Η ελληνική ενδυμασία. Έντυπες πηγές 16ου - 19ου αιώνα από τη συλλογή Ι. Δ. Κοιλαλού
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του ΜΙΕΤ
Τοποθεσία: Πάτρα
Εγκαίνια: 14 Μαρ 2007
Διάρκεια: 14 Μαρ 2007 - 15 Απρ 2007
Πολυμέσα:

Η ελληνική ενδυμασία. Έντυπες πηγές 16ου - 19ου αιώνα από τη συλλογή Ι. Δ. Κοιλαλού

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007 και ώρα 8 μ.μ. το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μ.Ι.Ε.Τ. στην Πάτρα (Πλ. Γεωργίου Α΄ & Κορίνθου) την έκθεση
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ. Έντυπες πηγές 16ου - 19ου αιώνα, από τη συλλογή Ι. Δ. Κοιλαλού.

Οι απεικονίσεις ενδυμασιών από ευρωπαϊκές εκδόσεις των ξένων ζωγράφων-περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα κατά τον 16ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, συνιστούν ένα θησαυρό οπτικών μαρτυριών για το ενδυματολογικό ρεπερτόριο των κατοίκων της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Η φαντασία στη σύνθεση των διαφόρων τμημάτων που απαρτίζουν την ελληνική φορεσιά, οι τολμηροί χρωματικοί συνδυασμοί, η σπάνια μορφολογική ποικιλία, η οπτική φαντασμαγορία και ο πλούτος των περίτεχνων κοσμημάτων έθελγαν το μολύβι των ξένων ζωγράφων-περιηγητών.

Η έκθεση, που διοργανώθηκε από την επιμελήτρια του Τμήματος Ζωγραφικής και Χαρακτικών Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα της γνωριμίας με ένα συναρπαστικό εικονογραφικό υλικό. Η οργάνωση των εκθεμάτων παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης ενδυματολογικών διακρίσεων και κατηγοριών που διαμορφώθηκαν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και οι οποίες σχετίζονται με τις τοπικές ιδιαιτερότητες την κοινωνική διάρθρωση, τα ταξικά στερεότυπα, τις επαγγελματικές διαφοροποιήσεις, ενώ συμπεριλαμβάνονται και απεικονίσεις ενδυμασιών σε παραστάσεις πολυπρόσωπες, όπου αποτυπώνονται ήθη, έθιμα και ποικίλες εκδηλώσεις του νεοελληνικού βίου.

Τα εκθέματα συγκροτούν, ταυτόχρονα, ένα καλλιτεχνικό σύνολο με ενδυμασίες ελληνικού ρεπερτορίου στις δυτικές εκδοχές τους, αποκαλυπτικό όχι μόνο για τις αναπαραστατικές δυνατότητες που παρείχαν οι διαφορετικές τεχνικές μέθοδοι εκτύπωσης (ξυλογραφία, χαλκογραφία, λιθογραφία κλπ.) σε διάφορες εποχές, αλλά επίσης για τους τρέχοντες αισθητικούς προσανατολισμούς και το προσωπικό ύφος των ξένων δημιουργών, καθώς και για τον τρόπο που προσεγγίζουν μία από τις πλέον λειτουργικές και ταυτόχρονα ευφάνταστες εκφράσεις της ελληνικής ζωής και πολιτιστικής μας παράδοσης.

H έκθεση διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε στην Αθήνα από το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τη δωρεά του Ι. Δ. Κοιλαλού στο Μουσείο Μπενάκη, της συλλογής του από 520 έργα με έντυπες παραστάσεις ελληνικών ενδυμασιών από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα. Για τον ίδιο λόγο το Μουσείο Μπενάκη εξέδωσε πλήρη ομότιτλο κατάλογο της συλλογής Ι. Δ. Κοιλαλού. Πρόκειται για έναν βαρύτιμο τόμο 550 σελίδων, πλήρως εικονογραφημένο και δίγλωσσο.

Φωτογραφίες


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email