Αχ, αδερφούλα μου! Από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη

09 Οκτωβρίου 2019

Αχ, αδερφούλα μου! Από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη

Μια συνεργασία του ΜΙΕΤ με τη Μεσογειακή Ακαδημία Σμύρνης.

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε στην Τουρκία, στο παλιό εργοστάσιο αεριόφωτος (Havagazı Fabrikası) στην Πούντα της Σμύρνης, η έκθεση Ah Kardeşim! / Oh my sister! / Αχ, αδερφούλα μου! Σμύρνη-Θεσσαλονίκη 1880-1912, βασισμένη σε ιστορικό υλικό προερχόμενο από τα φωτογραφικά αρχεία του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ και από τουρκικές πηγές. Πρόκειται για τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ του ΜΙΕΤ και της Μεσογειακής Ακαδημίας Σμύρνης (Izmir Mediterranean Academy) – ενός φορέα του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης που έχει αντικείμενο την πολιτιστική διαχείριση και συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών πόλεων.

Στην έκθεση διερευνάται η σχέση μεταξύ των δύο αδελφών πόλεων του Αιγαίου ως περιφερειακών κέντρων, επαρχιακών οθωμανικών πρωτευουσών και διεθνών λιμένων κατά την τελευταία οθωμανική περίοδο (1880-1912). Επιμελήτρια είναι η Dilek Akyalçın Kaya, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Μελτέμι που εκδίδει η Μεσογειακή Ακαδημία.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στην Σμύρνη διεπιστημονική ημερίδα στην οποία θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, η επιμελήτρια Dilek Akyalçın Kaya, ο Erkan Serçe, καθηγητής του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül, ο Βασίλης Κολώνας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  και ο Γιάννης Επαμεινώνδας, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, προγραμματίζεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2020 και στη Θεσσαλονίκη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ, στη Βίλα Καπαντζή.