Από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο στον Gerard Mercator. Η Ελλάδα με τα μάτια των χαρτογράφων του 16ου αιώνα
Χώρος: Μέγαρο Εϋνάρδου
Τοποθεσία: Αθήνα
Διεύθυνση: Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου
Εγκαίνια: 22 Μαρ 2003
Διάρκεια: 22 Μαρ 2003 - 31 Ιουλ 2020
Πολυμέσα:

Από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο στον Gerard Mercator. Η Ελλάδα με τα μάτια των χαρτογράφων του 16ου αιώνα

Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου του ΜΙΕΤ παρουσιάζει στο Μέγαρο Εϋνάρδου έκθεση παλαιών χαρτών με τίτλο «Από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο στον Γεράρδο Μερκάτορα. Η Ελλάδα με τα μάτια των χαρτογράφων του 16ου αιώνα». Πρόκειται για την έκθεση που εγκαινίασε το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου το 2003 με χάρτες αποκλειστικά από τη συλλογή του Ιδρύματος, ο κορμός της οποίας συγκροτήθηκε από τη δωρεά της σπάνιας συλλογής Βίκτωρος και Νιόβης Μελά.

Παρουσιάζονται 60 περίπου χάρτες της «Πτολεμαϊκής Αναγέννησης» διαφόρων χαρτογράφων καθώς και έργα του Ορτέλιου και του Μερκάτορα, ο οποίος με τη νέα μέθοδο προβολής που εφαρμόζει στους χάρτες του, ανοίγει μια νέα περίοδο για την ιστορία της χαρτογραφίας. Ο 16ος αιώνας είναι σημαντικός για την ιστορία της Χαρτογραφίας καθώς σημειώνεται στην Ευρώπη μία αληθινή γεωγραφική άνθηση που οφείλεται κυρίως στην ανακάλυψη και στη διάδοση της Γεωγραφίας του Πτολεμαίου στον δυτικό κόσμο.

Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με χαρτογραφικές εκδόσεις του Όλφερτ Ντάππερ, του Βιντσέντζο Μαρία Κορονέλλι και του Μάρκο Μποσκίνι που, εν τω μεταξύ, αποκτήθηκαν και συμπλήρωσαν τη συλλογή.

 


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email