ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΗ, ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ. Photobooks από την Τουρκία, photobooks για την Τουρκία
Χώρος: Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: 25 Σεπ 2018
Διάρκεια: 25 Σεπ 2018 - 03 Νοε 2018
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη 09:00-15:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-20:00 Σάββατο 09:30-16:00
Πληροφορίες: 2310 288 036

ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΗ, ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ. Photobooks από την Τουρκία, photobooks για την Τουρκία

Photobooks από την Τουρκία, photobooks για την Τουρκία.     

 Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με το FUAM (Istanbul Photobook Festival) και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει –στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2018–τη δίγλωσση (ελληνικά – αγγλικά) έκθεση photobook

 

ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΗ, ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Photobooks από την Τουρκία, photobooks για την Τουρκία

IRON EARTH, COPPER SKY

Photobooks from Turkey, photobooks on Turkey

 

Η έκθεση photobook «ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΗ, ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ. Photobooks από την Τουρκία, photobooks για την Τουρκία», που διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το FUAM (Istanbul Photobook Festival) και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2018, εγκαινιάζεται την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 στις 19:30 στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11). Επιμελητής της έκθεσης είναι ο καλλιτέχνης Volkan Kızıltunç, καθηγητής στο Τμήμα Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Coşkun Aşar (TR), Kürşat Bayhan (TR), Federico Buzzoni (IT), Haluk Çobanoğlou (TR), Mathias Depardon (FR), Bekir Dindar (TR), Cagdas Erdogan (TR), Alp Esin (TR), George Georgiou (UK), Korhan Karaoysal (TR), Volkan Kızıltunç (TR), Paola de Pietri (IT), Ahmet Polat (NL), Yusuf Murat Şen (TR), Yusuf Sevinçli (TR), Özlem Şimşek (TR), Selim Süme (TR), Ali Taptik (TR), Altay Tuz (TR), Vanessa Winship (UK), Arjen Zwart (NL)

Εγκαίνια: Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 στις 19:30 στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια έκθεσης: Volkan Kızıltunç

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

«Σιδερένια γη, χάλκινος ουρανός» είναι μια τουρκική έκφραση που αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία κάθε δυνατότητα να βρει κάποιος βοήθεια και ελπίδα έχει εξαντληθεί. Ταυτόχρονα, είναι και ο τίτλος του δεύτερου τόμου της περίφημης τριλογίας The wind from the plain του Γιασάρ Κεμάλ, ενός από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους της Τουρκίας. Γραμμένο με βαθιά συμπόνια και λυρική ομορφιά, το μυθιστόρημα αποτελεί μια βαθιά διεισδυτική ματιά στην ανθρώπινη φύση των κατοίκων της Ανατολίας. Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από μια κλειστή, εκτός της καπιταλιστικής αγοράς, κοινωνία, που βρίσκεται σε απελπισία. Με τον καιρό δημιουργεί τους δικούς της μύθους και ήρωες, μόνο για να τους καταστρέψει στη συνέχεια.

Αντλώντας έμπνευση από το ομώνυμο μυθιστόρημα, η έκθεση photobook Σιδερένια γη, χάλκινος ουρανός παρουσιάζει μια επιλογή από photobook από και για την Τουρκία. Πρόκειται για εκδόσεις και αυτοεκδόσεις σύγχρονων photobook από Τούρκους καλλιτέχνες, περιορισμένης έκδοσης, photobook που παράχθηκαν σε εργαστήρια του FUAM, καθώς και photobook για την Τουρκία από φωτογράφους από διάφορες χώρες. Τα έργα που παρουσιάζονται έχουν πολιτικές προεκτάσεις, κοινωνικά υπόβαθρα, ιστορικές αναφορές ή προσωπικές προσεγγίσεις σε σχέση με καταστάσεις που αφορούν κάποιο στοιχείο ή κάποιο μέρος στην Τουρκία. Όλα τα βιβλία έχουν διαφορετικό υπόβαθρο και αφηγούνται διαφορετικές ιστορίες: για αστική εξυγίανση και ανάπλαση μέχρι για κοινωνικό και πολιτικό μετασχηματισμό, και για τη ζωή των ξένων στο αστικό περιβάλλον μέχρι τις τοπικές ιστορίες της επαρχίας.

Η έκθεση έχει ως στόχο να διευρύνει τις οπτικές των ιστοριών από την Ανατολία έτσι ώστε να παρουσιάσει μια διαφορετική άποψη της σύγχρονης Τουρκίας, χρησιμοποιώντας την καινούρια φόρμα στη σύγχρονη φωτογραφία που λέγεται photobook. Το photobook αποτελεί ένα πιο μόνιμο και φορητό μέσο σε σχέση με την κλασική έκθεση φωτογραφίας, καθώς η φωτογραφία, αντί να είναι ένα απλό αντικείμενο στον τοίχο ενός μουσείου, προσανατολίζεται πλέον περισσότερο προς τη φόρμα του βιβλίου. Ως υλικά αντικείμενα, τα photobook έχουν αποκτήσει προνομιακή θέση, διευκολύνοντας την επιμέλεια, τη μεταφορά και τη διανομή ενός έργου. Παράλληλα, τα photobook που προέκυψαν μέσα από τις προσπάθειες καλλιτεχνών που αναζητούν συνεχώς μια διαφορετική εικαστική γλώσσα, βρίσκονται στα πρόθυρα της δημιουργίας μια καινούριας μορφής επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.

Το FUAM (Photography Practice and Research Centre) ιδρύθηκε το 2015 στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης ως απάντηση στο φαινόμενο του photobook, το οποίο επηρεάζει τους τρόπους παραγωγής και διανομής στον κόσμο της τέχνης. Σκοπός του είναι η υποστήριξη καλλιτεχνών που εργάζονται πάνω στο μέσο των σύγχρονων photobook. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του, το FUAM έχει οργανώσει εννέα εργαστήρια για photobook υπό την καθοδήγηση διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικών, για τα οποία υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 500 άτομα από 30 διαφορετικές χώρες. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, το FUAM υποστήριξε την παραγωγή 90 dummy book, καθώς και την περιορισμένη έκδοση 20 αντιτύπων για καθένα από τα 40 πρώτα από αυτά. Παράλληλα, το 2016 το FUAM ξεκίνησε το πρώτο και μοναδικό φεστιβάλ photobook της Τουρκίας: το Istanbul Photobook Festival, στους στόχους του οποίου συμπεριλαμβάνεται η παραγωγή photobook, μέσω της δημιουργίας ενός νέου δικτύου συζήτησης και παραγωγής και ενός ανοιχτού χώρου για νέες προοπτικές και ερωτήματα σχετικά με την παρουσίαση του φωτογραφικού έργου με τη μορφή βιβλίου.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Volkan Kızıltunç είναι Τούρκος καλλιτέχνης που δουλεύει μεταξύ στατικής και κινούμενης εικόνας. Σπούδασε αρχαιολογία και φωτογραφία και είναι καθηγητής στο Τμήμα Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν. Είναι συνιδρυτής ενός μη-κερδοσκοπικού χώρου που λειτούργησε από καλλιτέχνες από το 2015 έως το 2017, ενώ πρόσφατα ίδρυσε και το NOKS Independent Art Space, που εστιάζει στη φωτογραφία, στα photobook και σε βίντεο-πρότζεκτ. Είναι μέλος του FUAM (Photography Research & Applications Center), καθώς και συντονιστής του Istanbul Photobook Festival. Στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής του έρευνας βρίσκεται το εννοιολογικό ντοκιμαντέρ, η Νέα Αντικειμενικότητα και η deadpan φωτογραφία. Στο έργο του ασχολείται με τον χρόνο, την αναδόμηση, τη μεταμόρφωση, την παρατήρηση, τη μνήμη, τις τυπολογίες και την ηδονοβλεψία.

Το έργο του έχει εκτεθεί σε πολλά μουσεία, μπιενάλε και κέντρα σύγχρονης τέχνης, όπως τα ESSL Contemporary Art Museum, TRAFO Center for Contemporary Art, Elgiz Museum of Contemporary Art, MAS Museum, Centre Of Contemporary Art in Torun, Taipei Biennial, Istanbul Modern και Sinopale–International Sinop Biennial.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2018

Ωράριο έκθεσης: Δευτέρα-Τετάρτη  9:00-15:30

Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9:00-20:00

Σάββατο 9:30-16:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

 

Φωτογραφίες


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow
Share

Please enter valid email