Εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου «Μουσείο Μπενάκη. Οι εκδόσεις (1935-2009)» θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11) την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 7.00 μ.μ.
Για την έκδοση αυτή θα μιλήσουν: ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη 'Αγγελος Δεληβορριάς, ο καθηγητής ιστορίας της Τέχνης του Α.Π.Θ. Αντώνης Κωτίδης, ο έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων έ.τ. Χαράλαμπος Μπακιρτζής, η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Θεοδοσία Στεφανίδου - Τιβερίου και ο επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο υπεύθυνος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη Δημήτρης Αρβανιτάκης.
Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει μια μικρή έκθεση σπάνιων εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη και θα εγκαινιαστεί το «Δεκαήμερο των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη στο ΜΙΕΤ», κατά το οποίο οι εκδόσεις του θα προσφέρονται σε ειδικές τιμές.
Ο «ιστορικός κατάλογος» των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, τον οποίο επιμελήθηκε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, με τη συνεργασία της Σοφίας Χανδακά και του ιστορικού Τάσου Σακελλαρόπουλου, αποτελεί τον πρώτο συγκεντρωτικό κατάλογο της εκδοτικής δραστηριότητας του Ιδρύματος. Η έκδοση αποτέλεσε και τον κατάλογο ομότιτλης έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Αθήνα), από τις 12 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2009.
Η εκδοτική παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη, είτε σε συνάρτηση με την εκθεσιακή του πολιτική είτε συνδεόμενη με άλλες, κυρίως ερευνητικές δραστηριότητες, αποτέλεσε και αποτελεί ένα βασικό συστατικό της φιλοσοφίας και της πολιτικής του: Οδηγοί του Μουσείου, κατάλογοι εκθέσεων και κατάλογοι συλλογών, λευκώματα, μονογραφίες, πρακτικά συνεδρίων, ηλεκτρονικές εκδόσεις. Βιβλία τα οποία θεματικά κατοπτρίζουν τη δομή και τη φυσιογνωμία του ιδρύματος, εφόσον συνδέονται οργανικά, όπως είναι φυσικό, αφενός με τις συλλογές του και αφετέρου με τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα. Το σύνολο των τίτλων. κατά συνέπεια, συγκροτεί μια συνεκτική σειρά θεματικών ενοτήτων: αρχαία ελληνική, ρωμαϊκή και βυζαντινή αρχαιολογία· υλικός βίος των νεότερων ελλήνων· νεοελληνική και σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη· ανατολικοί πολιτισμοί - ισλαμική τέχνη· φωτογραφία· νεοελληνική ιστορία και φιλολογία· αρχιτεκτονική.
Αν η ανάγκη της εκδοτικής παραγωγής, όπως είναι φυσικό, εντοπίζεται ήδη από την εποχή της δημιουργίας του Μουσείου Μπενάκη, οι τεχνολογικές δυνατότητες και η συσσωρευμένη εμπειρία κατέστησαν δυνατόν τον πολλαπλασιασμό των εκδόσεων και τη σημαντική βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και μετά, ιδιαίτερα δε από το 2000, χρονιά της επαναλειτουργίας του Μουσείου. Σ’ αυτήν την τελευταία περίοδο, στοιχεία που αναδεικνύουν ανάγλυφα το σταθερό ενδιαφέρον για μια σοβαρή εκδοτική παρουσία είναι, μεταξύ άλλων:
- η δημιουργία του Τμήματος Εκδόσεων, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της εκδοτικής δραστηριότητας
- η δημιουργία ειδικής σειράς μελετών με τίτλο: «Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη» (2006), στην οποία στεγάζονται μελέτες σχετικές με τις παραπάνω πτυχές των ενδιαφερόντων του
- η έκδοση του ετήσιου περιοδικού Μουσείο Μπενάκη (2001) και η συνεργασία με τις εκδόσεις «Μέλισσα» για τη συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού Τα Ιστορικά (2007)
- ο πολλαπλασιασμός των ηλεκτρονικών εκδόσεων και εκείνων που απευθύνονται στις νεότερες γενιές, με αιχμή τις εκδόσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.