Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης,
στο πλαίσιο της Thessaloniki Photobiennale 2021,
συνδιοργανώνει με το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας
Photobook boom | Η ελληνική περίπτωση
την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 από τις 10:00 έως τις 20:00
στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11
Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Αλεξάνδρα Σαλίμπα
Διάρκεια έκθεσης: 7 Οκτωβρίου έως 29 Ιανουαρίου 2022
Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο 10:00-15:30
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10:00-20:00
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Άνια Βουλούδη, Εύα Βουτσάκη, Ανάργυρος Δρόλαπας, Σπύρος Ζερβουδάκης, Χάρης Κακαρούχας, Γιώργος Καραηλίας, Χαράλαμπος Κυδωνάκης, Αλεξάνδρα Μασμανίδη,
Δημήτρης Μυτάς, Στεφανία Ορφανίδου, Αθανασία Παπαδοπούλου, Στυλιανός Παπαρδέλας, Αντωνία Πετρίτη, Άρτεμις Πυρπύλη, Γιώργος Σαλαμέ, Αλεξέι Σιοζόφ,
Δημήτρης Ταΐρης, Άννη Τσεβδομαρία, Σοφία Τολίκα, Πάνος Χαραλαμπίδης, Μαίρη Χαιρετάκη, Γιάννης Χατζηασλάνης
Ο εκθεσιακός χώρος είναι Αμιγώς covid-free: η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Ο έλεγχος θα γίνεται με βάση αυτά τα πιστοποιητικά και έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).
• Στην εκθεσιακή αίθουσα επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή η παρουσία μόνον έξι ατόμων
• Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για επισκέπτες και προσωπικό, καθώς και η τήρηση απόστασης 2 μέτρων.
• Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας
• Όλο το προσωπικό του Ιδρύματος είναι πλήρως εμβολιασμένο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Η έκρηξη των φωτογραφικών βιβλίων, διεθνώς, συνιστά πλέον και στην Ελλάδα μια διευρυμένη πραγματικότητα, με τις δικές της πολλαπλότητες και όψεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η ελληνική ανεξάρτητη αυτοεκδοτική σκηνή, που φαίνεται να είναι και η πιο δραστήρια, ως προς τον αριθμό αλλά και την ποικιλομορφία στην παραγωγή φωτογραφικών βιβλίων. Όλο και περισσότεροι δημιουργοί αναζητούν συστηματικά χειροποίητες και πειραματικές καλλιτεχνικές πρακτικές για να παραγάγουν φωτογραφικά βιβλία, ιχνηλατώντας παράλληλα και έναν άλλο τρόπο θέασης του φωτογραφικού τους έργου, στον οποίο εμπλέκονται ενεργά το οικείο, η αφήγηση και η υλικότητα.
Η αφηγηματική ακολουθία των εικόνων, η ταυτότητα και οι επιλογές των υλικών, ο σχεδιασμός, οι μέθοδοι βιβλιοδεσίας αλλά και οι τεχνικές εκτύπωσης, που επιστρατεύουν οι δημιουργοί των βιβλίων, αποτελούν κομβικά στοιχεία της καλλιτεχνικής διεργασίας τους. Εξαιτίας αυτής της οργανικής σχέσης περιεχομένου και υλικών, τα φωτογραφικά βιβλία συνιστούν αυτοτελή και ιδιοσυγκρασιακά αντικείμενα, με το ξεφύλλισμα τους ν’ αποτελεί μια εμβυθιστική εμπειρία.
Το πλήθος και η πυκνότητα των εκδόσεων αυτών αλλά και το προσωπικό-πολιτικό στοιχείο που εκπέμπουν, σχετίζονται αφενός με την αναζήτηση πολλών δημιουργών για πιο συμπεριληπτικούς και πλουραλιστικούς τόπους συνάντησης του έργου τους με το κοινό και αφετέρου με μια κατεπείγουσα ανάγκη έκφρασης πάνω στο τρέχον κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.
Η έκθεση The Photobook Boom | H ελληνική περίπτωση παρουσιάζει μια ενδεικτική συλλογή από φωτογραφικά βιβλία αλλά και δοκίμια (dummies) των τελευταίων τριών χρόνων, σε μια προσπάθεια να εκπροσωπηθεί ισότιμα το εύρος φάσματος της εγχώριας φωτογραφικής αυτoεκδοτικής κοινότητας, που αφήνει πια το δικό της αξιοσημείωτο αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία του φωτογραφικού μέσου.
Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: Πρόγραμμα Thessaloniki Photobiennale 2021