ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ. Από την ιστορία μιας εποχής στην ιστορία μιας οικογένειας
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο. Βίλα Καπαντζή
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108
Εγκαίνια: 19 Σεπ 2019
Διάρκεια: 19 Σεπ 2019 - 17 Νοε 2019
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Κυριακή: 10:30-18:00 (Δευτέρα κλειστά)
Πληροφορίες: 2310 295 170 - 177
Πολυμέσα:

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ. Από την ιστορία μιας εποχής στην ιστορία μιας οικογένειας

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση

 

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

 

την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20:00
στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση παρουσιάζει μια ιστορία μυστηρίου, όπου πρωταγωνιστεί το περιεχόμενο ενός χρηματοκιβωτίου που βρέθηκε ερμητικά κλειστό και ξεχασμένο για περίπου εκατό χρόνια μέσα στην αποθήκη ενός παλιού αρχοντικού της Σύρου. Το χρηματοκιβώτιο ανοίχτηκε χάρη στην περιέργεια και την επιμονή ενός ανθρώπου, που από μικρό παιδί φλεγόταν να ανακαλύψει τον θησαυρό που πιθανόν έκρυβε: του Άγι Τσουρού, που είναι και ο επιμελητής της έκθεσης.

Τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν –μακράν του να είναι ράβδοι χρυσού– αφηγούνται την ιστορία μιας από τις πιο σημαντικές οικογένειες της Σύρας του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, της οικογένειας του Αθανάσιου Λαδόπουλου, εμπόρου της Θεσσαλονίκης που μετακόμισε στη Σύρο το 1823, και της συζύγου του Όλγας, κόρης του γνωστού δημάρχου της Ερμούπολης Δημήτριου Βαφιαδάκη: μιας μεγαλοαστικής οικογένειας που κυριάρχησε στην εκπληκτική άνθηση της Σύρου τον 19ο αιώνα, με σημαντικές εμπορικές, τραπεζικές, βιομηχανικές και εφοπλιστικές δραστηριότητες καθώς και σημαίνουσα τοπική και εθνική πολιτική δράση.

Το χρηματοκιβώτιο φαίνεται πως κλειδώθηκε για τελευταία φορά μετά το 1926, παρόλο που μέλη της οικογένειας επισκέπτονταν και στις επόμενες δεκαετίες το σπίτι στα Χρούσσα – έναν οικισμό με πολλά παραδοσιακά σπίτια και μεγαλοπρεπή αρχοντικά. Η οικογένεια του Τσουρού αγόρασε το σπίτι αυτό από την κόρη του Λαδόπουλου Σμαράγδα στα 1960 και από τότε ξεκίνησε για τον 8χρονο Άγι η περιπετειώδης σχέση του με το χρηματοκιβώτιο.

Σπάνια έγγραφα, προσωπική αλληλογραφία, ερασιτεχνικές φωτογραφίες, “πολυταξιδεμένες” καρτποστάλ, όπλα, αρχαία νομίσματα, μετάλλια και ποικίλα προσωπικά αντικείμενα προσφέρουν μια περιήγηση σε έναν –ενίοτε αυστηρά προσωπικό– θησαυρό μιας άλλης εποχής· τότε που η Ερμούπολη της Σύρου ήταν το πρώτο αστικό κέντρο με τη μεγαλύτερη οικονομική, βιομηχανική, κοινωνική και πολεοδομική ανάπτυξη στην ελεύθερη Ελλάδα. Μέσα σε ένα ξύλινο κουτί υπήρχαν 250 περίπου αρνητικά, τα περισσότερα τύπου roll-film 122, format 9x12 εκ. (σε κυκλοφορία από το 1903), με βάση ζελατίνας. Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν με μηχανή τύπου box camera.

Εντοπίσθηκαν επίσης σημαντικά έγγραφα: συμβόλαια αγοράς οικημάτων και οικοπέδων, μετοχές της Ελληνικής Ακτοπλοΐας, ο πίνακας διανομής της περιουσίας του Δημήτρη Βαφιαδάκη και η χειρόγραφη διαθήκη του γαμπρού του Αθανάσιου Λαδόπουλου –ενδεικτικά του πλούτου τους– αλλά και διάφορα εφήμερα τεκμήρια, όπως καθημερινοί λογαριασμοί και καταστάσεις εξόδων του νοικοκυριού, πληρωμές διδάκτρων και διαμονής σε σχολείο στην Ελβετία, αλληλογραφία με δικηγόρους, τράπεζες και συνεργάτες.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το  2018 στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη στη Σύρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και  το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΘΕΣΗ:

Ταυτόχρονα με την έκθεση «Το Χρηματοκιβώτιο», στον πρώτο όροφο της Βίλας Καπαντζή διοργανώνεται η έκθεση «Οι Ένοικοι. Από τη Βίλα των Καπαντζή στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ».

Φωτογραφίες


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email