Άθως. Τα χρώματα της πίστης
Καλλιτέχνες :
Στράτος Καλαφάτης
Χώρος: МИСП Μουσείο Τέχνης 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης
Τοποθεσία: Αγία Πετρούπολη
Εγκαίνια: 18 Αυγ 2016
Διάρκεια: 18 Αυγ 2016 - 25 Σεπ 2016

Άθως. Τα χρώματα της πίστης

Στράτος Καλαφάτης

ΑΘΩΣ. ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ
18 Αυγούστου – 25 Σεπτεμβρίου

Στις 17 του Αυγούστου στις 16:00, στα πλαίσια του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσσίας, το МИСП Μουσείο Τέχνης 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης παρουσιάζει την έκθεση «Άθως, τα χρώματα της πίστης» του Έλληνα φωτογράφου Στράτου Καλαφάτη. Την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει συναυλία της Ρωσικής Βυζαντινής Χορωδίας «Παχώμιος Λογοθέτης».

Οι 118 έγχρωμες φωτογραφίες του παγκοσμίου φήμης Έλληνα φωτογράφου συνοδεύονται από μία εκπληκτική καλλιτεχνική αφήγηση που μας βοηθά να φανταστούμε -και ως ένα σημείο να αισθανθούμε- αυτό που βιώνει ο ίδιος ο προσκυνητής όταν επισκέπτεται το 'Αγιο Όρος. Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα πέντε χρόνων δημιουργικής εργασίας. Έχοντας ξεκινήσει αυτήν την φωτογραφική δουλειά το 2008, ο Στράτος Καλαφάτης πραγματοποίησε τελικά πάνω από 25 ταξίδια, στη διάρκεια των οποίων ο καλλιτέχνης πλησίασε και εξοικειώθηκε με αυτόν τον αθέατο κόσμο, όπου συναντιούνται η βαθειά πίστη, η ιστορία, η πνευματικότητα και η χιλιόχρονη παράδοση.

Στην έκθεση, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το μαγευτικό ορεινό τοπίο και τα μυστικά του μονοπάτια που, γεμάτα καμπύλες, άξαφνα στρίβουν και σε φέρνουν στο αναπάντεχο: μοναστήρια, σκήτες, κελλιά και ερημητήρια, σταυρούς, πηγές και σπήλαια, που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα με την μεγαλοπρέπεια ή την απλότητά τους.

Ο Καλαφάτης δεν ενεργεί ως φωτογράφος/τουρίστας που αποτυπώνει το συμβάν. Γίνεται ο ίδιος μέτοχος αυτού του εξωπραγματικού κόσμου. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του ανακαλύπτει κανείς πώς ο νυχτερινός ουρανός συναντά την αναπνοή της γης ενώ τα αστέρια διαγράφουν λαμπερά τόξα. Ο χρόνος εδώ συγχωνεύεται με την αιωνιότητα, το παρελθόν με το παρόν. Η ικανότητα του καλλιτέχνη να διεισδύει στα βάθη της ύπαρξης μετατρέπεται σε μια πνευματική διορατικότητα και σε φως αγάπης προς τον πλησίον.

Ο φακός του Καλαφάτη εστιάζει κυρίως στα πρόσωπα των μοναχών, το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στις φυσιογνωμίες τους. Με κάθε έναν από αυτούς έχει μιλήσει, έχει φιλοξενηθεί στα κελιά τους, έχει λάβει την ευλογία τους. Πολλά από τα πορτρέτα είναι σε πρώτο πλάνο, μερικές φορές παρόμοια με εικόνες, ενώ άλλα θυμίζουν έργα του Καραβάτζιο: το ίδιο μυστικιστικό φως κατακλύζει τη μορφή μέσα στο σκούρο μαύρο φόντο, δίνοντάς της υπερφυσικό χαρακτήρα.

Κάθε προσωπογραφία μαρτυράει τον βαθύ σεβασμό του καλλιτέχνη στη μοναστική απομόνωση. Υπάρχουν πρόσωπα νέα και όμορφα, γέρικα και καταπονημένα. Ο καθένας έχει το δικό του χαρακτήρα, τη δική του δραματική ζωή, τον δικό του δρόμο προς το ησυχαστήριο. Αλλά όλοι μοιράζονται την επιθυμία να υπηρετήσουν τον Θεό, που τους έφερε κάποια στιγμή της ζωής τους στη μακρινή αυτή χερσόνησο. Το εικαστικό ποίημα του Καλαφάτη για τη μοναστική ζωή, γεμάτο από μυστικιστικές εκπλήξεις και λανθάνουσα συναισθηματική δύναμη, γίνεται για μας μια πηγή της πνευματικής συνείδησης.

Η έκθεση είναι μια παραγωγή του ΜΙΕΤ και παρουσιάζεται στην Αγία Πετρούπολη στα πλαίσια του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσσίας 2016, με την ευγενική υποστήριξη των Μουζενίδης Travel και Ellinair.

Διευθύντρια МИСП, υπεύθυνη έκθεσης: Marina Jigarkhanjan
Επιμέλεια: Αφροδίτη Οικονομίδου
Σχεδιασμός έκθεσης: Andrey Sheluto, Irina Chekmareva
Γραφείο τύπου МИСП: Xenia Ilicheva , +7 921 585 85 34


Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email