Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης
Artistis :
Giorgos Seferis
Location: Kavala
Store Opening: 01 Aug 2016
Duration: 01 Aug 2016 - 28 Aug 2016

Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης

Giorgos Seferis

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης με το Δήμο Καβάλας, την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, συνδιοργανώνουν έκθεση φωτογραφιών του Γιώργου Σεφέρη.

Ο Γιώργος Σεφέρης ασχολήθηκε με τη φωτογραφία από πολύ νεαρή ηλικία (δεκαετία του '20) και μέχρι το θάνατό του το 1971. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα ταξίδια του στη Γαλλία και την Αγγλία όπου σπούδασε, στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες στις οποίες έζησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως διπλωμάτης. Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε από το πλήθος των αρνητικών που συγκροτούν το φωτογραφικό αρχείο του Γ. Σεφέρη.

Το Φωτογραφικό Αρχείο Γιώργου Σεφέρη, μετά από ευγενή δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κυρίας Άννας Λόντου το 1999, απόκειται πλέον ολόκληρο στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Περιέχει πάνω από δυόμισι χιλιάδες αρνητικά φωτογραφιών που έβγαλε ο Σεφέρης, από το 1920, όταν ήταν ακόμη φοιτητής στο Παρίσι, ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971) –μισό αιώνα φωτογραφίες.

«Σταματήσαμε λίγο πιο κάτω από το Amshit και κοιτάξαμε τον ήλιο να βουλιάζει στην ήσυχη θάλασσα της Φοινίκης. Μα γιατί κάποτε βλέπει κανείς τα πράγματα καθαρά –θέλω να πω όπως όταν η φωτογραφική μηχανή είναι σωστά κανονισμένη–».

Η ανάγκη του Σεφέρη να δει τα πράγματα καθαρά –τους τόπους, τα περιστατικά και τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ταξίδι της ζωής του– είναι ίσως η κύρια διαπλαστική δύναμη πίσω από το έργο του, ομοούσια με την επιθυμία του να «μιλήσει απλά», όπως την είχε εκφράσει σ’ ένα του ποίημα γραμμένο το 1942, εν καιρώ πολέμου. Και το πόσο «σωστά κανονισμένη» ήταν συχνά η φωτογραφική μηχανή του Σεφέρη ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει στις εξήντα περίπου φωτογραφίες της έκθεσης αυτής, μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της γόνιμης και μακροχρόνιας ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας.

Η παρούσα έκθεση προσπαθεί να αναδείξει στο κοινό τον φωτογράφο Γιώργο Σεφέρη, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων το οποίο έχει τον τίτλο « Γιώργος Σεφέρης, Χορηγός Αισιοδοξίας» και είναι αφιερωμένο στη σημαντική αυτή μορφή της Ελληνικής τέχνης.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Καβάλας, Πλατεία Καπνεργάτη, από την 1 έως τις 28 Αυγούστου 2016.   


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email