Παρουσίαση του βιβλίου "Η φλέβα της γης"
Χώρος: Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Τσιμισκή 11
Εγκαίνια: 07 Δεκ 2017
Διάρκεια: 07 Δεκ 2017
Πληροφορίες: 2310 288036
Πολυμέσα:

Παρουσίαση του βιβλίου "Η φλέβα της γης"

Το βιβλίο της Λήδας Παπαστεφανάκη
Η ΦΛΕΒΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Τα μεταλλεία της Ελλάδας, 19ος – 20ός αιώνας

που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιόραμα,
θα παρουσιαστεί στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ,
Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη,
την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 7.00 μ.μ.

 

Θα μιλήσουν οι:
Βασίλης Γούναρης, καθηγητής ιστορίας νεωτέρων χρόνων, ΑΠΘ
Βασίλης Μέλφος, επίκουρος καθηγητής κοιτασματολογίας-γεωχημείας, ΑΠΘ
Άννα Μαχαιρά, επίκουρη καθηγήτρια ευρωπαϊκής ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ευάγγελος Χεκίμογλου, Δρ. οικονομολόγος, Έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης
και η συγγραφέας.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η εξορυκτική δραστηριότητα υπήρξε, ήδη από τον 19ο αιώνα, μια κατεξοχήν διεθνοποιημένη οικονομική δραστηριότητα, με σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή και την εργασία ανδρών και γυναικών, στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον.
Στο σταυροδρόμι των αναζητήσεων της οικονομικής  και κοινωνικής ιστορίας, το βιβλίο επιχειρεί να καλύψει ένα ερευνητικό κενό, αναφορικά με την ιστορία των μεταλλευτικών-εξορυκτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, και να καταδείξει τη σημασία της εξορυκτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αξιοποιώντας μια ποικιλία αρχειακών πηγών και τεκμηρίων, η μελέτη φωτίζει διαφορετικές, κάθε φορά, πτυχές της  ιστορίας των μεταλλείων: τον ρόλο του κράτους,  τις επιχειρήσεις, την τεχνολογία και την τεχνική διεύθυνση, τις μεθόδους εκμετάλλευσης, την οργάνωση και τις συνθήκες εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τη συλλογική δράση και τις απεργίες.
Ανιχνεύεται έτσι ένας πολυσύνθετος, ταξικά διαστρωματωμένος και χαρακτηριζόμενος από ποικίλες σχέσεις εξουσίας κόσμος: οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι, οι διευθυντές, οι μηχανικοί, οι μεταλλωρύχοι, οι εργάτες και εργάτριες των μεταλλείων.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Λήδα Παπαστεφανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή. Από το 2003 διδάσκει σύγχρονη ελληνική ιστορία, στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει δημοσιεύσει τη μονογραφία Εργασία, τεχνολογία και φύλο στην ελληνική βιομηχανία. Η κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά, 1870-1940 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την οικονομική και κοινωνική ιστορία της εκβιομηχάνισης και της εργασίας, την ιστορία της επαγγελματικής υγείας, την ιστορία των πόλεων, την ιστορία του φύλου, τη βιομηχανική αρχαιολογία. Στα πεδία αυτά αφιερώνονται οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της, ελληνικές και ξενόγλωσσες.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΜΙΕΤ: Τσιμισκή 11,  546 24 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 288036, φαξ. 2310 226460
email: bookstore-thessaloniki@miet.gr

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ: Στουρνάρη 51, Πολυτεχνείο, 104 32, ΑΘΗΝΑ,
τηλ. & φαξ. 210.52.21.112 & 210.52.21.466 email: info@bibliorama.gr


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email