Παρουσίαση βιβλίου "Ελληνική Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα"
Χώρος: Μουσείο Μπενάκη
Τοποθεσία: Αθήνα
Διεύθυνση: Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 16 Μαρ 2012
Διάρκεια: 16 Μαρ 2012

Παρουσίαση βιβλίου "Ελληνική Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα"

Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο του  Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης σας προσκαλούν στην παρουσίαση της έκδοσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
Τόμος Β΄ (1819-1832)
από τα κατάλοιπα του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΗΛΙΟΥ
στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012, στις 7 μμ.

Την έκδοση θα παρουσιάσουν  ο Άγγελος Δεληβορριάς, ο Διονύσης Καψάλης, ο Μάνος Χαριτάτος και η επιμελήτρια του τόμου Πόπη Πολέμη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα Λογιοσύνη  και Επανάσταση.

Συμμετέχουν ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο Νίκος Θεοτοκάς, ο Αντώνης Λιάκος και ο Αλέξης Πολίτης,  με συντονιστή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη.

Καρπός μακράς επεξεργασίας από το Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού», ο Β΄ τόμος της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα, με εισαγωγή-επιμέλεια της Πόπης Πολέμη και επιστημονικούς συνεργάτες την Αναστασία Μυλωνοπούλου και την Ειρήνη Ριζάκη, αποτελεί οργανική συνέχεια του μνημειώδους Α΄ τόμου (έτη 1801-1818), ο οποίος είχε δημοσιευτεί το 1997 και, εξαντλημένος προ πολλού, συνοδεύει την τωρινή έκδοση σε CD. Η ιστορική και φιλολογική έρευνα αποκτά έτσι ένα ακόμη έργο αναφοράς, ενώ ολοκληρώνεται η τεκμηριωτική υποδομή για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή των αμέσως προεπαναστατικών, των επαναστατικών και των καποδιστριακών χρόνων. Ακολουθώντας τα πρότυπα που εγκαινίασε στον Α΄ τόμο της Ελληνικής Βιβλιογραφίας ο Φίλιππος Ηλιού, επιχειρείται η αποτύπωση όλων των αυτοτελών εκδόσεων σε ελληνική γλώσσα, με αποδέκτες ελληνόφωνους και ελληνόγλωσσους πληθυσμούς. Η συστηματική βιβλιογραφική καταγραφή των εντύπων συνδυάζεται και εδώ με τις εκτενείς εσωτερικές περιγραφές τους, την αποδελτίωση αγγελιών και βιβλιοκρισιών του σύγχρονου τύπου, την ενσωμάτωση κάθε σχετικής πληροφορίας και τη φωτομηχανική αναπαραγωγή όλων των προμετωπίδων. Παρέχεται συνεπώς στον αναγνώστη το συνολικό πλαίσιο για τη μελέτη της παραγωγής αλλά και, στην προοπτική μιας ιστορίας της ανάγνωσης, οι προϋποθέσεις για τη μελέτη της πρόσληψης του βιβλίου από το αναγνωστικό κοινό.

Τα βιβλία που καταγράφονται σε αυτόν τον τόμο τυπώθηκαν και διαβάστηκαν εν μέσω της δίνης που συντάραξε τον ευρύτερο οθωμανικό χώρο και είχε ως απτό αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην ευρύτερη περιοχή. Στη ριζική ανανέωση του κόσμου του βιβλίου που χαρακτηρίζει τα χρόνια αυτά (νέα τυπογραφικά/εκδοτικά κέντρα, νέο τιτλολόγιο, νέο γεωγραφικό στίγμα και σχετική διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού) αντιστοιχεί μια λογιοσύνη η οποία επίσης ανανεώθηκε με ρυθμούς πρωτόγνωρους. Άνθρωποι του βιβλίου συνιστούν την κρίσιμη μάζα της διανόησης, την πρωτοπορία που σφράγισε το νέο ιδεολογικό και πολιτικό πεδίο και εν πολλοίς μετέτρεψε εκείνη τη χαμένη επανάσταση σε νικηφόρα. Η διαφωτιστική εισαγωγή, με καίριους στατιστικούς δείκτες, και τα αναλυτικότατα ευρετήρια αρτιώνουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την κοινωνική ιστορία της ελληνικής παιδείας, την ιστορία των ιδεών και των συλλογικών συνειδήσεων σε μια κρίσιμη περίοδο επαναστατικών ανατροπών. Εργαλείο εν τέλει εθνικής αυτογνωσίας. 


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email