«Η Pilar είμαι εγώ»: εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες

22 Φεβρουαρίου 2024

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Pilar είμαι εγώ». Το πρόγραμμα, μια σύμπραξη του ΜΙΕΤ (διαχειριστής τους κληροδοτήματος «Αλέξη Μινωτή εις μνήμην Κατίνας Παξινού») με την εταιρεία μουσειακού θεάτρου Heterotopia Museum Theater και τη Museotek, υλοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τον θάνατο της Παξινού (1973-2023).

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 23 σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ’ όλη την Ελλάδα. Περισσότεροι από 600 μαθητές και μαθήτριες -από το Σουφλί μέχρι τον Άγιο Νικόλαο και από την Κέρκυρα μέχρι τη Λέσβο- ταξίδεψαν ψηφιακά μέχρι το Μουσείο Παξινού - Μινωτή, στο Μέγαρο Εϋνάρδου στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα «Η Pilar είμαι εγώ, μια εικονική περιήγηση στην κινηματογραφική καριέρα της Κατίνας Παξινού», έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την παγκοσμίου φήμης ηθοποιό, να ξεναγηθούν στο Μουσείο Κατίνας Παξινού-Αλέξη Μινωτή του ΜΙΕΤ και να έρθουν σε επαφή με πρωτογενές αρχειακό υλικό του κληροδοτήματος, που αναφέρεται όχι μόνο στην επαγγελματική της σταδιοδρομία αλλά και στην ενεργό αντιναζιστική δράση της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παραγωγή: Heterotopia Museum Theater (Φωτεινή Βενιέρη, Rebecca Shelley), Museotek (Βασίλης Τσέτσος, Κέλλυ Παπακωνσταντίνου, Αθηνά Πουρσαϊτίδου), ΜΙΕΤ (Έλια Βλάχου, Σοφία Πελοποννησίου). Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείο Πολιτισμού.

Το ερευνητικό έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας HISTOLAB με θέμα την ψηφιακή μετάβαση της μουσειακής μάθησης (συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης).

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση του προγράμματος.