ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ. Χαρτογραφία και ιστορία, 15-18ος αιώνας
Location: Preveza
Store Opening: 22 Oct 2008
Duration: 22 Oct 2008 - 22 Feb 2009
Multimedia:

ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ. Χαρτογραφία και ιστορία, 15-18ος αιώνας

Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου ιδρύθηκε το 2002 με τη δωρεά στο ΜIET της συλλογής παλαιών χαρτών του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά.
Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Αρχείο έχει οργανώσει 5 εκθέσεις με παλαιούς χάρτες, που προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και τις οποίες επισκέφτηκαν, με ειδικές ξεναγήσεις, σπουδαστές των Ανωτάτων Σχολών και μαθητές. Κατά το διάστημα αυτό, έγιναν και διάφορες άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τη χαρτογραφία.

Στις 22 Οκτωβρίου 2008, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης
«Θωμάς Π. Μποντίνας» Λεωφόρος Ειρήνης 80 στην Πρέβεζα, στις 8 μ.μ.,
η νέα έκθεση παλαιών χαρτών με θέμα Ιόνιο πέλαγος από τη συλλογή του Αρχείου, με τίτλο:
 ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
Χαρτογραφία και ιστορία
15ος-18ος αιώνας

Η έκθεση οργανώνεται σε στενή συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις της Πρέβεζας, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, τον συλλέκτη και μελετητή παλαιών χαρτών Αντώνη Ι. Τάντουλο καθώς και άλλους ιδιώτες συλλέκτες. Όλοι οι προαναφερθέντες φορείς και ιδιώτες μετέχουν στην έκθεση με ιδιαίτερα αξιόλογα και σπάνια εκθέματα. 

Με την έκθεση των παλαιών χαρτών του Ιονίου πελάγους, σε επιμέλεια Βίκτωρος Μελά και με επιστημονική σύμβουλο την Λεονόρα Ναβάρη, το ΜΙΕΤ επιδιώκει -όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις της Κρήτης και της Πελοποννήσου- να αναδείξει τους χάρτες της εποχής εκείνης ως σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία της περιοχής που απεικονίζουν, συμπληρώνοντας τις άλλες ιστορικές πηγές που διαθέτουμε, αλλά ακόμα και ως τεκμήρια των συνειδήσεων της κοινωνίας στην οποία ανήκαν οι χαρτογράφοι που τους εκπόνησαν.

Ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έκθεση θα παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντικό χαρτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης σχετικό με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, κατά την οποία ο χριστιανικός στόλος καταναυμάχησε τον οθωμανικό. Αποσπάσματα της ιστορίας της ναυμαχίας του Ανδρέα Κορνάρου, αδελφού του Βιτσέντζου και πολεμιστή της χριστιανικής παράταξης, περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έκθεσης.

Στον κατάλογο αυτό εκτός από τα  κείμενα της Λεονόρας Ναβάρη που εισάγουν τις ενότητες και σχολιάζουν τα εκθέματα της έκθεσης περιλαμβάνονται οι εξής αξιόλογες μελέτες:

  1. Ν. Ε. Καραπιδάκης: «Τα Επτάνησα από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Μια επισκόπηση»
  2. Δ. Αρβανιτάκης: «Η βενετική κυριαρχία στο Ιόνιο. Σχόλιο για τη βίωση και την πρόσληψη του παρελθόντος.»
  3. Στ. Κακλαμάνης: «Ο Ανδρέας Κορνάρος και η ναυμαχία της Ναυπάκτου»
  4. Ανδρέας Κορνάρος: «Η ναυμαχία της Ναυπάκτου» (απόσπασμα από την ανέκδοτη Ιστορία της Κρήτης σε μετάφραση Στ. Κακλαμάνη και Ειρήνης Παπαδάκη)
  5. Α. Κραντονέλλη: Η δράση των πειρατών στο Ιόνιο πέλαγος (15ος - 18ος αιώνας).

Τη διοργάνωση της έκθεσης στην Πρέβεζα έχει αναλάβει ο κ. Νίκος Καράμπελας, πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις. Εκτός αυτού, ο κ. Καράμπελας έχει μεριμνήσει την έκθεση να επισκεφτούν μαθητές από το νομό της Πρέβεζας και τους άλλους γειτονικούς νομούς, στο πλαίσιο της προσπάθειας να γνωρίσουν την ιστορία της χαρτογραφίας.

Διάρκεια της έκθεσης: 22 Οκτωβρίου 2008 - 22 Φεβρουαρίου 2009
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα έως Σάββατο 10 π.μ. - 1 μ.μ.
Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο  6-8 μ.μ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210 3234 267, 26820 22 233,  26820 25 222

Photo Gallery


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email