Αθήνα

athens

Το Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στην Αθήνα στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Μενάνδρου (δίπλα στο Εθνικό Θέατρο) και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «έργο τέχνης χρήζον κρατικής προστασίας». Το κτίριο ονομάστηκε Μέγαρο Εϋνάρδου προς τιμήν του Ελβετού οικονομολόγου Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδου, θερμού φιλέλληνα, φίλου και υποστηρικτή του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Εϋνάρδος συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, αποστέλλοντας για τον σκοπό αυτόν σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα, τα οποία διαχειριζόταν ο έμπιστος συνεργάτης του Γεώργιος Σταύρου. Το 1841, μετά από πρόταση του Γ. Σταύρου και του Ι.-Γ. Εϋνάρδου, και χάρη στην οικονομική υποστήριξη του δεύτερου, ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ). Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, οι μέτοχοι της ΕΤΕ εξέλεξαν τον Ελβετό φιλέλληνα επίτιμο Διοικητή στην πρώτη Γενική Συνέλευση.

Το 1876, ο κτηματίας Χρήστος Αντωνόπουλος αγόρασε το οικόπεδο στη συμβολή των
οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Μενάνδρου, όπου athensλίγα χρόνια αργότερα ανεγέρθηκε το κτίριο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 έγιναν ορισμένες προσθήκες στο αρχικό σχέδιο του κτιρίου. Το 1942, οι απόγονοι του Αντωνόπουλου πούλησαν το κτίριο στην ΕΤΕ. Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Εθνική Τράπεζα εκμίσθωνε το ισόγειο σε εμπορικές επιχειρήσεις και σε εταιρείες, ενώ στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο λειτούργησε το Ξενοδοχείο Πατρίς. Το 1992 αποφασίστηκε η ιδιόχρηση του κτιρίου, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως Πολιτιστικό Κέντρο της ΕΤΕ. Το 1993 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Τράπεζας. Το 1998, με απόφαση του Διοικητή της ΕΤΕ και Προέδρου του ΜΙΕΤ Θεόδωρου Καρατζά, το Μέγαρο Εϋνάρδου άρχισε να λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ. Τα τελευταία χρόνια στο Μέγαρο Εϋνάρδου έχουν παρουσιαστεί πολλές εκθέσεις εικαστικών τεχνών και έχουν διοργανωθεί παρουσιάσεις βιβλίων από το εκδοτικό πρόγραμμα του ΜΙΕΤ.


Στο Μέγαρο Εϋνάρδου στεγάζεται το Αρχείο Χαρτογραφίας και το Μουσείο Παξινού-Μινωτή.

Μέγαρο Εϋνάρδου
Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου
104 31 Αθήνα
Τηλ. 210 5221 420, 210 5223 101

 

Τρέχουσες Εκδηλώσεις

Χασάπηδες και Κριοφόροι

Χασάπηδες και Κριοφόροι

Κοσμάς Ξενάκης

04/12/19 - 28/03/20

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Κοσμά Ξενάκη που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2015 το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει μια έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα των χασάπηδων, όπως το επεξεργάστηκε ο ζωγράφος σε ολόκληρη την περίοδο από το 1945 έως περίπου το 1960.
Σχέδια και μελέτες από ιδιωτικές συλλογές

Σχέδια και μελέτες από ιδιωτικές συλλογές

Σπύρος Παπαλουκάς

17/10/19 - 14/03/20

Τα σχέδια και οι μελέτες του Σπύρου Παπαλουκά που παρουσιάζονται προέρχονται από εννέα ιδιωτικές συλλογές. Τα σχέδια είναι με μολύβι σε χαρτί ή σε διαφανές χαρτί, καθώς και με μελάνι ή με χρωματιστά μολύβια. Επίσης, υπάρχουν υδατογραφίες και τέμπερες σε χαρτί, καθώς και μερικά με λάδι σε χαρτί ή σε καμβά. Τα περισσότερα απ’ όσα έχουν χρώμα είναι ατελείωτα ή μελέτες. Τα σχέδια και τα ανολοκλήρωτα έργα καλύπτουν σχεδόν όλες τις περιόδους του ζωγράφου.
Από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο στον Gerard Mercator. Η Ελλάδα με τα μάτια των χαρτογράφων του 16ου αιώνα

Από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο στον Gerard Mercator. Η Ελλάδα με τα μάτια των χαρτογράφων του 16ου αιώνα

22/03/03 - 28/03/20

Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου του ΜΙΕΤ παρουσιάζει στο Μέγαρο Εϋνάρδου έκθεση παλαιών...