Η φωτογραφία ως μέσο δημιουργίας ή ανατροπής στερεοτύπων
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: 03 Νοε 2011
Διάρκεια: 03 Νοε 2011 - 04 Δεκ 2011

Η φωτογραφία ως μέσο δημιουργίας ή ανατροπής στερεοτύπων

Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του project Roaming Images, με το οποίο το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στο παράλληλο πρόγραμμα στην 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνουν την έκθεση

«Η φωτογραφία ως μέσο δημιουργίας ή ανατροπής στερεοτύπων».

Στόχος της έκθεσης είναι η προώθηση της νεανικής δημιουργικότητας και η ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα σε φοιτητές που προέρχονται από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και της Μέσης Ανατολής. Με αυτή την διαπανεπιστημιακή συνεργασία επιχειρείται η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας των συμμετεχόντων μέσω της παραγωγής εικαστικών έργων, τα οποία καταγράφουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος της εικόνας εμφανίζει ή αποκρύπτει την πραγματικότητα, δημιουργώντας επίκτητα χαρακτηριστικά, διαθλασμένης ή αναληθούς ταυτότητας.
Η έκθεση φιλοδοξεί να προκαλέσει τη συζήτηση γύρω από τα κοινωνικά στερεότυπα και τον τρόπο με τον οποίο αυτά διαμορφώνονται από τις εικόνες που χρησιμοποιούνται στον τύπο ή τη διαφήμιση καθώς και από τις κοινωνικές συμπεριφορές διαφορετικών εθνοτήτων σε διαφορετικούς γεωγραφικούς τόπους.
Κατά τον Walter Benjamin «…ακόμη και η ακριβέστερη αναπαραγωγή ενός έργου τέχνης, στερείται ενός στοιχείου: του παρόντος στο χώρο και στο χρόνο, της ιδιαίτερης παρουσίας στον τόπο που αρχικά δημιουργήθηκε». Αυτός είναι ο “τόπος” των αφηγήσεων, των ιδεών, των ιδανικών: εννοιών που οφείλουν ελεύθερα να ταξιδεύουν και έχουν στόχο να προωθήσουν την επικοινωνία μεταξύ μας.
Η έκθεση εξελίσσεται όπως το ανάπτυγμα ενός  βιβλίου. Το βιβλίο γίνεται αντιληπτό σαν ένα σύμβολο αποκάλυψης / αφήγησης / διακίνησης / ανταλλαγής, που συνδέει το πραγματικό με το φανταστικό. Ο θεατής λοιπόν της έκθεσης έχει δύο επιλογές: μπορεί να ξεφυλλίσει γρήγορα το βιβλίο αυτό, να το κλείσει και να το αφήσει στην άκρη ή μπορεί, αφού το ξεφυλλίσει, να το πάρει νοερά μαζί του με την ελπίδα πως το περιεχόμενό του θα συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικής του κρίσης για την αντίληψη της πραγματικότητας.

Στην έκθεση συμμετέχουν τριάντα φοιτητές από πέντε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών:
Αχμέτ Γκιοκχάν, Ευάγγελος Γκούμας, Κυριάκος Εκμεκτσόγλου, Πέτρος Καμέρης,
Ιοκάστη Φουνδούκα, Νίνα Xατζηθεοφίλου

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών:
Φώτης Ροβολής, Ιλεάνα Τόλη, Μυρτώ Τοπάλη, Δημήτρης Τριανταφύλλου, Ελίνα Χρίστου

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών:
Εύα Γιαννακοπούλου, Θοδωρής Κοβαίος, Γιάννης Κολιόπουλος, Δήμητρα Κονδυλάτου,
'Αγγελος Κράλλης, Βαγγέλης Μακρόπουλος, Γιώργος Μπουγιούκ, Μαρία Νικηφοράκη,
Μαρίνα Προβατίδου, Πάνος Σκλαβενίτης, Μαρία Τζανάκου, Μαρίνα Τρούπη, Σίσυ Τσιάκα,
Μαρίλια Φωτοπούλου, Νίκος Χατζηκωσταντής

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών:
Ελένη Κεσσίσογλου, Φωτεινή Τζέλη, Γεσθημανή Χατζή

Σχολή Τεχνών στο Kibbutzim College of Education του Τελ Αβίβ, Ισραήλ:
Τάλι Σβέπε & Λιτάλ Κρέμερ, Σμάνταρ Σουβ

Η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης αποτελείται από:

  • τον καθηγητή Γιώργο Παπακώστα, Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  • την καθηγήτρια Βίλμα Χαστάογλου - Μαρτινίδη, Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης,
  • τη Λένα Αθανασοπούλου, εικαστική καλλιτέχνιδα και
  • τον Γιάννη Επαμεινώνδα, διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου του ΜΙΕΤ.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Λένα Αθανασοπούλου.

Το project “Roaming Images” εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (γενικός τίτλος: “Παλιές Διασταυρώσεις-Make it new”, 18.09-18.12.2011), η οποία διοργανώνεται από τα μουσεία–μέλη της “Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης” (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ). Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι έργο που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ, με τελικό δικαιούχο το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού “Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι πολιτισμών”, με θέμα, για το 2011, τη Μέση Ανατολή. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email