ΣΥΝΕΔΡΙΟ | 50 Χρόνια Μεταπολίτευση: Τα επιτεύγματα και τα ελλείμματα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας
Χώρος: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
Τοποθεσία: Αθήνα
Διεύθυνση: Βασ. Κωνσταντίνου 50, 116 34, Αθήνα
Εγκαίνια: 29 Φεβ 2024
Διάρκεια: 29 Φεβ 2024 - 02 Μαρ 2024

ΣΥΝΕΔΡΙΟ | 50 Χρόνια Μεταπολίτευση: Τα επιτεύγματα και τα ελλείμματα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics συνδιοργανώνουν τριήμερο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά». Το συνέδριο θα διεξαχθεί από 29 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου στην Εθνική Πινακοθήκη και θα μεταδοθεί μέσω livestreaming στην kathimerini.gr.

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το μεταιχμιακό καλοκαίρι του 1974 και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η επέτειος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία αναστοχασμού, ιστορικού απολογισμού και εθνικής αυτογνωσίας για τον μισό αιώνα Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, τεχνοκράτες και δημοσιογράφοι. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι πρώην πρωθυπουργοί Γεώργιος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις ιστορικού απολογισμού και προβληματισμού για το μέλλον. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και γνωστός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ θα αναφερθεί στην κεντρική ομιλία του στο πώς τοποθετείται η περίοδος της Μεταπολίτευσης στα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Πολιτικοί και τεχνοκράτες που χειρίστηκαν κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ειδικών και δημοσιογράφων σε ξεχωριστά πάνελ.

Στο τέλος του συνεδρίου θα τεθεί το ερώτημα για τις πιο σημαντικές μεταρρυθμιστικές εκκρεμότητες της Ελλάδας σε μια μεγάλη συζήτηση, με τη συμμετοχή των Γιάννη Στουρνάρα, Στάθη Καλύβα, Χιούγκο Ντίξον, Κέβιν Φεδερστόουν, Χριστίνας Κουλούρη, Γιώργου Παγουλάτου.

Η οργανωτική επιτροπή απαρτίζεται από τον καθηγητή και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή, τον καθηγητή Μαρκ Μαζάουερ, την εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ελέιν Παπούλιας, τον καθηγητή του LSE Κέβιν Φεδερστόουν, τον ιδρυτή και πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, Συμεών Τσομώκο, και τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα.

Παρακολουθήστε τις συζητήσεις του συνεδρίου

Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά: Ο Κώστας Κωστής συζητά με τον Αλέξη Παπαχελά

Χαιρετισμός του κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Προέδρου του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και του ΜΙΕΤ στο συνέδριο.


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email