Για λουλούδια θα μιλάμε τώρα;
Χώρος: Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Τσιμισκή 11
Εγκαίνια: 20 Οκτ 2020
Διάρκεια: 20 Οκτ 2020 - 18 Σεπ 2021
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη 10:00-15:30 Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10:00-20:00 Σάββατο 10:00-16:00
Πληροφορίες: 2310 288 036
bookstore-thessaloniki@miet.gr
Πολυμέσα:

Για λουλούδια θα μιλάμε τώρα;

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 
διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση 

Για λουλούδια θα μιλάμε τώρα;

την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020 (18:00-21:00)
στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη


Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν με αφορμή  τα λουλούδια, από καλλιτέχνες που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, προέρχονται από διαφορετικούς τόπους και χρησιμοποιούν διαφορετικά εικαστικά μέσα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Caroline Luigi, Βασίλης Ζωγράφος, Ελένη Θεοφυλάκτου, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Τέτα Μακρή, Γιώργος Μπουδαλής, Μαρία Μπουρίκα, Μαρία Ξυνοπούλου, Φένια Παγώνη, Νίκος Παπαδόπουλος, Γιούλα και Όλγα Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Νίκος Τριανταφύλλου.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Μπουδαλής

Στην προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης της CΟVID-19, δεν θα πραγματοποιηθούν ομιλίες. 
Η έκθεση, την πρώτη μέρα λειτουργίας της, θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 18:00 έως τις 21:00.

Στον χώρο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες. 
Η χρήση μάσκας κατά την επίσκεψή σας είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

«Ο πρωτόγονος άνθρωπος, δίνοντας λουλούδια στην αγαπημένη του, έκανε μια συμβολική κίνηση και πέρασε στη σφαίρα της τέχνης. Οι άνθρωποι έχουν λατρέψει τον κρίνο, έχουν διαλογιστεί με τον λωτό, έχουν πολεμήσει με το ρόδο και το χρυσάνθεμο. Η υπερβολική και αναίτια σπατάλη λουλουδιών στις δυτικές κοινωνίες προσφέρει το πιο μελαγχολικό θέαμα στο τέλος της γιορτής·  μαραμένα και πεταμένα δίπλα στα σκουπίδια. Τα αγριολούλουδα γίνονται όλο και πιο σπάνια, μας εγκαταλείπουν γι’ αυτή μας τη σκληρότητα, περιμένοντας να γίνει πιο ανθρώπινος ο άνθρωπος».  Αυτά λέει, σε ελεύθερη μεταφορά, ο Οκάκουρα Κακούζο σχετικά με τα άνθη, στο Βιβλίο τού τσαγιού που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Στη βιολογία τα λουλούδια είναι τα αναπαραγωγικά μέρη των εξελικτικά ανώτερων φυτών· αυτά που θα δώσουν τους καρπούς και τους σπόρους, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια του είδους.

Τα λουλούδια –και ευρύτερα το φυτικό βασίλειο– υπήρξαν πάντοτε θέμα προσφιλές στους καλλιτέχνες.  Από τον διάκοσμο στο διάδημα της “βασίλισσας” Puabi και τα κρίνα στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης, μέχρι τους μεσαιωνικούς περίκλειστους κήπους, τις ταπετσαρίες των τοίχων, τα χαλιά, τα υφάσματα των ρούχων, τα έργα του Boticelli, των Εμπρεσιονιστών, των Προραφαηλιτών, του Van Gogh, του Henri Matisse, της Georgia O’ Keeffe, του Jeff Koons, τα άνθη είναι παρόντα.

Συμβολίζοντας τη γιορτή, τη συγγνώμη, τον αποχωρισμό, το εφήμερο, τον έρωτα, το πένθος, τη μνήμη και την ομορφιά –για την οποία αισθανόμαστε μια εγγενή συγκίνηση– τα λουλούδια καλύπτουν όλη την κλίμακα των συναισθημάτων. Δεν σταμάτησαν ποτέ να ελκύουν τους καλλιτέχνες, που τα αποδίδουν τόσο με σύγχρονα όσο και με διαχρονικά εικαστικά εργαλεία: σχέδιο, ζωγραφική, φωτογραφία, ψηφιακά μέσα κλπ.

Το θέμα παραμένει το ίδιο –όπως και ένα σωρό άλλα–, προσεγγίζεται όμως από τον καλλιτέχνη και εισπράττεται από τον φιλότεχνο με διαφορετικό τρόπο σε κάθε εποχή.

Δεν αλλάζουν τα λουλούδια, μάλλον το βλέμμα μας αλλάζει.

Γιώργος Μπουδαλής - Τέτα Μακρή 
Φθινόπωρο 2020

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: 17/5/2021

Στον χώρο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες.
Η χρήση μάσκας κατά την επίσκεψή σας είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

 

Φωτογραφίες


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email