρίας.

Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στον σχεδιασμό ιστορικών διαδρομών, ενώ θα περιηγηθούν σε εμβληματικά σημεία της Θεσσαλονίκης, όπως η Βίλα Καπαντζή και το κέντρο της πόλης. Με την προσθήκη μουσικών στοιχείων και τη σύνδεση με εκθέσεις, όπως η «Tehom» της Ρενέ Ρεβάχ, η εμπειρία αποκτά πολυδιάστατο χαρακτήρα. Επιπλέον, η παρουσίαση projects από τους συμμετέχοντες στο τέλος του κύκλου δίνει την ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης και πρακτικής εφαρμογής.

Το σεμινάριο ενισχύει την ιδέα ότι η ιστορία δεν είναι απλώς ένα σχολικό μάθημα αλλά μια δυναμική αφήγηση που μπορεί να μας εμπνέει και να μας διδάσκει μέσα από τη βιωματική συμμετοχή.

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, ώρα 18:00 (Διάρκεια 2 ώρες)
Υποδοχή, εγγραφές και ξενάγηση στην έκθεση «Tehom» της Ρενέ Ρεβάχ
Χώρος: Παράρτημα ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, Βίλα Καπαντζή (Βασ. Όλγας 108)

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025, ώρα 17:00 (Διάρκεια 3 ώρες)
Εισηγητική συνάντηση: Αξιοποίηση εργαλείων για τον σχεδιασμό ιστορικής διαδρομής.
Χώρος: Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης
Εισηγητές:
Δρ. Ξένια Ελευθερίου,  Επιστημονική Υπεύθυνη Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, «Ιχνηλασία της τοπικής εβραϊκής ιστορίας»
Δημήτριος Γουλής, Επικ. Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, «Αναζητώντας το παρελθόν μιας γειτονιάς μέσα από τα αρχεία ενός σχολείου. Μια διδακτική πρόταση τοπικής ιστορίας»
Εύη Καρκίτη, μέλος των Thessaloniki Walking Tours

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025, ώρα 11:00 (Διάρκεια 3 ώρες) 
ιστορικός περίπατος Περιοχή Βίλα Μεχμέτ Καπαντζή. Ο περίπατος θα διεξαχθεί από τον κ. Δημήτριο Γουλή. Η Μαριάντζελα Χατζησταματίου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, θα ερμηνεύσει τραγούδια της σεφαραδίτικης παράδοσης, εμπνευσμένα από την ιστορία κάθε τοποσήμου.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, ώρα 17:00 (Διάρκεια 3 ώρες)
2ος ιστορικός περίπατος Κέντρο Θεσσαλονίκης, συνοδεία λογοτεχνικών κειμένων και ποιημάτων. Ο περίπατος θα διεξαχθεί από τον κ. Γιώργο Αντωνίου, επίκουρο καθηγητή Ιστορίας των Εβραϊκών Κοινοτήτων στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας ΑΠθ και τον κ. Δημήτριο Γουλή.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025, ώρα 17:00 (Διάρκεια 3 ώρες)
Παρουσίαση προτάσεων και ιδεών των συμμετεχόντων για έναν σχεδιασμό ιστορικού περίπατου εντός και εκτός σχολείου
Χώρος: Αίθουσα Εκδηλώσεων Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (Βασ. Ηρακλείου 26, 8ος όροφος)

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.office.com/e/yshWY9WycD
Η φόρμα κράτησης συμπληρώνεται ατομικά.

Στοιχεία επικοινωνίας
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Υποδιεύθυνση Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Προβολής
Παράρτημα Θεσσαλονίκης
Βίλα Καπαντζή - Λεωφ. Βασ. Όλγας 108 ταχ. δνση: Τ.Θ. 50742, 54014 Θεσσαλονίκη,
τηλ. 2310 295 170 mietthe2@otenet.gr