Εγχειρίδιο Επιβίωσης
Artistis :
Boris Kirpotin
Location: Athens
Store Opening: 16 Jun 2011
Duration: 16 Jun 2011 - 08 Oct 2011
Multimedia:

Εγχειρίδιο Επιβίωσης

Boris Kirpotin

Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αμερικής 13, παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Μπόρις Κιρπότιν:
Εγχειρίδιο Επιβίωσης

Ο ρωσικής καταγωγής Μπόρις Κιρπότιν στη δεύτερή του έκθεση ασχολείται αποκλειστικά με τη σκηνοθετημένη  φωτογραφία. Εμπνεόμενος από το απόκοσμο περιβάλλον της θάλασσας, δημιουργεί ασπρόμαυρα πορτρέτα που απεικονίζουν τους σκοτεινούς πρωταγωνιστές του: τα ψάρια.

Στα έργα του δημιουργεί μια «κλειστή πραγματικότητα», περιχαρακωμένη στον εαυτό της και, καταργώντας την έννοια της εικόνας ως «παράθυρου στην πραγματικότητα», σκηνογραφεί μιαν οπτική απάτη που είναι η  προσωπική του αλήθεια.

Οι «χαρακτήρες» των πορτρέτων του αιωρούνται σε μιαν αβεβαιότητα, στη σιωπή, τη στασιμότητα και την έντονη μοναξιά. Ζουν εκεί όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Προσπαθούν να προσπελάσουν τα εμπόδια που τους θέτει ο καλλιτέχνης. Εμπόδια που ο ίδιος τελικά θέτει στον εαυτό του.

Οι φωτογραφίες του Μπόρις Κιρπότιν ανήκουν σε ένα πολύ προσωπικό εικαστικό του ημερολόγιο. Οι ήρωές του, τα ψάρια, αντικαθιστούν το λεξιλόγιό του, τη φωνή του. Παίρνουν το χρόνο του και του τον επιστρέφουν με τη μορφή της ηρεμίας και της γαλήνης. Γίνονται το μέσο που χρησιμοποιεί ο ίδιος για να ασκήσει κριτική, να φωνάξει, να σκεφτεί τον εαυτό του, τους  άλλους και τέλος να αναρωτηθεί για τη συνύπαρξή του με  τους άλλους.

Ο Μπόρις Κιρπότιν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Το 1992 ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία με την υψηλών προδιαγραφών εκτύπωση ασπρόμαυρων φωτογραφιών. Εκείνη την εποχή πειραματίστηκε επίσης με τις μεθόδους εκτύπωσης του 19ου αιώνα (χαρτί άλατος, αλμπουμίνη, πλατινοτυπία). Από το 1998 φωτογραφίζει κυρίως έργα τέχνης. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες, γκαλερί, συλλέκτες έργων τέχνης, ιδρύματα και μουσεία. Η πρώτη του έκθεση με τίτλο «Μια Στιγμή» έγινε το 2008, στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 9.30 π.μ. - 3.30 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.30 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Photo Gallery


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email