Παρουσίαση βιβλίου του Α. Μασσαβέτα "Διαδρομές στο Φανάρι, τον Μπαλατά και τις Βλαχέρνες"
Location: Thessaloniki
Store Opening: 06 May 2014
Duration: 06 May 2014
Multimedia:

Παρουσίαση βιβλίου του Α. Μασσαβέτα "Διαδρομές στο Φανάρι, τον Μπαλατά και τις Βλαχέρνες"

Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα «Διαδρομές στο Φανάρι, τον Μπαλατά και τις Βλαχέρνες», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιστός, θα παρουσιαστεί στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 6 Μαΐου 2014, στις 20:00.

Θα μιλήσουν ο Φωκίων Κοτζαγεώργης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, ο Αναστάσιος Τάντσης, λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ και ο συγγραφέας.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Μετά την καταξιωμένη Πόλη των Απόντων ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας ξεναγεί τον αναγνώστη, βήμα-βήμα, σε τρεις από τις ιστορικότερες γειτονιές της Επταλόφου: το Φανάρι, το πνευματικό και εθνικό κέντρο του Ελληνισμού με τις εκκλησίες του, τα Πατριαρχεία, τα φημισμένα σχολεία του· τον Μπαλατά με τις εβραιογειτονιές του και τις θρυλικές ρωμαίικες ταβέρνες· τις Βλαχέρνες με το μακραίωνο βυζαντινό παρελθόν και το μοναδικό τους συμβολισμό. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στο χώρο και το χρόνο, μία ανασκόπηση των μνημείων και της δαιδαλώδους κοινωνικής ιστορίας των διαφορετικών πληθυσμών που διαμόρφωσαν τον αστικό ιστό στις γειτονιές του Κερατίου. Έμφαση δίνεται στα ρωμαίικα μνημεία και την ιστορία των τοπικών ρωμαίικων κοινοτήτων, πάντοτε όμως υπό το πρίσμα της ένταξής τους στο γενικότερο καλειδοσκόπιο της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Πόλης από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Cambridge. Το 2003 μετοίκησε στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Από τότε εργάζεται ως δημοσιογράφος για ελληνικά και βρετανικά μέσα, ενώ παράλληλα μελετά την ιστορία των χριστιανικών και εβραϊκών κοινοτήτων της Πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και έχει πρεγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα. Η Πόλη των απόντων απέσπασε το κρατικό βραβείο χρονικού-μαρτυρίας-ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Τελευταία ετοιμάζει μια σειρά οδοιπορικών για τη Μικρά Ασία, ενώ παράλληλα διατηρεί, με δύο Τούρκους φίλους του, το ξενοδοχείο 'Ανεμος στο Κάστρο της Ίμβρου.


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email