Γιώργου Χατζημιχάλη. Ο «Δρόμος» του Ανδρέα Εμπειρίκου
Location: Thessaloniki
Store Opening: 06 Sep 2007
Duration: 06 Sep 2007 - 27 Oct 2007
Multimedia:

Γιώργου Χατζημιχάλη. Ο «Δρόμος» του Ανδρέα Εμπειρίκου

Giorgos Hatzimihalis

Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Χατζημιχάλη με τίτλο Ο «δρόμος» του Ανδρέα Εμπειρίκου θα παρουσιαστεί από τις 6 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2007 στο νέο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11).

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Χατζημιχάλης ζωγράφισε 64 έργα 12x12 εκ. βασισμένα πάνω στο πεζό ποίημα «Ο δρόμος» του μεγάλου υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου. (Περιέχεται στη συλλογή Οκτάνα). Τα έργα αυτά εκδόθηκαν σε έναν τόμο, μαζί με το κείμενο του «Δρόμου», από τις Εκδόσεις 'Αγρα. 

Σημειώνει ο ζωγράφος για το έργο του:

«Τον «Δρόμο» τον άκουσα στις αρχές της δεκαετίας του '70 ηχογραφημένο, και το 1974 τον πρωτοδιάβασα όταν τυπώθηκε από το «Τράμ». Η ανάγνωσή του μου δημιούργησε μια άλλη σχέση με το κείμενο. Βλέποντας τυπωμένα όλα αυτά τα τοπωνύμια και τα ονόματα, οι λέξεις αυτές, απλά σαν λέξεις, ήταν εικόνες. Λίγο αργότερα αποφάσισα να κάνω ένα έργο φτιάχνοντας 39 μικρές ζωγραφιές αποκλειστικά με τα ονόματα και τα τοπωνύμια που αναφέρονται στο ποίημα. Έκανα 2 ή 3 μικρά πορτρέτα αλλά δεν το συνέχισα, άλλες προτεραιότητες μπήκαν τότε στη ζωή μου και τη δουλειά μου.

Το 2006, δουλεύοντας για την έκθεση του Βάσου Καπάνταη για το Μουσείο Μπενάκη, αποφάσισα, ύστερα από σχεδόν τριάντα χρόνια, να συνεχίσω ό,τι είχα αρχίσει. Βρήκα τις σημειώσεις μου του 1976 (;). Αποφάσισα να συμπληρώσω εκείνον τον κατάλογο και να κάνω τελικά 645 εικόνες. Ο σκελετός και η ιδέα παρέμειναν ίδια, απλώς προσέθεσα πρόσωπα χωρίς όνομα, π.χ. γονδολιέρης, άγνωστος ποιητής κτλ., και συμπλήρωσα κάποια κενά του πρώτου καταλόγου. Το έργο αποτελείται από 64 εικόνες 12x12x1,2 εκατοστά και είναι ακρυλικά και λάδια πάνω σε ξύλο. Το συνολικό μέγεθός του είναι 12x768 εκατοστά. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια δεύτερη εκδοχή αυτού του έργου.

Τελειώνοντας αυτό το σημείωμα, πρέπει να πω κάτι. Χρωστάω πολλά -πάρα πολλά στον Ανδρέα Εμπειρίκο.»

Ώρες λειτουργίας βιβλιοπωλείου:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο  10:00π.μ. - 3:00μ.μ.
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 10:00π.μ. - 9:00μ.μ.,
τηλ. 2310 295170-1.

Photo Gallery


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email