Σχέδια
Κατηγορία :
Έκθεση Σχεδίων
Καλλιτέχνες :
Γιάννης Μόραλης
Χώρος: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας
Τοποθεσία: Αίγινα
Διεύθυνση: Σπύρου Ρόδη 16
Εγκαίνια: 31 Ιουλ 2009
Διάρκεια: 31 Ιουλ 2009 - 20 Αυγ 2009
Κατάλογος Εκθεσης:
Πολυμέσα:

Σχέδια

Γιάννης Μόραλης

ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
και το
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΗΡΕΙΩΤΗ
παρουσιάζει την έκθεση:
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ
ΣΧΕΔΙΑ

την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009
στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας
Σπύρου Ρόδη 16, Αίγινα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική συνεργασία
της Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Θα παρουσιαστεί μια επιλογή 26 σχεδίων από την έκθεση που  εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2008 στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Π. Παΐσιος στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: «Στο υπέδαφος του έργου του Γιάννη Μόραλη [...] κρύβεται το σχέδιο. [...]Το ύφος των σχεδίων ακολουθεί ή προαγγέλλει [...] τις περιόδους της ζωγραφικής του.

[...]Γίνεται ξεκάθαρη η σημασία της τεράστιας οπτικής μνήμης του Μόραλη. Από τη δημιουργία ενός αρχικού θέματος πάνω στο χαρτί μέχρι την πλήρη οργάνωσή του πάνω στο μουσαμά, μπορεί να μεσολαβήσουν μήνες, χρόνια ή και δεκαετίες. Μοιάζουν δηλαδή τα σχέδιά του με σπόρους μουσικών μοτίβων που χρειάζονται καιρό μέσα του για να βλαστήσουν, να οργανωθούν και να αναπτυχθούν σε τραγούδι ή ολόκληρη συμφωνία. Πολλές φορές μάλιστα τα μοτίβα αυτά επαναλαμβάνονται από έργο σε έργο ή από δεκαετία σε δεκαετία.

[...] Ο Μόραλης ισορροπεί με ακρίβεια και χάρη δεινού χορευτή πάνω στο τεντωμένο σχοινί που (νομίζουμε ότι) χωρίζει το σχέδιο από το χρώμα. Στο κλασικό ερώτημα :«Το Σχέδιον ή το Χρώμα;»του Εγγονόπουλου, ο Μόραλης απαντά χωρίς δισταγμό: και το σχέδιο και το χρώμα, ή τόσο το σχέδιο όσο και το χρώμα».               

Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην 'Αρτα το 1916. Το 1936 αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ Αθήνας και , ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών, έφυγε, το 1937, για τη Ρώμη.  Συνέχισε τις σπουδές του στα Εργαστήρια ζωγραφικής και νωπογραφίας της Ecole Nationale des Beaux-Arts στο Παρίσι όπου παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα ψηφοθετικής στην Ecole des Arts et Métiers. Το 1947 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Προπαρασκευαστικής Τάξης στην ΑΣΚΤ και το 1957 τακτικός καθηγητής στο Εργαστήριο ζωγραφικής, απ' όπου αποχώρησε το 1983. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής και έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις (1959 κ.ε.). Καλλιτέχνης με πολύπλευρο έργο, έχει φιλοτεχνήσει σχέδια για ταπισερί και κεραμικές συνθέσεις, ενώ αρχιτεκτονικές εφαρμογές του κοσμούν κατοικίες και δημόσια κτίρια (όπως η διακόσμηση της ΒΔ και της ΝΑ όψης του ξενοδοχείου Χίλτον). Έχει επίσης σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, και έχει εικονογραφήσει βιβλία (Ελύτης, Σεφέρης, Καββαδίας κ.ά.), καθώς και πολλά εξώφυλλα δίσκων (όπως του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου 2009.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή  11π.μ.-1.30 μ.μ. και 6-9.30 μ.μ
Πληροφορίες: 22970 28232 , 6974 34 73 20

Φωτογραφίες


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email