Το Χρονικό της Κύπρου
Χώρος: ΜΙΕΤ
Τοποθεσία: Αθήνα
Διεύθυνση: Θουκυδίδου 13
Εγκαίνια: 19 Σεπ 2014
Διάρκεια: 19 Σεπ 2014 - 20 Σεπ 2014

Το Χρονικό της Κύπρου

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου της Κύπρου παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση
« ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»
του Λεοντίου Μαχαιρά

στο αίθριο του ΜΙΕΤ, Θουκυδίδου 13, Πλάκα την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8:30 μ. μ.

Στην παράσταση θ’ ακουστεί η αυθεντική μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτος, η υπέροχη γλώσσα του Λεοντίου Μαχαιρά. Θα παρασταθούν τα πάθη της “γλυκείας χώρας Κύπρου”, τα πάθη και τα παθήματα των φραγκοκυπριωτών ρηγάδων της, και θα “εξηγηθούν” τα βάσανα και οι ελπίδες του λαού της Κύπρου, των «τοπικών Ρωμαίων», όπως αποκαλεί ο Μαχαιράς τους Ελληνοκύπριους της εποχής του.
Η ιστορική αυτή παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. συνεχίζει να παίζεται εδώ και 16 χρόνια ―έχουν δοθεί δεκάδες παραστάσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Πρόκειται για το σημαντικότερο αφηγηματικό (και δυνάμει δραματικό) κείμενο της μεσαιωνικής και νεότερης κυπριακής γραμματείας, του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι: «Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η οποία λέγεται Κρόνικα, τουτέστιν Χρονικόν». Γραμμένο τον 15ο αιώνα από έναν γηγενή Έλληνα της Κύπρου ο οποίος κατείχε σημαντική θέση στη διοικητική μηχανή των Λουζινιανών, περιγράφει μια κρίσιμη και πολυτάραχη περίοδο της ιστορίας της Κύπρου, κατά την οποία Σταυροφόροι, Ναΐτες, Φράγκοι, Ενετοί, Γενουάτες, Σαρακηνοί και Καταλανοί διεκδικούσαν την κυριαρχία του νησιού.
Πραγματικό αριστούργημα της κυπριακής αφηγηματικής λογοτεχνίας, γραμμένο σε μια μικτή γλώσσα (ανάμεσα στη μεσαιωνική νεοελληνική κοινή και στην κυπριακή διάλεκτο της εποχής), το Χρονικό δεν είχε προοριστεί για τη σκηνή. Η δραματοποίησή του έγινε από τον Μιχάλη Πιερή, ύστερα από μακρά φιλολογική και αρχειακή έρευνα, αλλά και καλλιτεχνική επεξεργασία του κειμένου.
Η παράσταση είχε θετική υποδοχή από το κοινό της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης και χαρακτηρίστηκε από τη θεατρική κριτική ως «μείζον φιλολογικό και θεατρικό γεγονός». Αναγνωρίστηκε επίσης διεθνώς η συμβολή της στην ενίσχυση της επίγνωσης του λαού της Κύπρου ως προς το θέμα της ιστορικής, της γλωσσικής και της λογοτεχνικής του κληρονομιάς.

Διασκευή-σκηνοθεσία: Mιχάλης Πιερής
Μουσική: Aντώνης Ξυλούρης-Ψαραντώνης
Στίχοι τραγουδιών: Mιχάλης Πιερής
Μελοποίηση τραγουδιών: Eυαγόρας Kαραγιώργης
Σκηνικός διάκοσμος και κοστούμια: Xρίστος Λυσιώτης
Τεχνική υποστήριξη: Κυριάκος Κακουλλής
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email