4η διάλεξη στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ

10 Απριλίου 2024

Κύκλος διαλέξεων στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ

Συλλογές σπάνιου και πολύτιμου υλικού (αρχεία, χειρόγραφα, παλαίτυπα): προκλήσεις και προοπτικές

Ομιλητές είναι προσκεκλημένοι υπεύθυνοι σημαντικών συλλογών στις οποίες φυλάσσεται σπάνιο και πολύτιμο υλικό (αρχέτυπα και παλαίτυπα, χειρόγραφα κ.ά.).

Εκτός από την παρουσίαση της ιστορίας και των κύριων χαρακτηριστικών των συλλογών των οποίων έχουν την ευθύνη, οι ομιλητές θα παρουσιάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, τη σχέση με το κοινό (ερευνητικό ή/και ευρύτερο), τις επί μέρους δράσεις (διατήρησης, συντήρησης, διάχυσης, εξωστρέφειας), τα προβλήματα και τις απαιτήσεις στο πλαίσιο των νέων προοπτικών, αλλά και των προκλήσεων που εγείρονται στην εποχή των digital humanities, της εξ αποστάσεως εργασίας, των νέων μεθοδολογιών, καθώς και τα ήθη που επικρατούν στην έρευνα, την αναζήτηση, τη χρήση του υλικού, τη δημοσίευση.

4η διάλεξη
Πέμπτη 18 Απριλίου, 17:00–18:30
Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ
Παν. Σκουζέ 3, Αθήνα

Στη 4η διάλεξη της σειράς καλεσμένη ομιλήτρια είναι η κα. Μαρία Αρβανιτάκη, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, η οποία θα παρουσιάσει τη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.

Θα μας μιλήσει για την δημιουργία του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, θα αναφερθεί στα εργαλεία έρευνας των αρχείων και των ψηφιοποιημένων συλλογών και θα μας παρουσιάσει τις συλλογές και τον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης, εστιάζοντας στις δυνατότητες πρόσβασης των ερευνητών στο υλικό.

Η Μαρία Αρβανιτάκη είναι βιβλιοθηκονόμος, έχει σπουδάσει στο τμήμα Αρχειονομίας και  Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας). Εργάζεται στο ΕΛΙΑ από το 2000 και είναι υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης από το 2002.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 32 21 337
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Παν. Σκουζέ 3, Αθήνα 105 60
e-mail: ipamiet@otenet.gr
Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ