Η Αίγυπτος
Καλλιτέχνες :
Δημήτρης Παπαδήμος
Χώρος: Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο Αθηνών
Τοποθεσία: Αθήνα
Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 6
Εγκαίνια: 20 Φεβ 2014
Διάρκεια: 20 Φεβ 2014 - 06 Μαρ 2014

Η Αίγυπτος

Δημήτρης Παπαδήμος

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει στο Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου την έκθεση

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014, στις 7.00 μμ. στην Αίθουσα Αιγυπτιακού Μορφωτικού Κέντρου Αθηνών (Πανεπιστημίου 6, 3ος όροφος).

Πρόκειται για ένα τμήμα από την πρώτη αναδρομική έκθεση του φωτογράφου Δημήτρη Παπαδήμου, που δίνει μια εικόνα του έργου του από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με τη φωτογραφία, στην Αίγυπτο την περίοδο του πολέμου, μέχρι και το 1980 και παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα στο Μέγαρο Εϋνάρδου και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις.

Ο Παπαδήμος γεννήθηκε στο Κάιρο το 1918, μέσα στην ανθούσα εκεί ελληνική παροικία. Με τη φωτογραφία πειραματίστηκε από τα εφηβικά του χρόνια και από νωρίς εκδήλωσε την επιθυμία να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Συστηματικά, όμως, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία στα χρόνια της υπηρεσίας του ως στρατιωτικού φωτογράφου στις Ελληνικές Δυνάμεις Μέσης Ανατολής και στο Γραφείο Τύπου της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Με τη λήξη του πολέμου και την τραγωδία των Δεκεμβριανών, που αποτύπωσε με τον φακό του, ο Παπαδήμος ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο που συνδύασε τα δύο του πάθη: το ταξίδι και τη φωτογραφία. Κατά τη διάρκεια μιας μεστής σε δουλειά δεκαετίας (1946-1956) και λίγο πριν από την μόνιμη εγκατάστασή του στην Ελλάδα, ο Παπαδήμος ταξίδεψε στην Αίγυπτο, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και κατέγραψε τον άνθρωπο και τα έργα του – με ματιά βαθιά ανθρώπινη, αποφεύγοντας τη γραφικότητα. Από τη δουλειά του και τη συνεργασία του με βρετανούς, κυρίως, συγγραφείς προέκυψαν εκθέσεις και εικονογραφημένα ταξιδιωτικά βιβλία. Παράλληλα, ασχολήθηκε επαγγελματικά και με τον κινηματογράφο, ως φωτογράφος ή βοηθός παραγωγής.

Από το 1956 μέχρι και το 1980 και με ορμητήριο την Αθήνα, ταξίδεψε και φωτογράφισε –εξαντλητικά θα έλεγε κανείς- την Ελλάδα. Ήδη από το 1956 υπήρξε συνεργάτης των Εικόνων και αργότερα των περιοδικών Ηώς και Ταχυδρόμος, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τον ΕΟΤ και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το επιστέγασμα της φωτογραφικής του δραστηριότητας υπήρξε η έκδοση, το 1974 από τις εκδόσεις Ολκός, του λευκώματος με τίτλο Η Ελλάδα που Φεύγει. 

Μετά το θάνατό του το 1994 το αρχείο του, κατόπιν επιθυμίας και του ίδιου, το δώρισε στο ΕΛΙΑ η σύζυγός του Λιάνα Παπαδήμου.

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
Διάρκεια έκθεσης: 20 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10 πμ–3 μμ και 5 μμ–7μμ εκτός από Πέμπτη απόγευμα

Πληροφορίες: 210 3632824, 210 3234 267


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email