Η αρχιτεκτονική του κτιρίου

Η Βίλα Καπαντζή κατασκευάστηκε σε παραθαλάσσιο τότε οικόπεδο έκτασης τεσσάρων περίπου στρεμμάτων. Την εποχή που χτίστηκε, η δυτική της όψη ήταν ορατή μόνο από τη θάλασσα. Αποτελείται ουσιαστικά από δύο κτίρια συνδεδεμένα μεταξύ τους, το κυρίως κτίσμα και τον πύργο. Το κυρίως κτίσμα έχει πλάτος 16,50 μ., μήκος 19 μ. και ύψος 18 μ. Περιλαμβάνει τρεις ορόφους (ημιυπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο και πρώτο όροφο), καθώς και σοφίτα. Ο πύργος έχει πλάτος 4,40 μ. και μήκος 6,60 μ., με τέσσερις ορόφους και ανοικτό το υπέργειο τμήμα του μέχρι το ύψος του ισογείου. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στην πλευρά της σημερινής οδού Βασιλίσσης Όλγας.

Η οικοδομή χαρακτηρίζεται από την επίδραση της αρχιτεκτονικής των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Βασικά στοιχεία της είναι η πολυπλοκότητα του όγκου, η σύνθετη στέγη με τις έντονες κλίσεις και ο υπερυψωμένος ορθογώνιος πύργος. Πλούσιος και ποικίλος είναι ο διάκοσμος στο εσωτερικό του κτιρίου, εξυπηρετώντας τη διαφοροποίηση και τη διαίρεση των χώρων του. Ποικίλα είναι τα υλικά των δαπέδων (μάρμαρο στις εισόδους, παρκέ στους χώρους υποδοχής και σανιδώματα στους υπόλοιπους), των κουφωμάτων και των οροφών. Ξυλόγλυπτη διακόσμηση και ταμπλαδωτή μπουαζερί διακρίνει τους διάφορους χώρους και τα δωμάτια. Το δίπτυχο κλιμακοστάσιο αποκτά μνημειακό χαρακτήρα και κοσμείται με ξύλινες επενδύσεις, περίτεχνο κιγκλίδωμα και φωτιστικά. Εκτός από τους κεντρικούς χώρους, οι οροφές του ισογείου και του πρώτου ορόφου ήταν ζωγραφισμένες. Δυστυχώς όμως καταστράφηκαν οι περισσότερες εκτός από ελάχιστα δείγματα, με βάση τα οποία έγινε προσπάθεια αποκατάστασης των συνθέσεων, όπου βεβαίως υπήρχαν επαρκή στοιχεία.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ     -     Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Τρέχουσες Εκδηλώσεις

Αμερική–Ρωσία: Ισοπαλία

Αμερική–Ρωσία: Ισοπαλία

Άρις Γεωργίου

07/02/19 - 07/04/19

Φωτογραφική έκθεση του Άρι Γεωργίου, συνοδευόμενη από δύο χωριστά βιβλία, με εικόνες από τα ταξίδια του στην Αμερική του 1978 και τη Ρωσία του 1998, μετά από σαράντα και είκοσι χρόνια αντίστοιχα. Μια ενιαία έκθεση, σε επιμέλεια Γιάννη Επαμεινώνδα, όπου η ανάμειξη και η γειτονία εικόνων από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της εποχής, επιχειρεί να αναδείξει ομοιότητες και διαφορές των δύο τόπων, να εντοπίσει και να συνδιαλεχθεί με πιθανές ή απίθανες ζεύξεις και διαζεύξεις.
 «Γιατί ο Παρθενώνας». Διάλεξη του Γιάννη Επαμεινώνδα

«Γιατί ο Παρθενώνας». Διάλεξη του Γιάννη Επαμεινώνδα

19/12/18 - 27/02/19

Μια επαναλαμβανόμενη διάλεξη του Γιάννη Επαμεινώνδα, με αφορμή την έκθεση του Σωκράτη Μαυρομμάτη “Αποσπάσματα”. Η πορεία του Παρθενώνα ως “εθνικού συμβόλου” μέσα στους αιώνες και η σύνδεσή του με κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας.