Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας διοργανώνει μεγάλη αναδρομική έκθεση του Ανδρέα Βουρλούμη, πατρινής καταγωγής, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2005, στις 8:30μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στην Πάτρα (Πλατεία Γεωργίου Α΄ και Κορίνθου) και θα διαρκέσει ως τις 12 Φεβρουαρίου 2006. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αποκλειστικά έργα σε χαρτί (ακουαρέλες, παστέλ, σχέδια κλπ.), στην πλειονότητά τους μικρών διαστάσεων, καθώς και σημειωματάρια του ζωγράφου, στα οποία καταγράφονται όψεις της καθημερινής ζωής: - η θέα από το σπίτι του ζωγράφου ή από το εργαστήριό του, εσωτερικά, προσφιλή τοπία (όπως της Αίγινας), σκηνές του δρόμου, περαστικοί διαβάτες, πρόσωπα οικείων και φίλων.
Ο Ανδρέας Βουρλούμης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1910. Ήταν ο τρίτος γιος μίας εύπορης οικογένειας εμπόρων. Το 1918 η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Από πολύ μικρός, ο Ανδρέας Βουρλούμης άρχισε να ζωγραφίζει. Με την ενθάρρυνση του πατέρα του, σε ηλικία 12 ετών έκανε ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής. Αυτή ήταν και η μόνη συστηματική μαθητεία του στη ζωγραφική. Από το 1928 έως το 1932 σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για την περίοδο εκείνη λέει ο ίδιος "δεν ζωγράφιζα τότε, αλλά πάντοτε το μικρόβιο με παρακολουθούσε. Και τα μπουκαλάκια της Χημείας ήταν ένα ερεθισμός αισθητικός". Όταν τελείωσε τις σπουδές του πήγε για δύο χρόνια στο Παρίσι, χρόνια καθοριστικά για τις μελλοντικές του επιλογές και την αφοσίωση του στη ζωγραφική. Όπως σημειώνει ο ίδιος "…πήγα στο Παρίσι να δω αν έχω ταλέντο…Δεν πήγα σε καμιά σχολή, πήγαινα στις γκαλερί, πήγαινα πολύ στα μουσεία, κάθε μέρα στο Λούβρο, σχεδίαζα και έκανα μερικά καλά έργα". Αργότερα σκεπτόταν να πάει στο Μόναχο για σπουδές αλλά η γνωριμία του με τη σύζυγό του Υπατία και η δημιουργία οικογένειας τον κράτησαν στην Αθήνα. Τη δεκαετία του '40 μαθήτευσε κοντά στον Φώτη Κόντογλου. Η βυζαντινή ζωγραφική και η επιρροή της στη νεοελληνική ζωγραφική τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα και ο ίδιος φιλοτέχνησε ένα σημαντικό αριθμό φορητών εικόνων. Ως χημικός εργάστηκε μόνο για λίγα χρόνια από το 1947 μέχρι το 1953.
Σε όλη του τη ζωή δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τη ζωγραφική. Κρατούσε πάντα ένα μικρό μπλοκ στην τσέπη του και αποτύπωνε το απλό και το καθημερινό, ο,τιδήποτε τον γοήτευε και τον συγκινούσε από το άμεσο και το οικείο του περιβάλλον: τη θέα από το σπίτι του, τους περαστικούς, την οικογένεια του, τα καθημερινά έπιπλα και αντικείμενα, στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής. Σε αυτές τις "ζωγραφικές σημειώσεις" δούλευε το θέμα του και σημείωνε τους χρωματικούς τόνους καθώς ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την απόδοση του φωτός και των χρωμάτων. Ζωγράφισε ακόμη νεκρές φύσεις, γυμνά, τοπία εμπνευσμένα από τις εκδρομές του και από το αγαπημένο του νησί την Αίγινα και αρκετές προσωπογραφίες που αποτελούν σημαντικά δείγματα της τέχνης του.
Το 1990 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη και το 1999 από το Μουσείο Μπενάκη. Την ίδια χρονιά πέθανε στην Αθήνα.