Τo ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ και το
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ ITYS παρουσιάζουν την έκθεση:
ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ . Ένας διάλογος
από τις 13 Μαΐου 2009 στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 - δίπλα στο Εθνικό Θέατρο).
Πολλές πρωτοβουλίες έχουν γίνει ως τώρα με σκοπό την παρουσίαση του έργου του Βλάση Κανιάρη σε ένα ευρύτερο κοινό, και καθεμιά από αυτές έχει ρίξει νέο φως στα επιτεύγματα αυτού του σημαντικού μεταπολεμικού Έλληνα καλλιτέχνη. Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να αναδείξει τον πρωτοποριακό ρόλο του Κανιάρη εισάγοντας ένα διάλογο ανάμεσα στο έργο του και στα έργα διαφόρων σύγχρονων καλλιτεχνών από τον διεθνή χώρο, που πρωτοεμφανίστηκαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Η χρήση των υλικών, η αναζήτηση νέων μορφών, η «συμπόνια» για την ανθρώπινη κατάσταση και η ανατρεπτική κοινωνικοπολιτική θεματική τους συνεχίζουν και επιβεβαιώνουν την πρωτοποριακή προσέγγιση του Κανιάρη.
Η έκθεση περιστρέφεται γύρω από το έργο του Βλάση Κανιάρη˙ δεν αποτελεί ούτε αναδρομική ούτε ατομική έκθεση, αλλά μια αντιπροσωπευτική παρουσίαση του έργου του, η οποία εμπλουτίζεται με έργα καλλιτεχνών της νεότερης γενιάς από τον διεθνή χώρο. Έτσι, το έργο του Κανιάρη τοποθετείται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καταδεικνύοντας ότι οι προβληματισμοί του επιβιώνουν στο έργο σημερινών καλλιτεχνών. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Κανιάρη από διαφορετικές περιόδους, κυρίως από τη δεκαετία του 1950 έως και τη δεκαετία του 1990.
Δύο είναι οι κεντρικοί άξονες της έκθεσης: ο ένας παρακολουθεί τις αλλαγές στα υλικά, την υφή και τις φόρμες που συνθέτουν το καλλιτεχνικό ιδίωμα του Κανιάρη˙ ο δεύτερος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον και τη συναισθηματική φόρτιση με την οποία προσεγγίζει τους ανθρώπους και την ανθρώπινη κατάσταση. Ο καλλιτέχνης ξεκινάει από την Αθήνα της δεκαετίας του 1940 (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος)˙ αντλεί την έμπνευσή του από την υλική υφή της πόλης, τους τοίχους και τις προσόψεις της, που μετατρέπονται σε εικαστικές επιφάνειες και θέτουν καλλιτεχνικά ερωτήματα. Οι επιφάνειες μεταμορφώνονται σε ανάγλυφα, που διαρρηγνύουν τα πλαίσιά τους και εισβάλλουν στο χώρο, γίνονται γλυπτά και τελικά εξελίσσονται σε ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις. Μέσα από το έργο του Κανιάρη αναδεικνύεται ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικών θεμάτων, από τη νοσταλγία της ιδιαίτερης πατρίδας ή πόλης μέχρι το αίσθημα εκτόπισης και αποξένωσης, κοινό σε όλους τους μετανάστες.
Έργα εκθέτουν οι καλλιτέχνες: Francis Alijs, Miroslaw Balka, Michael Bevilacqua, Kostis Velonis, Dryden Goodwin, Angus Fairhurst, Santiago Sierra, Christopher Wool, Helmut Middendorf, Franz West, Georg Herold, Kai Althoff, Annette Messenger κ.ά.
Επιμέλεια έκθεσης: Els Hanappe
Διάρκεια έκθεσης έως τις 19 Ιουλίου 2009
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Κυριακή 10 π.μ.-2 μ.μ.
Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή 6 - 8 μ.μ.
Πληροφορίες: 210 3234 267, 210 5223 101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης)
και 698 81 24 186 κ. Κοσμά Νικολάου