Από την Αίγυπτο στις Σπέτσες
Καλλιτέχνες :
Δημήτρης Παπαδήμος
Χώρος: Αίθουσα Τέχνης Ακρόπρωρο
Τοποθεσία: Σπέτσες
Εγκαίνια: 05 Σεπ 2012
Διάρκεια: 05 Σεπ 2012 - 30 Σεπ 2012
Πολυμέσα:

Από την Αίγυπτο στις Σπέτσες

Δημήτρης Παπαδήμος

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ

την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012, στις 8.00 μμ. στην Αίθουσα Τέχνης
Ακρόπρωρο, Παλιό Λιμάνι, Σπέτσες

Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου Δημήτρη Παπαδήμου, που δίνει μια εικόνα του έργου του από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με τη φωτογραφία στην Αίγυπτο και από τα τελευταία χρόνια της ζωής του στις Σπέτσες. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και πορτραίτα προσωπικοτήτων της εποχής.

Ο Παπαδήμος γεννήθηκε στο Κάιρο το 1918, μέσα στην ανθούσα εκεί ελληνική παροικία. Με τη φωτογραφία πειραματίστηκε από τα εφηβικά του χρόνια και από νωρίς εκδήλωσε την επιθυμία να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Συστηματικά, όμως, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία στα χρόνια της υπηρεσίας του ως στρατιωτικού φωτογράφου στις Ελληνικές Δυνάμεις Μέσης Ανατολής και στο Γραφείο Τύπου της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Με τη λήξη του πολέμου και την τραγωδία των Δεκεμβριανών, που αποτύπωσε με τον φακό του, ο Παπαδήμος ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο που συνδύασε τα δύο του πάθη: το ταξίδι και τη φωτογραφία. Κατά τη διάρκεια μιας μεστής σε δουλειά δεκαετίας (1946-1956) και λίγο πριν από την μόνιμη εγκατάστασή του στην Ελλάδα, ο Παπαδήμος ταξίδεψε στην Αίγυπτο, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και κατέγραψε τον άνθρωπο και τα έργα του – με ματιά βαθιά ανθρώπινη, αποφεύγοντας τη γραφικότητα. Από τη δουλειά του και τη συνεργασία του με βρετανούς, κυρίως, συγγραφείς προέκυψαν εκθέσεις και εικονογραφημένα ταξιδιωτικά βιβλία. Παράλληλα, ασχολήθηκε επαγγελματικά και με τον κινηματογράφο, ως φωτογράφος ή βοηθός παραγωγής.

Από το 1956 μέχρι και το 1980 και με ορμητήριο την Αθήνα, ταξίδεψε και φωτογράφισε –εξαντλητικά θα έλεγε κανείς- την Ελλάδα. Ήδη από το 1956 υπήρξε συνεργάτης των Εικόνων και αργότερα των περιοδικών Ηώς και Ταχυδρόμος, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τον ΕΟΤ και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το επιστέγασμα της φωτογραφικής του δραστηριότητας υπήρξε η έκδοση, το 1974 από τις εκδόσεις Ολκός, του λευκώματος με τίτλο Η Ελλάδα που Φεύγει

Μετά το θάνατό του το 1994 το αρχείο του, κατόπιν επιθυμίας και του ίδιου, το δώρισε στο ΕΛΙΑ η σύζυγός του Λιάνα Παπαδήμου.

Πλήρης αναδρομική έκθεση του έργου παρουσιάστηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα στα πολιτιστικά του κέντρα στην Αθήνα (Μέγαρο Εϋνάρδου 24/1-24 Μαρτίου 2012) και στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Καπαντζή 17 Μαΐου - 27 Ιουλίου 2012). Την αναδρομική έκθεση συνόδευε εκτενές φωτογραφικό λεύκωμα με 504 φωτογραφίες και κείμενα του Κωστή Λιόντη, της Ματθίλδης Πυρλή, της Βασιλικής Χατζηγεωργίου και της Heba Farid.

Αίθουσα Τέχνης Ακρόπρωρο, Παλιό Λιμάνι, Σπέτσες

Διάρκεια έκθεσης: 5 – 30 Σεπτεμβρίου  2012
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 19.30 – 24.00
Πληροφορίες: 22980 72643 &  210 3234 267

Φωτογραφίες


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email