Κληροδότημα Αλέξη Μινωτή εις μνήμην Κατίνας Παξινού

Το Κληροδότημα Αλέξη Μινωτή εις μνήμην Κατίνας Παξινού ήταν επιθυμία του Αλέξη Μινωτή και δημιουργήθηκε σύμφωνα με τους όρους που έθεσε ο ίδιος στη διαθήκη του. Το Κληροδότημα είναι κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης και υπάγεται στην εποπτεία των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Πολιτισμού. Το Μορφωτικό Ίδρυμα, ως διαχειριστής του Κληροδοτήματος, προκηρύσσει κατ' έτος υποτροφίες εσωτερικού και εξωτερικού για σπουδαστές από όλους τους τομείς και τις ειδικότητες της θεατρικής τέχνης, καθώς και για τεχνικούς του θεάτρου που επιθυμούν να μετεκπαιδευτούν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τους όρους του διαθέτη Αλέξη Μινωτή, το ΜΙΕΤ εκδίδει για λογαριασμό του Κληροδοτήματος μελέτες για την ιστορία και τη θεωρία του θεάτρου, καθώς και μεταφράσεις έργων του κλασικού ρεπερτορίου.

Ανάμεσα στους άλλους σκοπούς του κληροδοτήματος ήταν και η δημιουργία μιας αίθουσας που θα φιλοξενεί ενθυμήματα από τη ζωή και τη σταδιοδρομία της Κατίνας Παξινού. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος πραγματοποίησε την επιθυμία του διαθέτη και  μετά το θάνατο του, όταν και τα προσωπικά του αντικείμενα περιήλθαν στο Μορφωτικό Ίδρυμα, η αρχική αίθουσα Παξινού επεκτάθηκε, εμπλουτίστηκε και μετονομάστηκε σε Μουσείο Παξινού-Μινωτή.

Πρόκειται για ένα ζεστό χώρο γεμάτο αναμνήσεις. Τα έπιπλά του σπιτιού τους, φωτογραφίες, πίνακες, πορτραίτα της Παξινού, μετάλλια, τιμητικά διπλώματα όπως επίσης  και το Όσκαρ που κέρδισε η Παξινού για το ρόλο της Πιλάρ στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα». Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται αντικείμενα από το καμαρίνι της Παξινού και  κοστούμια από την παράσταση: «Οιδίποδας Τύραννος».

Οι επισκέψεις στο Μουσείο και στο Αρχείο Παξινού - Μινωτή, που στεγάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου 52, γίνονται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο 210-52 21 420.