Δεσμοί ύλης
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Τσιμισκή 11
Εγκαίνια: 03 Μαρ 2009
Διάρκεια: 03 Μαρ 2009 - 12 Απρ 2009

Δεσμοί ύλης

«Δεσμοί ύλης» τιτλοφορείται η εικαστική έκθεση που εγκαινιάζεται στις 6 Μαρτίου 2009, ώρα 19:00 στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη), και ώρα 20:00 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι).

Η έκθεση, που συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MoCA Σαγκάης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάστηκε αρχικά στη Σαγκάη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και κατόπιν στην  «Τεχνόπολι». Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κίνα και εντάσσεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα.

«Η έκθεση Δεσμοί ύλης έχει την πρόθεση να λειτουργήσει ως ένα καλειδοσκόπιο πυκνών εικόνων που προέρχονται από τη δημιουργική εικαστική συνομιλία δύο λαών με υψηλή πολιτισμική παράδοση», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Αθανάσιος Οικονόμου στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, επισημαίνοντας τη χρονική συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και των ρυθμών διαμόρφωσης νέων γεωγραφικών και οικονομικών διεθνών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας. 

Η δημιουργική συνομιλία μεταξύ διαφορετικών, αλλά εξίσου σημαντικών έργων τέχνης, μας οδηγεί σε καινούριους κάθε φορά δρόμους. Το Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα στάθηκε αφορμή να έρθουν σε επαφή δύο πολιτισμοί με μακραίωνη παράδοση. Με την ευκαιρία των ελληνο-κινεζικών πολιτιστικών ανταλλαγών, το κοινό ήρθε σε επαφή με το έργο σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κίνα, καλλιτεχνών με διαφορετική γεωγραφική αφετηρία και διαφορετικά πρότυπα, που επιλέγουν να εργαστούν με το χρώμα, τη μελάνη, το μέταλλο, τον πηλό, το ύφασμα, το χαρτί ή την «εικόνα» ως πρώτη ύλη, οδηγώντας τον θεατή σε αυτόνομες ενότητες που αφηγούνται ξεχωριστές συναρπαστικές ιστορίες και οδηγούνται σε ένα νέο, ελεύθερο και συναπάντεχο σχεδιαστικό πεδίο.

«Στη διαμόρφωση της πρωτότυπης αυτής εικαστικής συνεύρεσης των Ελλήνων και των Κινέζων συμμετεχόντων καλλιτεχνών, σημαντικό ρόλο έπαιξε η απόπειρα μιας παράλληλης ανάγνωσης της ελληνικής και της κινεζικής παράδοσης, όπως αυτή αντανακλάται στη σύγχρονη εικαστική μεταγραφή της, που εγγράφεται σε ένα ευρύ φάσμα μεθόδων, τεχνικών και πρωτότυπων υλικών, που συχνά συγκλίνουν, καθώς η συνομιλία αυτή τρέπεται σε μια σπάνια ευκαιρία συσχέτισης και αντιπαραβολής διαχρονικών «υλικών» εικαστικών στοιχείων δύο πολιτισμών με μακρόχρονη παράδοση, που και οι δύο υπόκεινται σήμερα σε ραγδαίες εξελίξεις. Αρχική αφετηρία και επάλληλους άξονες της έκθεσης αποτελούν οι ίδιες πρώτες ύλες μιας εύθραυστης και διαχρονικής δημιουργίας, μέσα από την οποία ανιχνεύονται οι εκλεκτικές συγγένειες των υλικών, των μέσων έκφρασης του λεξιλογίου και των επί μέρους εφευρημάτων εικαστικών δημιουργών με διαφορετική γεωγραφική προέλευση, ιστορικά και οπτικά πρότυπα, που εξερευνούν την ποιητική της ύλης συγκλίνοντας κατά τόπους», σημειώνει στον κατάλογο η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αποσκοπούν «στην εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης παραδοσιακών υλικών των δύο πολιτισμών και της ταυτόχρονης αναγνώρισης της αξίας τους ως πηγές έμπνευσης στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης της δημιουργικότητας και των εναλλακτικών τεχνικών μέσω των οποίων θίγονται και εξερευνούνται ζητήματα αισθητικής στη σύγχρονη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, το video κ.ά. »Τα έργα αυτά, υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα του Κινεζικού και του Ελληνικού πολιτισμού, εξετάζοντας τα διαφορετικά στυλ και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της τέχνης τους, που συχνά είναι διαχρονικά, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό το γόνιμο διάλογο σε συνάρτηση τόσο με την ιστορική διάσταση του Κινεζικού και του Ελληνικού πολιτισμού, όσο και την κρατούσα συνθήκη της σύγχρονης τέχνης σε κάθε μια από τις δύο αυτές χώρες», παρατηρούν οι Diana Freundi και Mati Cuenca, επιμελητές των Κινέζων καλλιτεχνών.

Σχετικά με τη συνεργασία αυτή η διευθύντρια του Κ.Σ.Τ.Θ. Συραγώ Τσιάρα εξηγεί: «Η έκθεση "Δεσμοί Ύλης" αποτυπώνει μια πολυσυλλεκτική και ενδελεχή εκδοχή της σύγχρονης Κινεζικής και Ελληνικής εικαστικής δημιουργίας. Η συνύπαρξη και ο δημιουργικός διάλογος των καλλιτεχνών πραγματοποιείται στο επίπεδο των μέσων, των τεχνικών, αλλά κυρίως της υποκειμενικής επανερμηνείας στοιχείων της παραδοσιακής κουλτούρας των δύο χωρών μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί Κινέζοι καλλιτέχνες εισέρχονται δυναμικά στο παγκόσμιο σκηνικό διεκδικώντας μία θέση αντίστοιχη της ανερχόμενης οικονομίας και του πλούσιου πολιτισμικού τους αποθέματος, συνδιαλλεγόμενοι κριτικά τόσο με τις αρχαίες τους παραδόσεις, όσο και με την πρόσφατη ακαδημαϊκή τάση που επικεντρώθηκε στο ύφος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Οι μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές δομές της χώρας επιτρέπουν σε ορισμένο βαθμό την κινητικότητα των καλλιτεχνών και την "εξαγωγή" των δράσεών τους.

Για τους Έλληνες καλλιτέχνες, η συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις και η προβολή του έργου τους "εκτός των τειχών" χωρίς γραφικές τοπικιστικές αναφορές αποτελεί ζητούμενο τόσο για τους θεσμικούς φορείς όσο και για τους επαγγελματίες που επιδιώκουν τη διασύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την αγορά».

Γενική επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Επιμέλεια Ελλήνων καλλιτεχνών:  Ίρις Κρητικού
Επιμέλεια Κινέζων καλλιτεχνών: Diana Freundl, Mati Cuenca
Συντονισμός Ελλήνων καλλιτεχνών: Δέσποινα Γαμβρούδη
Συντονισμός Κινέζων καλλιτεχνών:  Cao Muxia
Οργάνωση & συντονισμός έκθεσης: Λιάνα Σκουρλή, Art-LS
Συνδιοργανωτές: MoCA Σαγκάη, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης &
«Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων

Κατάλογος

Χορηγός έκδοσης: Ίδρυμα για τη Συνεργασία και Κατανόηση Ανατολής - Δύσης
Έκδοση καταλόγου: Εκδοτική  Εταιρεία Έλιξ
Επιμέλεια καταλόγου - κειμένων: Ίρις Κρητικού, Cao Muxia, Λιάνα Σκουρλή


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email