Χαρακτική και Σχέδια
Artistis :
Giorgis Dimou
Location: Thessaloniki
Store Opening: 19 Oct 2005
Duration: 19 Oct 2005 - 06 Jan 2006

Χαρακτική και Σχέδια

Giorgis Dimou

Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Αιγυπτιώτη ζωγράφου και χαράκτη Γιώργη Γ. Δήμου εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2005, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108).

Με την έκθεση του Γιώργη Δήμου, το Μορφωτικό Ίδρυμα συνεχίζει την προσπάθειά του να παρουσιάσει, όσο το δυνατόν καλύτερα και πληρέστερα, τις μορφές που πήρε η τέχνη της χαρακτικής στη χώρα μας, καθώς και τους λογής εργάτες της, επιφανείς και αφανείς, που τη διακόνησαν, κάποτε εις βάρος της υπόλοιπης ζωγραφικής τους.

Ο Γιώργης Γ. Δήμου γεννήθηκε το 1911 στο Κάιρο, όπου έζησε όλα τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Η στενή φιλία του με τον Γιάννη Χατζηανδρέα -τον μετέπειτα Στρατή Τσίρκα- από τα μαθητικά θρανία κιόλας, και η ένταξή του στην πνευματική κίνηση και στους ριζοσπαστικούς κύκλους της ελληνικής παροικίας του Καΐρου, τον έκαναν από πολύ νωρίς -προτού ακόμα έρθει στην Αθήνα για να γραφτεί στη Σχολή Καλών Τεχνών- να συνδεθεί με το έντυπο: το βιβλίο, το περιοδικό.

Το 1928 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στην ΑΣΚΤ και το 1930 φοιτά στο εργαστήριο του Κ. Παρθένη. Αργότερα, το 1932, γίνεται δεκτός στο νεοσύστατο εργαστήριο χαρακτικής του Γ. Κεφαλληνού μαζί με τους Γιάννη Μόραλη, Κώστα Ντάκο, Μωυσή Ραφαήλ, Τηλέμαχο Κάνθο και Αναστάσιο Αλεβίζο (Τάσσο). Το 1939 φυλακίζεται από το καθεστώς του Μεταξά και στην Κατοχή οργανώνεται στο ΕΑΜ. Το 1948 φεύγει για τη Ρουμανία όπου, μαζί με τη γυναίκα του, στελεχώνει τον ελληνικό εκδοτικό τομέα. Επιμελείται και εικονογραφεί δεκάδες εκδόσεις του Εκδοτικού Νέα Ελλάδα και των Πολιτικών και Λογοτεχνικών Εκδόσεων (ΠΛΕ). Η δουλειά του Δήμου για τις ΠΛΕ, αισθητικά άρτια και πρωτοποριακή ακόμη και με τα δεδομένα της σημερινής γραφιστικής έκρηξης, τοποθετείται στην πρώτη γραμμή της τέχνης του βιβλίου - όπως και τα τυπογραφικά εξώφυλλα που σχεδίασε κατά καιρούς για τον αχώριστο φίλο του, τον Στρατή Τσίρκα.

Το 1965 επιστρέφει οικογενειακώς και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Για μια περίοδο προσλαμβάνεται στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης σε εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών βυζαντινών ναών, υπό τη διεύθυνση του ζωγράφου Φώτη Ζαχαρίου.

Από το 1928 έως το 1992 πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Κάιρο, στην Αθήνα και στο Βουκουρέστι. Συνεργάστηκε με αρκετά περιοδικά στο Κάιρο και στην Αθήνα· επίσης επιμελήθηκε και εικονογράφησε δεκάδες εκδόσεις στην Αίγυπτο και τη Ρουμανία. Το έργο του δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί σε ατομική έκθεση. Η διαδρομή του Γιώργη Γ. Δήμου (με σταθμούς το μοντερνιστικό πνεύμα της δεκαετίας του 30, τον ρεαλισμό στα χρόνια της Αντίστασης και την απογοήτευση κατά την περίοδο της Ρουμανίας), αποτυπώνεται στα 100 περίπου έργα του (σχέδια, ακουαρέλες, ξυλογραφίες, λιθογραφίες), καθώς και στα περιοδικά και βιβλία που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφόρησε η έκδοση "Γιώργης Γ. Δήμου. Χαρακτικά / σχέδια / κείμενα / επιστολές".


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email