Ζήτημα φωτός
Καλλιτέχνες :
Γιώργος Σεφέρης
Χώρος: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Νεάπολης
Τοποθεσία: Κρήτη
Διεύθυνση: Πλατεία Ελ. Βενιζέλου, Νεάπολη
Εγκαίνια: 18 Αυγ 2019
Διάρκεια: 18 Αυγ 2019 - 31 Μαρ 2020
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10.30-16.30

Ζήτημα φωτός

Γιώργος Σεφέρης

Η έκθεση περιλαμβάνει 29 φωτογραφίες, ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της μακρόχρονης  ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες αυτές αποτυπώνουν ανθρώπους, τόπους και  γεγονότα που τράβηξαν το ενδιαφέρον του και όπως σημειώνει η κ. Θερμού Μαρία στο ΒΗΜΑ(13/1/2013) «Ο Σεφέρης δεν φωτογραφίζει μόνο ερείπια, αρχαιολογικούς χώρους, άγνωστους τόπους. Στρέφει τον φακό στα κοντινά του πρόσωπα, στη Μαρώ, στον πατέρα του Στέλιο Σεφεριάδη, στους φίλους του Σαββίδη, Κατσίμπαλη, Ξύδη, Καρτάλη, Λεβίδη, Χένρι Μίλερ… Οι άγνωστοι άνθρωποι όμως είναι αυτοί που κυρίως τραβούν την προσοχή του. Τους συναντά στα ταξίδια του, πρόσωπα τραχιά, σκαλισμένα από τον χρόνο, χέρια σκληρά δουλεμένα στη γη, και φαίνεται σαν να θέλει να τους κρατήσει για πάντα στη μνήμη του... Και έτσι γρήγορα αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον του φωτογράφου Σεφέρη είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικό παρά αρχαιολατρικό. Για να ειπωθεί σωστότερα, η ανθρωπογεωγραφία είναι η ιδεολογία που υπηρετεί μέσω της φωτογραφίας στα ταξίδια του γύρω από τη Μεσόγειο.»

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του Μουσείου την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019,ώρα 19.30, με ομιλητές τη Φιλόλογο Μαρία Κωστάκη και τον Αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό, ενώ μελοποιημένη ποίηση θα αποδώσουν οι Κώστας Πρατσινάκης- τραγούδι, Κώστας Ματσίγκος- κιθάρα-μαντολίνο , Αθανάσιος Κοντονικόλας- Πιάνο.

Ο τίτλος της έκθεσης Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα Φωτός» επιλέχτηκε από το ποίημα ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΑ,Δ και υποδηλώνει ακριβώς το φως που εκπέμπει ο ποιητής και το έργο του.

Ώρες λειτουργίας τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καθημερινά 10:30 -16:30 και Οκτώβριο ως Μάρτιο κατόπιν τηλ. επικοινωνίας  για σχολικές ομάδες και γκρουπ.

 


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email