ΕΜΠΟΥΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
Artistis :
Joan Barbarà
Location: Thessaloniki
Store Opening: 19 May 2005
Duration: 19 May 2005 - 22 Jun 2005
Multimedia:

ΕΜΠΟΥΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Joan Barbarà

Η έκθεση "Εμπούριας, ένα ταξίδι επιστροφής" εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108). Η έκθεση διοργανώνεται από το ΜΙΕΤ και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Caixa de Girona της Ισπανίας, και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη Eudald Solà. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Girona της Ισπανίας (Ιούνιος 2004), τη Λευκωσία (Νοέμβριος 2004 - Μάρτιος 2005) και την Αθήνα (Μάρτιος - Μάιος 2005). Κατόπιν, θα επιστρέψει στην Ισπανία, όπου θα παρουσιαστεί στη Βασιλική Ακαδημία της Βαρκελώνης.

Ο Αλέξης Eudald Solà (1946-2001), ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες και μελετητές της κλασικής και σύγχρονης Ελλάδας στην Ισπανία, σπούδασε φιλοσοφία και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Το 1979 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Μελέτες πάνω στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη". Από το 1972 άρχισε να ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα και την Κύπρο, γοητευμένος από τον αρχαίο αλλά και από τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Διετέλεσε καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στη Βασιλική Ακαδημία της Βαρκελώνης. Ο Αλέξης Eudald Solà συνέβαλε ποικιλοτρόπως στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπήρξε μέλος πολλών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων για τη μελέτη και την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας, δημοσίευσε πολλές μελέτες για Έλληνες συγγραφείς και μετέφρασε στα καταλανικά ποιήματα του Σικελιανού, του Σεφέρη, του Καβάφη, του Ελύτη και άλλων.

Στην έκθεση, ο γνωστός Καταλανός χαράκτης Joan Barbarà παρουσιάζει την εικαστική περιδιάβασή του στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, σ' ένα ταξίδι επιστροφής από την αρχαία πόλη Εμπόριον, Empuries (την ελληνική αποικία που ίδρυσαν οι Φωκαείς στις ακτές της Καταλωνίας λίγο μετά το 600 π.Χ.), στον ελληνικό χώρο, 2.500 χρόνια μετά, με οδηγό τον Eudald Solà. O Solà μετέδωσε στον συνοδοιπόρο του την αγάπη και τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και τον κόσμο της και ο καλλιτέχνης, με περισσή δεξιοτεχνία και ευαισθησία, απεικονίζει την ελληνική γη και τους αρχαιολογικούς της χώρους, κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και κτήμα όλης της ανθρωπότητας.

Το 1992, ο λογοτέχνης Solà δημοσίευσαν στα καταλανικά τη βιβλιοφιλική έκδοση Empuries, inici d'un retorn (Εμπούριας, αρχή ενός νόστου), ένα θαλασσινό, ιστορικό και λογοτεχνικό ταξίδι που ξεκινά από την Εμπούριας και φθάνει στην γη της Φώκαιας. Το ταξίδι αυτό υπήρξε η αφορμή για την τωρινή έκθεση η οποία περιλαμβάνει 32 χαρακτικά και σχέδια και αριθμό φύλλων από την πρωτότυπη έκδοση.

Photo Gallery


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email