
Το Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και το Εργαστήριο Παπυρολογίας, Παλαιογραφίας, Επιγραφικής και των Ψηφιακών Εφαρμογών τους του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εγκαινιάζουν την έναρξη της συνεργασίας τους με σειρά δωρεάν διαδικτυακών σεμιναρίων με πρώτο θέμα την ελληνική Κωδικολογία.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Το σεμινάριο στην κωδικολογία έχει στόχο να εμβαθύνει στη μελέτη της κατασκευής των κωδίκων, της πρώιμης μορφής των βιβλίων. Μέσα από εννέα διαλέξεις, θα εξεταστούν τα υλικά και οι τεχνικές κατασκευής, οι μέθοδοι στάχωσης και τα περιφερειακά διακοσμητικά και υποστηρικτικά στοιχεία των κωδίκων, όπως τα εξώφυλλα, τα εσώφυλλα, τα κεφαλάρια και οι σφραγίδες. Η προσέγγιση είναι διεπιστημονική και θα περιλαμβάνει τόσο τη θεωρία όσο και πρακτική ανάλυση αντιγράφων και εικόνων κωδίκων από διαφορετικές περιόδους και περιοχές.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
ΥΛΙΚΑ
Σάββατο 8 Μαρτίου, 18:00 – Σταμάτης Μπουσές: Οι μεταμορφώσεις του βιβλίου: Η μετάβαση από τον κύλινδρο στον κώδικα
Σάββατο 15 Μαρτίου, 18:00 – Ζήσης Μελισσάκης: Η περγαμηνή και η χρήση της στην κατασκευή χειρογράφων. Μία ύλη γραφής υψηλού κόστους, ανθεκτικότητας και μεγάλης ερευνητικής αξίας.
Σάββατο 29 Μαρτίου, 18:00 – Κώστας Μπουντούρης και Σταύρος Γριμάνης: Χαρτί: Ιστορία και μορφολογία χρήσεών του (Κώδικες και Έγγραφα)
ΣΤΑΧΩΣΗ
Σάββατο 5 Απριλίου, 18:00 – Κωνσταντίνος Χούλης: Βυζαντινές και Μεσαιωνικές Σταχώσεις
Σάββατο 26 Απριλίου, 18:00 – Γιώργος Μπουδαλής: Σταχώσεις από την αναγέννηση στην νεότερη εποχή
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σάββατο 3 Μαΐου, 18:00 – Κωνσταντίνος Χούλης: Εξωτερικά και εσωτερικά μέρη των βιβλίων (Εξώφυλλα, εσώφυλλα, κεφαλάρια, κλείστρα, γόμφοι κ.ά.).
Σάββατο 10 Μαΐου, 18:00 – Μιχάλης Κωνσταντίνου-Ρίζος: Κριτήρια χρονολόγησης κωδίκων
Σάββατο 17 Μαΐου, 18:00 – Αγαμέμνων Τσελίκας: Πορφυροί κώδικες
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
Κάθε διάλεξη διαρκεί συνολικά 1 ώρα (45 λεπτά παρουσίαση και 15 λεπτά συζήτηση).
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ;
Δικαίωμα αίτησης έχουν όλοι οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές /-τριες και υποψήφιοι /-ες διδάκτορες Τμημάτων Φιλολογίας ή Ιστορίας ή συναφών αντικειμένων αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος για τα ζητήματα της ιστορίας των βιβλίων, των βιβλιοθηκών και της συντήρησης και διατήρησης αρχειακού χαρτώου υλικού.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαλέξεων θα χορηγηθεί επίσημη βεβαίωση παρακολούθησης.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ
Η αίτηση εγγραφής πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω του ακόλουθου συνδέσμου https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfnkEpoFM1lvUcp3oEHLeI3elLci631axN5bEwdgQ3s-h-hAQ/viewform
Με την αποδοχή της αίτησής σας θα σας αποσταλεί ο σύνδεσμος μέσω του οποίου θα συμμετάσχετε.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2025, 14:00.