Εργαστήρι Επιμελητών

Υπεύθυνη: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ, τηλ. 210 32 30 841

Το Εργαστήρι για Επιμελητές Εκδόσεων του ΜΙΕΤ απευθύνεται σε νέους επιστήμονες που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την επιμέλεια εκδόσεων.

Τα μέλη του εργαστηρίου πρέπει να συγκεντρώνουν όλες ανεξαιρέτως τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Πολύ μεγάλη αγάπη για το βιβλίο, όχι μόνον ως ανάγνωσμα αλλά και ως υλικό αντικείμενο.
  • Βιβλιοφαγικές τάσεις από τα παιδικά τους χρόνια, ώστε να έχουν ήδη εξασφαλίσει ένα απόθεμα γνώσεων και εικόνων.
  • Ηλικία 25‒35 ετών (δηλαδή να έχουν συμπληρώσει τα 25 και να μην έχουν ακόμα κλείσει τα 35).
  • Πτυχίο Ανωτάτης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού Τομέα.
  • Άριστη γνώση της νεοελληνικής γλώσσας, που θα πιστοποιηθεί από ειδική γραπτή εξέταση στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και για την οποία δεν απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία.
  • Υψηλού επιπέδου γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.

Τυχόν προγενέστερη ενασχόληση, επαγγελματική ή ερασιτεχνική, με διορθώσεις ή επιμέλεια κειμένων δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εργαστήρι του ΜΙΕΤ.

Τα μέλη του εργαστηρίου εκπαιδεύονται στην επιμέλεια των εκδόσεων όπως αυτή ασκείται στο ΜΙΕΤ. Τα μαθήματα γίνονται στα γραφεία του ΜΙΕΤ στην Πλάκα, Θουκυδίδου 13, Τρίτη και Πέμπτη 4.30‒6.30 μμ., από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο. Ο κύκλος είναι διετής και η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν.

Διδάσκουν οι επιμελήτριες του ΜΙΕΤ Αντιγόνη Φιλιπποπούλου και Κωστούλα Σκλαβενίτη, αλλά κατά καιρούς επισκέπτονται το εργαστήρι και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου των εκδόσεων (επιμελητές, μεταφραστές, συγγραφείς, βιβλιογράφοι, λεξικογράφοι, τυπογράφοι, βιβλιοδέτες). Ύστερα από ανελλιπή και επιμελή παρακολούθηση του κύκλου του εργαστηρίου, οι ασκούμενοι θα έχουν τα εφόδια να ασχοληθούν επαγγελματικά με την επιμέλεια εκδόσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα με την ένδειξη «ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση mietekd@otenet.gr ή ταχυδρομικά στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Θουκυδίδου 13, 105 58 Αθήνα.

Για τον κύκλο 2017‒2019 γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2017.

Συνέντευξη της Αντιγόνης Φιλιπποπούλου για το επάγγελμα του επιμελητή εκδόσεων