Βαθμηδόν
Καλλιτέχνες :
Άρις Γεωργίου
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Τσιμισκή 11
Εγκαίνια: 16 Μαρ 2012
Διάρκεια: 16 Μαρ 2012 - 18 Απρ 2012
Πολυμέσα:

Βαθμηδόν

Άρις Γεωργίου

Έκθεση φωτογραφίας του Άρι Γεωργίου με τίτλο “Βαθμηδόν” εγκαινιάζεται την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 στις 19:30 στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11). Παράλληλα, στις 20:00, θα γίνει η παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου των Εκδόσεων University Studio Press με ομιλητές τον συγγραφέα John Harvey και τον ομότιμο καθηγητή αρχιτεκτονικής ΑΠΘ Πάνο Τζώνο.

«Οι άνθρωποι είναι τα μόνα πλάσματα που φτιάχνουν σκαλοπάτια ― δηλαδή μια σειρά βαθμίδων χάρη στην οποία σκαρφαλώνει κανείς ως το ύψος του και ακόμη περισσότερο. 'Αγνωστο παραμένει αν τα πρώτα σκαλοπάτια οδήγησαν σε κάποια σπηλιά ή σ’ ένα είδος ανυψωμένου καταφυγίου. Η εφεύρεσή τους όμως, καθώς και η ίδια η ιδέα της “σκάλας”, πρέπει να έγινε πολύ νωρίς, αφού στα παλαιότερα μεγαλοπρεπή μνημεία ή οικοδομήματα που γνωρίζουμε ―που δεν ήταν κάτι περισσότερο από μορφοποιημένους όγκους πηλού και πέτρας― η σκάλα κατείχε ήδη περίοπτη θέση».

Οι πρώτες φράσεις από το κείμενο του John Harvey στο βιβλίο Βαθμηδόν προϊδεάζουν ήδη για ένα έργο που φαίνεται να απασχολεί τον Άρι Γεωργίου εδώ και σαράντα χρόνια. Ο ίδιος σημειώνει συμπληρωματικά πως «ανάμεσα στα συστατικά που συνθέτουν την πρώτη του φωτογραφία είναι προφανές πως ο άνθρωπος που διασχίζει το σταυροδρόμι της Ερμού με την Καρόλου Ντηλ φορτωμένος με μια σκάλα παίζει καθοριστικό ρόλο και υπήρξε κατά πάσα πιθανότητα η αιτία που έστρεψε τη Retinette στη σκηνή που εκτυλίσσονταν πέντε ορόφους χαμηλότερα. Ότι, αν δεν κουβαλούσε μια σκάλα που με την έντονη γεωμετρία της αποτυπώνεται διπλά μαζί με τη σκιά της στην άσφαλτο, το πιθανότερο είναι να είχε περάσει απαρατήρητος».

 

Φωτογραφίες


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email