Γραφείο με Θέα. Φωτογραφίες 1948-1981
Artistis :
Mario Vitti
Location: Thessaloniki
Store Opening: 27 Sep 2007
Duration: 27 Sep 2007 - 28 Oct 2007
Multimedia:

Γραφείο με Θέα. Φωτογραφίες 1948-1981

Mario Vitti

Ένα πανόραμα πολλών προσώπων που χάραξαν την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας στον 20ό αιώνα αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας του Ιταλού νεοελληνιστή Μάριο Βίττι, με τίτλο «Γραφείο με θέα. Φωτογραφίες 1948-1981», που θα παρουσιαστεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου 2007 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108).

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα μετά την έκδοση του βιβλίου του Βίττι Γραφείο με θέα, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2006. Εκεί ο συγγραφέας συνοδεύει την Εργογραφία και τα κριτικά του κείμενα με ένα «Αυτοβιογραφικό σχόλιο», αναλογιζόμενος τα πεπραγμένα της ζωής του και μπαίνοντας στον πειρασμό να περιγράψει την προσωπική και πνευματική πορεία μέσα στην οποία δημιούργησε το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο. Αυτή η έκθεση φωτογραφίας -μιας τέχνης που ο Ιταλός καθηγητής αγαπά ιδιαιτέρως και στην οποία επιδόθηκε με ζήλο και ενθουσιασμό- έρχεται τώρα κατά κάποιον τρόπο να συμπληρώσει εκείνο το «Σχόλιό» του στην Εργογραφία του, τεκμηριώνοντάς το με εικόνες και αποτυπώματα της πρώτης μεταπολεμικής και μεταπολιτευτικής εποχής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Μέσα από διακόσιες και πλέον φωτογραφίες παρουσιάζονται πρόσωπα και πράγματα της λογοτεχνίας μας μιας τριακονταετίας, αλλά και του κοσμοπολίτικου λόγιου περιβάλλοντος στο οποίο έζησε και έγραψε ο συγγραφέας-φωτογράφος. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι -ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ο Τζουζέππε Ουνγκαρέττι, o Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ο Στρατής Τσίρκας, ο Τάκης Σινόπουλος και άλλοι- ζωντανεύουν στον μαυρόασπρο κόσμο του Μάριο Βίττι, στους δρόμους της Ρώμης, του Παρισιού και της Αθήνας ή σε εσωτερικούς χώρους όπου πρόσωπα, βιβλία, λογοτεχνικές συντροφιές και θεατρικές σκηνές έφτιαχναν μια ατμόσφαιρα πολύ μακρινή πια για μας, αλλά και τόσο κοντινή όσο τα έργα και η αύρα όλων αυτών των ανθρώπων. Στις φωτογραφίες της έκθεσης είναι φανερή η σχέση του φωτογράφου με τον φωτογραφιζόμενο, μια σχέση σιωπηλή, είτε οι φωτογραφίες είναι "στημένες" πόζες είτε αιφνιδιαστικές λήψεις. «Ποτέ δεν έλειπε η κατάλληλη στιγμή για μια πόζα ή για αιφνιδιασμούς με το φακό, χωρίς ωστόσο να κόβεται η ορμή και η έξαψη της συζήτησης», λέει ο ερασιτέχνης φωτογράφος Μάριο Βίττι στο εισαγωγικό σημείωμά του που συνοδεύει τον κατάλογο της έκθεσης.

Η έκθεση θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:00 - 18:00, Παρασκευή 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο (Βασ. Όλγας 108), τηλ. 2310 295170-1.

Photo Gallery


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email