Χαρακτική
Καλλιτέχνες :
Παναγιώτης Τέτσης
Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Τοποθεσία: Πειραιάς
Διεύθυνση: Φίλωνος 29
Εγκαίνια: 03 Απρ 2014
Διάρκεια: 03 Απρ 2014 - 30 Μαϊ 2014

Χαρακτική

Παναγιώτης Τέτσης

Το Μορφωτικό ΄Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με τη
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά παρουσιάζουν την έκθεση του

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ
Χαρακτική

στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Πειραιάς) την Πέμπτη 3 Απριλίου  2014, στις 8.00 μμ. 

«δεν θάπρεπε να θεωρηθεί [η χαρακτική] ανεξάρτητα από την προηγούμενη ζωγραφική εργασία μου,  είναι κομμάτι της ή συνέχειά της, αλλάζει μόνον το μέσον … και από αυτό το μέσον θέλησα να αντλήσω ζωγραφικές δυνατότητες που προσφέρονται αγνοώντας τη γραφική αντίληψη της παλιάς παραδόσεως¹…». Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζει ο ζωγράφος - χαράκτης και ακαδημαϊκός Π. Τέτσης το χαρακτικό του έργο, μιλώντας στον κατάλογο της πρώτης του έκθεσης χαρακτικής το 1958 στην Αίθουσα Αρμός. Γεννημένος στην Ύδρα το 1925 ο καλλιτέχνης ανήκει στη γενιά 1923-40 που εμφανίζεται την περίοδο του μεσοπολέμου.  Φοιτά αρχικά στην Α.Σ.Κ.Τ της Αθήνας και συνεχίζει τις σπουδές του στο Παρίσι. Εκεί, κατά τα έτη 1953-1956 μαθητεύει στην Ecole des Beaux-Arts, κοντά στον χαράκτη  E. J. Goerg. Μετά από εκείνη την περίοδο ξεκινά την ενασχόληση του με την χαρακτική. Αν και άριστος « χειριστής » του χρώματος, επιδίδεται με την ίδια δεξιοτεχνία στα ασπρόμαυρα ζωγραφικά και χαρακτικά του έργα γιατί, όπως εκείνος χαρακτηριστικά λέει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τα Νέα : «Με το ασπρόμαυρο βλέπεις περισσότερο από όσα με το χρώμα. Το χρώμα δε σε αφήνει να πας πιο πέρα. Όταν βλέπεις το ασπρόμαυρο μετέχεις περισσότερο, γίνεσαι πιο ενεργός, ανοίγουν τα φτερά της φαντασίας σου, συνεργάζεσαι κατά κάποιον τρόπο²».

Τόσο στη ζωγραφική όσο και στη χαρακτική ο Π. Τέτσης αντλεί τα θέματα του, όπως αναφέρει στην εφημερίδα Η Καθημερινή : «Από αυτό που βλέπω. Τα μάτια με τροφοδοτούν. Μια τυχαία ματιά μπορεί να μου αποκαλύψει το δρόμο για μια σειρά δουλειάς³… ». Ο καλλιτέχνης ξεπερνώντας την απλή εικονογράφηση της παραδοσιακής χαρακτικής καταπιάνεται με πολλές θεματογραφικές περιοχές. Αποδίδει κυρίως την ανθρώπινη μορφή, το τοπίο και τη νεκρή φύση. Εμπνέεται επίσης από σκηνές της εργατικής ζωής (Γιαπιά, Ναυπηγεία, λαϊκή αγορά κ.α.).

Η έκθεση με 76 χαρακτικά έργα της συλλογής του ΜΙΕΤ, καλύπτει ένα φάσμα δημιουργίας 30 ετών, από την πρώτη του καλλιτεχνική περίοδο έως τo 2000, δίνοντας  έτσι στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χαρακτικό έργο του Παναγιώτη Τέτση.

Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου  – 30 Μαΐου 2014
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Παρασκευή 10 πμ. - 2.00 μμ. και 6 – 9.00 μμ.
Σάββατο και Κυριακή 10 πμ. – 3.00 μμ., Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: τηλ. 210 4101402, 210 3234267, e-mail: pinakothiki@pireasnet.gr


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email