Χρονολόγιο

 1. Ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ)

  1841

  Ο Γεώργιος Σταύρου, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και τραπεζίτης, ιδρύει την Εθνική Τράπεζα με την οικονομική βοήθεια του Ελβετού φιλέλληνα Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδου (Jean-Gabriel Eynard).

 2. Ίδρυση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)

  1966

  Το 1966, επί διοικήσεως Γεωργίου Μαύρου, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 125 χρόνων από την ίδρυσή της, αποφασίζει να δημιουργήσει ένα μορφωτικό ίδρυμα με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη των γραμμάτων, των επιστημών και των καλών τεχνών.

 3. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο

  1966

  Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος το αποτελούν οι Άγγελος Βλάχος, Ιωάννης Κακριδής, Λίνος Πολίτης, Παντελής Πρεβελάκης, Κωνσταντίνος Τσάτσος (τότε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών) και Λεωνίδας Φιλιππίδης (τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών). Διευθυντής του Ιδρύματος αναλαμβάνει ο Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλης, συγγραφέας, διακεκριμένος επιμελητής εκδόσεων και στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

 4. Παύση λόγω δικτατορίας

  1967

  Από τον Μάιο του 1966 ως τον Απρίλιο του 1967 το Διοικητικό Συμβούλιο μελετούσε τη δράση του Ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια. Η σχεδιαζόμενη έναρξη ανακόπτεται βίαια από το στρατιωτικό πραξικόπημα, και το μακρόπνοο εκείνο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μόνο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αφού η απριλιανή δικτατορία απολύει τον διευθυντή του Ιδρύματος και αντικαθιστά βάναυσα όσα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν είχαν παραιτηθεί.

 5. Επαναλειτουργία του Ιδρύματος

  1974

  Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ΜΙΕΤ όπως έγινε γνωστό με το αρκτικόλεξό του, αρχίζει ουσιαστικά τη δράση του από το 1974, όταν ο Γεώργιος Μαύρος, αντιπρόεδρος τότε της κυβέρνησης, με νομοθετική ρύθμιση επαναφέρει στο Ίδρυμα τη διασαλευμένη τάξη, αποκαθιστώντας το προδικτατορικό διοικητικό συμβούλιο και τον απολυμένο διευθυντή Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλη.

 6. Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο

  1974

  Ιδρύεται το 1974 από τον καθηγητή Λίνο Πολίτη. Σκοπός του είναι η σύσταση και η οργάνωση αρχείου μικροταινιών από χειρόγραφους κώδικες και ιστορικά αρχεία του ελληνικού χώρου. Παράλληλα, οργανώνει από το 1984 ειδικά μαθήματα ελληνικής παλαιογραφίας για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν πείρα στην ανάγνωση παλαιών ελληνικών χειρογράφων. Το ΙΠΑ, που στεγαζόταν αρχικά στο κτίριο της οδού Θουκυδίδου, λειτουργεί από το 2011 στην οδό Παναγή Σκουζέ 3, πίσω από την Αγία Ειρήνη της οδού Αιόλου. http://www.miet.gr/foundation/lessons/

 7. Οι πρώτες εκδόσεις

  1977

  Τον Νοέμβριο του 1977 εμφανίζονται τα πρώτα βιβλία του ΜΙΕΤ: Elpidio Mioni, Εισαγωγή στην ελληνική παλαιογραφία και G. W. Botsford / C.A. Robinson, Αρχαία ελληνική ιστορία.

 8. Εγκατάσταση στο κτίριο της οδού Θουκυδίδου

  1984

  Ένα αρχοντικό της Τουρκοκρατίας, αφού πέρασε από ποικίλες χρήσεις μετά την Επανάσταση, περιήλθε τελικά στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας, η οποία το αποκατέστησε και το παραχώρησε το 1984 στο ΜΙΕΤ. Σήμερα στεγάζει τα γραφεία της διεύθυνσης, το τμήμα εκδόσεων και τις οικονομικές υπηρεσίες.

 9. Ίδρυση του Εργαστηρίου Συντήρησης Χάρτινου Υλικού

  1986

  Λειτουργεί από το 1986 με ειδικότητα τη συντήρηση βιβλιακού και αρχειακού υλικού και χάρτινων έργων τέχνης. Κύριο έργο του είναι η διατήρηση και η συντήρηση των συλλογών του ΜΙΕΤ, η εκπαίδευση του προσωπικού του επιφορτισμένου με τη διαχείριση των συλλογών σε θέματα προληπτικής συντήρησης και η υποστήριξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος. Το Εργαστήριο, αρχικά στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, στεγάζεται από το 1999 στην οδό Παναγή Σκουζέ 3.

 10. Κληροδότημα Αλέξη Μινωτή εις Μνήμην Κατίνας Παξινού

  1986

  Το Κληροδότημα ήταν επιθυμία του Αλέξη Μινωτή και δημιουργήθηκε σύμφωνα με τους όρους που έθεσε ο ίδιος στη διαθήκη του. Είναι κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης και υπάγεται στην εποπτεία των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Πολιτισμού. Σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη, το Κληροδότημα χρηματοδοτεί εκδόσεις σχετικές με το θέατρο και προκηρύσσει υποτροφίες σε ειδικότητες της θεατρικής τέχνης. Στο πλαίσιο της δωρεάς εντάσσεται και η δημιουργία του Μουσείου Κατίνας Παξινού. Τον Μάιο του 1986 το Μουσείο εγκαινιάστηκε στο κτίριο της οδού Θουκυδίδου, παρουσία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Το 1998 το Μουσείο μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, απέναντι από το Εθνικό Θέατρο).

 11. Βράβευση του ΜΙΕΤ από την Ακαδημία Αθηνών

  1995

  Το 1995 η Ακαδημία Αθηνών απονέμει στο Ίδρυμα το Αργυρό Μετάλλιο για τη συνολική προσφορά του στην πνευματική ζωή του τόπου, ότι επί τριάκοντα έτη την επιστήμην, τας καλάς τέχνας και τα γράμματα εξόχως προάγει, εκδόσεσί τε, εκθέσεσί τε και μεταφράσεσι, πολλού λόγου άξιον έργον.

 12. Βιβλιοπωλείο της Στοάς του Βιβλίου

  1996

  Το πρώτο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ εγκαινιάζεται ταυτόχρονα με την ίδρυση της Στοάς του Βιβλίου από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.

 13. Παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

  1997

  Το 1997 η Εθνική Τράπεζα υπάγει το πολιτιστικό της κέντρο στη Θεσσαλονίκη στην αρμοδιότητα του ΜΙΕΤ. Έκτοτε, το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αναπτύσσει τις δραστηριότητές του κυρίως με εκθέσεις στον τομέα των εικαστικών. Το 1997, πρώτο χρόνο της υπαγωγής του στο ΜΙΕΤ, το Κέντρο συνεργάστηκε με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη 1997, παρουσιάζοντας σημαντικές εκθέσεις (Φρανθίσκο Γκόγια, Άλμπιν Μπρουνόφσκι).

 14. Παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου της Αθήνας (Μέγαρο Εϋνάρδου)

  1998

  Το 1998, με απόφαση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και του ΔΣ του ΜΙΕΤ Θεόδωρου Καρατζά, το Μέγαρο Εϋνάρδου παραχωρείται ως Πολιτιστικό Κέντρο στο ΜΙΕΤ. Τα τελευταία χρόνια στο Μέγαρο Εϋνάρδου έχουν παρουσιαστεί πολλές εκθέσεις εικαστικού περιεχομένου και έχουν διοργανωθεί παρουσιάσεις βιβλίων από το εκδοτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος.

 15. Θάνατος Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλη

  1998

  Τον Μάρτιο του 1998 πεθαίνει ο διευθυντής του Ιδρύματος Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλης. Χρέη διευθυντή μέχρι τον Νοέμβριο του 1999 ασκεί ο Βίκτωρ Μελάς, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΜΙΕΤ.

 16. Ανάληψη της διεύθυνσης από τον Διονύση Καψάλη

  1999

  Από τον Φεβρουάριο του 1999 ως τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ο Διονύσης Καψάλης ασκεί καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή. Τον Νοέμβριο του 1999 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ΜΙΕΤ.

 17. Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου

  2003

  Αποτελεί δωρεά του Βίκτωρος και της Νιόβης Μελά. Η σπάνια συλλογή του ζεύγους Μελά περιλαμβάνει 200 περίπου έντυπους χάρτες από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι και τον 18ο αιώνα, παλαιούς άτλαντες καθώς και ένα αυθεντικό αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα σε άριστη κατάσταση. Η δωρεά συμπληρώνεται με βιβλία και μελέτες σχετικά με τη Χαρτογραφία και, γενικότερα, τη Γεωγραφία. Τον Ιανουάριο του 2003 το ΜΙΕΤ εγκαινίασε το Αρχείο Χαρτογραφίας στο Μέγαρο Εϋνάρδου, παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

 18. Εργαστήρι Επιμελητών

  2003

  Εγκαινιάζεται το Εργαστήρι για Επιμελητές Εκδόσεων του ΜΙΕΤ, με αποστολή την εκπαίδευση νέων επιστημόνων που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την επιμέλεια εκδόσεων. Η εκπαίδευση είναι διετής, με τέσσερις ώρες μαθημάτων την εβδομάδα, και παρέχεται δωρεάν.http://www.miet.gr/foundation/laboratory/

 19. Βιβλιοπωλείο της οδού Αμερικής 13

  2005

  Εγκαινιάζεται τον Δεκέμβριο του 2005 στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αμερικής 13, σε ισόγειο κατάστημα που έθεσε η Εθνική Τράπεζα στη διάθεση του ΜΙΕΤ.

 20. Βιβλιοπωλείο της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη

  2007

  Εγκαινιάζεται τον Σεπτέμβριο του 2007 στο κέντρο της πόλης, στην οδό Τσιμισκή 11, σε ισόγειο κατάστημα που έθεσε η Εθνική Τράπεζα στη διάθεση του ΜΙΕΤ.

 21. Απορρόφηση του ΕΛΙΑ από το ΜΙΕΤ

  2009

  Ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις υπογράφεται, επί προεδρίας Τάκη Αράπογλου, το συμφωνητικό για την απορρόφηση του ΕΛΙΑ από το ΜΙΕΤ. Η απόκτηση του ΕΛΙΑ έδωσε στο ΜΙΕΤ τη δυνατότητα μιας γενναίας επέκτασης των δραστηριοτήτων του, μέσα στο πλαίσιο των καταστατικών του σκοπών, διασώζοντας παράλληλα έναν σημαντικό φορέα που μεριμνά για τη συγκέντρωση, διατήρηση και μελέτη πολύτιμου αρχειακού υλικού.

 22. Θέσπιση βραβείου στη μνήμη του Παναγιώτη Μουλλά

  2010

  Για να τιμήσει τη μνήμη του Παναγιώτη Μουλλά, μέλους του ΔΣ του (2004‒2010), το ΜΙΕΤ απονέμει κάθε χρόνο βραβείο συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο για τη συγγραφή μελέτης με θέμα από τη νεοελληνική γραμματεία.