Εργαστήρι Επιμέλειας Εκδόσεων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η μεταβατική περίοδος που διέρχεται τόσο η Διοίκηση  όσο και η Διεύθυνση του ΜΙΕΤ δεν έχει ακόμη παρέλθει με συνέπεια να πληροφορηθούμε μόλις στις 2 Σεπτεμβρίου ότι η Μεταβατική Διευθύντρια κ. Λούβη δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα δεσμεύουν το Ίδρυμα για τα επόμενα δύο χρόνια.
   Κατόπιν αυτών, σας ενημερώνουμε, με μεγάλη λύπη, ότι το Εργαστήριο Επιμέλειας Εκδόσεων δεν θα λειτουργήσει κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, όπως είχε προγραμματιστεί.  

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ: Κωστούλα Σκλαβενίτη (costoula.sclavenitis@miet.gr)

Το Εργαστήρι Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ απευθύνεται σε νέους πτυχιούχους πανεπιστημιακών σχολών που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την επιμέλεια εκδόσεων. Ο θεσμός λειτουργεί συνεχώς από το 2003 και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οκτώ διετείς κύκλοι (Α΄ έως Η΄ Εργαστήρια) με διδάσκουσες την Αντιγόνη Φιλιπποπούλου, υπεύθυνη των εκδόσεων, και την Κωστούλα Σκλαβενίτη.

Για να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Εργαστήρι, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει οπωσδήποτε να πληρούν τις εξής δύο προϋποθέσεις:

1. Να είναι 25 έως 35 ετών

2. Να κατέχουν πτυχίο Ανώτατης Πανεπιστημιακής (θεωρητικής και όχι τεχνολογικής) Εκπαίδευσης

Ειδικότερα, το Εργαστήρι απευθύνεται σε νέους που αγαπούν το βιβλίο όχι μόνο ως ανάγνωσμα αλλά και ως υλικό αντικείμενο, έχουν πολύ καλή γνώση της νεοελληνικής γλώσσας και τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας, κατά προτίμηση της αγγλικής. Η γλωσσική τους επάρκεια θα αξιολογηθεί κατόπιν γραπτής εξέτασης στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και για την οποία δεν απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία.

Τυχόν προγενέστερη ενασχόληση, επαγγελματική ή ερασιτεχνική, με διορθώσεις ή επιμέλεια κειμένων δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Εργαστήρι και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων. Η τελική επιλογή γίνεται αποκλειστικά βάσει της γραπτής εξέτασης.

Το υλικό της γραπτής εξέτασης αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας μαζικών αποστολών τον Σεπτέμβριο πριν από την έναρξη του νέου κύκλου. Εφόσον δεν υπάρξει σχετική ένδειξη στην πλατφόρμα (π.χ. ανενεργή ηλεκτρονική διεύθυνση ή μη εκτέλεση της αποστολής), το ΜΙΕΤ δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση μη παραλαβής του υλικού εκ μέρους των υποψηφίων.

Ο κύκλος των μαθημάτων είναι διετής και τα μαθήματα γίνονται στα γραφεία του ΜΙΕΤ στην Πλάκα, Θουκυδίδου 13, κάθε Τρίτη 4.00-8.00 μ.μ., από τον Οκτώβριο μέχρι τέλη Ιουνίου. Τα μαθήματα στο Εργαστήρι παρέχονται δωρεάν.

Οι τακτικές επισκέψεις άλλων επαγγελματιών του κλάδου των εκδόσεων (τυπογράφοι, βιβλιοδέτες, επιμελητές, μεταφραστές, συγγραφείς, φιλόλογοι, βιβλιογράφοι, λεξικογράφοι κ.ά.) στη διάρκεια κάθε κύκλου συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των διαφόρων προβλημάτων και καθηκόντων που συνδέονται με το επάγγελμα της επιμέλειας.

Για τον επόμενο κύκλο (2021-2023), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν αίτηση συμμετοχής με την ένδειξη «Για το Ι΄ Εργαστήρι Επιμέλειας» και σύντομο βιογραφικό σημείωμα (στο οποίο να αναγράφεται οπωσδήποτε η ημερομηνία γέννησης και το πτυχίο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekdoseis@miet.gr ή ταχυδρομικά στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Θουκυδίδου 13, 105 58 Αθήνα. Oι αιτήσεις συμμετοχής για τον επόμενο κύκλο μαθημάτων θα γίνονται δεκτές από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2021.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΣΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ (ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ) ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ

Συνέντευξη της Αντιγόνης Φιλιπποπούλου για το επάγγελμα του επιμελητή εκδόσεων