Εμπούριας, ένα ταξίδι επιστροφής
Χώρος: Μέγαρο Εϋνάρδου
Τοποθεσία: Αθήνα
Εγκαίνια: 31 Μαρ 2005
Διάρκεια: 31 Μαρ 2005 - 05 Μαϊ 2005
Πολυμέσα:

Εμπούριας, ένα ταξίδι επιστροφής

Το ΜΙΕΤ και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου διοργανώνει την έκθεση

Εμπούριας, ένα ταξίδι επιστροφής

σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Caixa de Girona, της Ισπανίας, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη Eudald Solà, την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ Μέγαρο Εϋνάρδου. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Girona της Ισπανίας (Ιούνιο 2004) και τη Λευκωσία (Νοέμβριος 2004 - Μάρτιος 2005). Μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μ.Ι.Ε.Τ. στη Θεσσαλονίκη και θα επιστρέψει στην Ισπανία όπου και θα παρουσιαστεί στη Βασιλική Ακαδημία της Βαρκελώνης.

Ο Ακαδημαϊκός Αλέξης Eudald Solà (1946-2001), λάτρης του ελληνικού πνεύματος και φίλος της Κύπρου, υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στην Ακαδημία της Βαρκελώνης. Με την πολυσχιδή του δράση, έδωσε μεγάλη ώθηση στη μελέτη της βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας και στο ενδιαφέρον για το νεοελληνικό πολιτισμό.

Στην έκθεση, ο γνωστός καταλανός χαράκτης Joan Barbarà, παρουσιάζει την εικαστική περιδιάβασή του στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας σ' ένα ταξίδι επιστροφής στον Μητροπολιτικό χώρο, 2.500 χρόνια μετά, από την αρχαία πόλη Εμπόριον, (σημερινή Empuries), την ελληνική εμπορική αποικία που ίδρυσαν οι Φωκαείς στις ακτές της Καταλωνίας, λίγο μετά το 600 π.Χ., με οδηγό τον Eudald Solà. O Solà μετέδωσε στον συνοδοιπόρο του την αγάπη και τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και τον κόσμο της και ο καλλιτέχνης με περισσή δεξιοτεχνία και ευαισθησία απεικονίζει την ελληνική γη και τους αρχαιολογικούς της χώρους, κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και κτήμα όλης της ανθρωπότητας.

Το 1992 ο λογοτέχνης Solà και ο χαράκτης Barbarà δημοσίευσαν στα καταλανικά την συλλεκτική έκδοση Empuries, inici d'un retorn (Εμπούριας, η αρχή ενός νόστου), ένα θαλασσινό, ιστορικό, λογοτεχνικό και εικαστικό ταξίδι που ξεκινά από την Εμπούριας και φθάνει στην γη της Φώκαιας. Το ταξίδι αυτό υπήρξε η αφορμή για την παρούσα έκθεση η οποία περιλαμβάνει 32 χαρακτικά και σχέδια και αριθμό φύλλων από την πρωτότυπη έκδοση.

Φωτογραφίες


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email