ΕΛΛΑΔΑ. Τα χρόνια της αθωότητας [1954-1965]
Artistis :
Robert McCabe
Location: Thessaloniki
Store Opening: 23 Mar 2005
Duration: 23 Mar 2005 - 08 May 2005
Multimedia:

ΕΛΛΑΔΑ. Τα χρόνια της αθωότητας [1954-1965]

Robert McCabe

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης μεταφέρει στο πολιτιστικό του κέντρο στη Θεσσαλονίκη (Βασ. Όλγας 108), από τις 23 Μαρτίου μέχρι και τις 8 Μαΐου, την πολυσυζητημένη έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο "Ελλάδα: Τα χρόνια της αθωότητας [1954-1965]", που ήδη παρουσιάζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτυπώνουν τα πρώτα έντεκα χρόνια των ταξιδιών του McCabe στην Ελλάδα. Από το 1954 έως το 1965 αιχμαλώτιζε με τον φωτογραφικό φακό του μέρη, συνήθειες, ανθρώπους, δρόμους, πέτρες, χαλάσματα μιας Ελλάδας που σήμερα δεν υπάρχει. Πρόκειται για φωτογραφίες - ντοκουμέντα, που λειτουργούν ως καταγραφή ενός τρόπου ζωής στην Ελλάδα σε "χρόνια μαγευτικά για όποιον είχε την τύχη να ταξιδέψει στην Ελλάδα", όπως σημειώνει ο ίδιος ο φωτογράφος.

Ο Robert McCabe γεννήθηκε στο Σικάγο το 1934. Δύο χρόνια αργότερα η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, καθώς ο πατέρας του βρήκε δουλειά σε μια εφημερίδα της πόλης της Νέας Υόρκης. "Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια για την οποία η φωτογραφία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής: ο πατέρας μου δούλευε στην New York Daily Mirror, μια ταμπλόιντ εφημερίδα που δημοσίευε πολλές φωτογραφίες. Έτσι, από τότε που ήμουν πολύ μικρός βρέθηκε μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου και διασκέδαζα που είχα την ευκαιρία να καταγράφω μόνος μου "ειδήσεις", αναφέρει ο φωτογράφος στο φυλλάδιο που συνοδεύει την έκθεση.

Ο McCabe επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1954 ως φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία και έκανε τη διατριβή του με θέμα τον λόρδο Βύρωνα και την Ελλάδα. Για την πρώτη του αυτή επίσκεψη στην Ελλάδα αναφέρει: "Θυμάμαι, σαν να ήταν χτες, πόσο έντονη ήταν η αίσθηση, από την πρώτη μέρα που βρέθηκα στην Αθήνα, ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου. Το περιβάλλον ήταν εξωτικό για έναν Αμερικάνο· οι μόνες λέξεις που ήξερα ήταν "νερό" και "πεπόνι", ήδη όμως αισθανόμουν ότι ανήκα στην Αθήνα και ήξερα από την αρχή ότι θα επέστρεφα ξανά. Στην πραγματικότητα, από τότε επέστρεφα απαραιτήτως κάθε χρόνο, και τώρα περνώ πολλούς μήνες εδώ. Η Αθήνα έγινε πια το σπίτι μου.

Στα χρόνια κατά τα οποία τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες η Ελλάδα άλλαξε πολύ λίγο. Ήταν μια φτωχή χώρα, που αγωνιζόταν να αναρρώσει από τις φοβερές κακουχίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπου ταξίδευα, με υποδέχονταν σαν να ήμουν φίλος, απλοί άνθρωποι που θυσίαζαν το φαγητό τους και τις ανέσεις τους προσφέροντας ειλικρινή φιλοξενία".

Πολλές από τις φωτογραφίες του, που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση εκτέθηκαν για πρώτη φορά στη Βιβλιοθήκη Firestone του Πρίνστον. Ο R. McCabe και η γυναίκα του, που έχει γεννηθεί στην Αθήνα, μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Ο R. McCabe ετοιμάζει αυτή την εποχή ένα βιβλίο με φωτογραφίες από το ταξίδι του στην Ανταρκτική. Στο μέλλον, σχεδιάζει να εκδώσει ένα βιβλίο με φωτογραφίες από την Αβάνα.

Η έκθεση θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα: κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλέφωνα [2310] 295.170 και 295.171.

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί λεύκωμα με τις φωτογραφίες του R. McCabe "Ελλάδα. Τα χρόνια της αθωότητας [1954-1965]"

Photo Gallery


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email