Καπνομάγαζα: Αινίγματα, Τάξη και Κενότητα
Καλλιτέχνες :
Καμίλο Νόλλας
Χώρος: Μέγαρο Εϋνάρδου
Τοποθεσία: Αθήνα
Εγκαίνια: 09 Οκτ 2007
Διάρκεια: 09 Οκτ 2007 - 04 Νοε 2007
Πολυμέσα:

Καπνομάγαζα: Αινίγματα, Τάξη και Κενότητα

Καμίλο Νόλλας

ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΑ: Αινίγματα, Τάξη και Κενότητα
Φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα από παλιά καπνεργοστάσια

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, στο πλαίσιο του 14ου Μήνα Φωτογραφίας που φέτος λειτουργεί υπό τον γενικό τίτλο "Ανάμεσα στις Μνήμες και το Μέλλον", παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Καμίλο Νόλλα "Καπνομάγαζα"¹.

Στην έκθεση, που είναι παραγωγή της Διάδρασης και συμπαραγωγή με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται 50 έγχρωμες φωτογραφίες, από τα καπνεργοστάσια του Αγρινίου, του Βόλου, της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης (Σεπτέμβριος 2003 - Ιανουάριος 2007).

Ο Καμίλο Νόλλας φωτογραφίζει τη βιομηχανική κληρονομιά που άφησε το εμπόριο του καπνού στην Ελλάδα.  Οι φωτογραφίες του φανερώνουν διακριτικά, ότι οι χώροι αυτοί διατηρούν ένα είδος διακεκομμένης ζωής αλλά πάνω απ΄ όλα καταγράφουν το "βιομηχανικό ασυνείδητο" των ελληνικών πόλεων που δεν έγινε ποτέ συνείδηση. Απαθανατίζουν τους χώρους με εικόνες που προκαλούν συναισθήματα περιέργειας, έκπληξης, μυστηρίου, μελαγχολίας, ακόμη και οίκτου και λησμονιάς καλώντας τον θεατή σε περισυλλογή. Οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν σχέσεις χώρου σαν ενδείξεις, σαν ίχνη, σαν αποκαΐδια του χρόνου.

Οι φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα που παρουσιάζονται στην έκθεση καθώς και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τις καπναποθήκες παρουσιάζονται στο λεύκωμα "Καπνομάγαζα" (Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Μάιος 2007). Το λεύκωμα περιλαμβάνει κείμενα του Γιώργου Τζιρτζιλάκη, της Μαρίας Ρεντετζή και του Θανάση Μουτσόπουλου.

Ο Καμίλο Νόλλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και ως δάσκαλος φωτογραφίας. Έχει συνεργασθεί με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, με εκδοτικούς οίκους, με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Ως δάσκαλος φωτογραφίας εργάζεται στη Λαϊκή Επιμόρφωση του Δήμου Αθηναίων και στο κοινό πρόγραμμα city streets, του British Council και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ).

¹Στη βόρεια Ελλάδα τα καπνεργοστάσια τα λένε καπνομάγαζα

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2007 στη Θεσσαλονίκη  από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με την ευγενική χορηγία της Scandinavian Tobacco Hellas
Επιμελητής: Θανάσης Μουτσόπουλος

Φωτογραφίες


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email