Το Μουσείο των Δέντρων
Καλλιτέχνες :
Μάρκος Καμπάνης
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Τσιμισκή 11
Εγκαίνια: 26 Απρ 2012
Διάρκεια: 26 Απρ 2012 - 26 Μαϊ 2012
Πολυμέσα:

Το Μουσείο των Δέντρων

Μάρκος Καμπάνης

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
παρουσιάζει στο Βιβλιοπωλείο του στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11)
την έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Καμπάνη με τίτλο
“Το Μουσείο των Δέντρων”.

Πρόκειται για μια σειρά έργων (σχέδια, μονοτυπίες, μικτή τεχνική) με θέμα το δέντρο, όπως αυτό παρουσιάζεται στην ιστορία της τέχνης.

Το δέντρο, είτε αυτόνομο είτε ως μέρος του τοπίου, αποτελούσε πάντα ένα από τα κυρίαρχα θέματα στη ζωγραφική του Μάρκου Καμπάνη. Στη συγκεκριμένη έκθεση όμως θα το δούμε μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα οπτική γωνιά, τόσο από εννοιολογική άποψη όσο και από αισθητική. Ο καλλιτέχνης, με αφορμή το δέντρο, βρίσκει την ευκαιρία να εκφράσει την αγάπη του για την ιστορία της τέχνης καθιστώντας αυτήν το πραγματικό θέμα των έργων του. Τα πραγματικά δέντρα ιδωμένα εκ του φυσικού δίνουν τώρα τη θέση τους στα δέντρα της ιστορίας. Το δέντρο ζωγραφισμένο στις διάφορες περιόδους της τέχνης γίνεται το “μοντέλο” για νέα έργα. Από τους Ασσύριους ως τον Mondrian, από τη Βυζαντινή τέχνη ως την Ιαπωνική ζωγραφική, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, από τη Δύση ως την Ανατολή.

Ταυτόχρονα, στην έκθεση εξετάζεται ο τρόπος που ο ζωγράφος βλέπει τις σχέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους ή/και τις συγγένειες ανάμεσα σε φαινομενικά διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα τη σχέση που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε ένα βυζαντινό δέντρο και στα δέντρα του Magritte. Σχέσεις καθαρά προσωπικές, που εμφαίνονται από τον τρόπο που ο Μάρκος Καμπάνης ξαναζωγραφίζει τα δέντρα, τονίζοντας κάποια από τα στοιχεία τους ή αποσιωπώντας άλλα, από την ίδια δηλαδή τη διαδικασία της ζωγραφικής πράξης, που αποτελούσε πάντα για τον καλλιτέχνη ένα από τα αγαπημένα του θέματα.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο με κείμενα των: Νίκου Βατόπουλου και Χάρις Κανελλοπούλου.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 στις 20:00


Διάρκεια
Παρασκευή 27 Απριλίου 2012 έως το Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 288.036, fax: 2310 226.460

Φωτογραφίες


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email