Μεγάλη αναδρομική έκθεση χαρακτικής, με τίτλο "50 χρόνια του εργαστηρίου Barbarà", εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2005, ώρα 8:00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108). Η έκθεση οργανώνεται από το Ινστιτούτο Θερβάντες, σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του ίδιου του Joan Barbarà και των: Francesc Abad, Riera I Arago, Miquel Barcelo, Joseph Beuys, Joan Miro, Eduardo Chillida, Jose Pedro Croft, Modest Cuixart, Salvador Dali, Francesc Estivill, Rafa Forteza, Jaume Genovart, Richard Hamilton, Hans Hartung, Jose Hernandez, Marcel Marti, Georg Massanes, Manuel Millares, Joan Miro, Jorge Oteiza, Jaume Plensa, Joan Ponc, August Puig, Dieter Roth, Antonio Saura, Bernard Schultze, Emil Shcumacher, Susana Solano, Antoni Tapies, Victor Vasarely, και Corinne Veret.
Ο Ζοάν Μπαρμπαρά γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1927. Αρχικά ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, αλλά τελικά αφοσιώθηκε στη χαρακτική. Μαθήτευσε κοντά στον Γάλλο Εντουάρ Σιμό, ο οποίος ασχολιόταν με την εικονογράφηση βιβλίων στη μεταπολεμική Βαρκελώνη. Το 1950 ο Μπαρμπαρά άνοιξε το πρώτο του εργαστήριο χαρακτικής και πειραματίστηκε με νέες τεχνικές χαλκογραφίας. Γρήγορα έγινε γνωστός και βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο του. Το 1957, με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου έφυγε για το Παρίσι, όπου δούλεψε στα πιο φημισμένα εργαστήρια χαρακτικής της εποχής. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να τυπώσει έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Σαλβαντόρ Νταλί. Όταν επέστρεψε στη Βαρκελώνη, στο δικό του εργαστήριο, συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες και εκδότες της εποχής, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψει και τη δική του προ-σωπική καλλιτεχνική δημιουργία, απαράμιλλης δεξιοτεχνίας και εκφραστικότητας. Ο Μπαρμπαρά συνέβαλε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και την τελειοποίηση της τέχνης της χαρακτικής.