Flora Filopappou: ένα ταξίδι από την Πόλη των Βράχων στον κήπο
Κατηγορία :
Έκθεση Σχεδίων
Καλλιτέχνες :
Νίκος Παπαδόπουλος
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο. Βίλα Καπαντζή
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108
Εγκαίνια: 07 Μαϊ 2019
Διάρκεια: 07 Μαϊ 2019 - 06 Σεπ 2019
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα & Τρίτη: 14:00-21:00
Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 09:00-16:00
Σάββατο και Κυριακή: Kλειστά
Πληροφορίες: 2310 295 170 - 177
Πολυμέσα:

Flora Filopappou: ένα ταξίδι από την Πόλη των Βράχων στον κήπο

Νίκος Παπαδόπουλος

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση του

Νίκου Παπαδόπουλου

Flora Filopappou:
ένα ταξίδι από την Πόλη των Βράχων στον κήπο

την Τρίτη 7 Μαΐου στις 20:00

στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση αποτελεί καρπό έρευνας οκτώ ετών και παρουσιάζει τις αλλαγές του τοπίου στον Λόφο Φιλοπάππου ή την «Πόλη των Βράχων», όπως ονομαζόταν παλαιότερα. Η έρευνα ακολούθησε τις αρχαιολογικές ανασκαφικές μεθόδους, βασισμένες όμως όχι στην αξίνα, αλλά στα ταξίδια των φυτών που «κατοικούν» σήμερα στον λόφο.

Οι καθημερινοί περίπατοι του καλλιτέχνη με τον σκύλο του έδωσαν το έναυσμα για την αναζήτηση αυτή, που μετουσιώθηκε αργότερα σε διεπιστημονικό εικαστικό εγχείρημα, στο οποίο συνέβαλαν με τις γνώσεις τους βοτανικοί, αρχαιολόγοι και θεωρητικοί. Το όλο εγχείρημα οριοθετείται χρονικά με αφετηρία την ανακάλυψη της Αμερικής και με κατάληξη τη σημερινή εικόνα του λόφου – επισημαίνεται αφενός η ανακάλυψη της Αμερικής επειδή, όταν ανακαλύφθηκαν εκεί νέα είδη φυτών και ζώων, άρχισε να επαναπροσδιορίζεται η απεικόνιση του Κήπου της Εδέμ· και αφετέρου η σημερινή εικόνα του λόφου, καθώς παρουσιάζει έντονα τα χαρακτηριστικά ενός κήπου, όπου το αυτονόητο του τοπίου ανατρέπεται, αποκαλύπτοντας ότι ποτέ δεν ήταν ίδιο.

Το αρχειακό υλικό της έρευνας, σχέδια κι εγκαταστάσεις, συνδιαλέγονται μεταξύ τους για να «εμφυτεύσουν» στον θεατή έννοιες και πολιτικές σχετικές με την παγκοσμιοποίηση, η οποία, σε αυτό το πλαίσιο, φωτίζεται με τις μετακινήσεις και μεταφορές των φυτών. Καθ’ αυτόν τον τρόπο η έκθεση ξεφεύγει από το τοπικό και συνδιαλέγεται με την οικουμενική πρόθεση του ανθρώπου να επεμβαίνει στη φύση.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στο τοπίο της Θεσσαλονίκης με τη μεγάλη οργανωμένη δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στους λόφους του Σέιχ Σου– μια περιοχή όπου η απουσία χλωρίδας υπήρξε αντίστοιχη με εκείνη του λόφου Φιλοπάππου. Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν στο Σέιχ Σου περιοχές που έχουν κριθεί αναδασωτέες και αναμένουν την επόμενη ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο Παπαδόπουλος δημιουργεί αρχικά ένα «βιβλίο καλλιτέχνη» (artist’s book) για να εικονογραφήσει τη βιβλιογραφική εργαλειοθήκη που χρησιμοποίησε, ενώ στη συνέχεια αναπτύσσει επιτοίχιες και τρισδιάστατες ανασυνθέσεις αυτού του υλικού. Oι συνθέσεις αυτές συγκροτούν μια ποιητική αναπαράσταση της διαχρονικής παγκόσμιας πολιτικής του ανθρώπου απέναντι στη χλωρίδα. Τόσο στο «βιβλίο καλλιτέχνη» όσο και στα επιτοίχια σχέδια ο καλλιτέχνης, με εργαλείο το πενάκι ή το μολύβι, δημιουργεί λεπτομερείς απεικονίσεις τελεία προς τελεία, δίνοντας την αίσθηση ενός σύγχρονου πουαντιγισμού. Η τελεία του Παπαδόπουλου μιμείται τον κόκκο του φωτογραφικού φιλμ, το ψηφιακό πίξελ ή την ακίδα του εκτυπωτή, αντιπαραθέτοντας στις μηχανικές διαδικασίες τη λειτουργία του ίδιου του χεριού του —μια επίμονη χειρωναξία που παραπέμπει στη διαδικασία του διαλογισμού. Μέσω αυτής της ιδιαίτερης σχεδιαστικής πρακτικής, ο καλλιτέχνης μετασχηματίζει τα φυσικά αντικείμενα σε εικόνες, μεταφέροντας στο χαρτί τα στοιχεία που ο ίδιος επιλέγει και θεωρεί σημαντικά. Η χρήση του κενού χώρου δεν είναι τυχαία, αλλά λειτουργεί σαν φυσική πηγή φωτός που λούζει τα έργα, καθιστώντας τα σχεδόν αυτόφωτα.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Φαίη Ζήκα.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο Νίκος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει δύο ξεναγήσεις, την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 17:00 και την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις 12:00. Μετά την ξενάγηση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καλλιτέχνη.

Η ξενάγηση είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό και δεν απαιτείται κράτηση θέσης.

Φωτογραφίες


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email