Δάφνης και Χλόη
Location: Athens
Store Opening: 04 Nov 2008
Duration: 04 Nov 2008 - 11 Jan 2009

Δάφνης και Χλόη

Giorgis Varlamos

Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αμερικής 13, παρουσιάζεται έκθεση με ξυλογραφίες και λιθογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργης Βαρλάμος  για το μυθιστόρημα ΔΑΦΝΗΣ ΚΑΙ ΧΛΟΗ  του ΛΟΓΓΟΥ, εκδόσεις ΔΙΑΤΤΩΝ, σε μετάφραση Ρόδη Ρούφου .

Το έργο Δάφνης και Χλόη είναι μια ποιμενική ερωτική μυθιστορία που διαδραματίζεται στη Λέσβο, πατρίδα του συγγραφέα, τον οποίο η σύγχρονη έρευνα τοποθετεί στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Αφηγείται την περιπέτεια δύο έκθετων παιδιών που αγαπιούνται χωρίς να ξέρουν τι είναι ο έρωτας˙ μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία για τη χαμένη αθωότητα. Πρόκειται για βουκολική ποίηση πλημμυρισμένη από το πάθος της αγάπης, όπως το συναντάμε σε βουκολικά αφηγήματα, και κυρίως σε δράματα, του δέκατου όγδοου αιώνα.

Γενιές και γενιές το αγάπησαν, ξεχωρίζοντάς το από όλα τα αρχαία μυθιστορήματα. Αναρίθμητες είναι οι εκδόσεις και οι μεταφράσεις του. Πολλοί συγγραφείς επηρεάστηκαν από τον Λόγγο, π.χ. ο Μπερναρντέν ντε Σαιν-Πιέρ στο έργο του Παύλος και Βιργινία. Μεγάλοι καλλιτέχνες, από την Αναγέννηση έως  τις μέρες μας, εμπνεύστηκαν από το Δάφνης και Χλόη  πίνακες και γλυπτά, ξυλογραφίες και ταπισερί, μουσικές συνθέσεις και χορογραφίες. Στον 20ο αιώνα εικονογράφησαν εκδόσεις του ο Μποννάρ, ο Μαγιόλ και ο Σαγκάλ.

Ο Γιώργης Βαρλάμος δημιουργεί σήμερα μια νέα έκδοση του Δάφνης και Χλόη. Αξιοποιώντας τις βαθιές γνώσεις της χαρακτικής και της τυπογραφίας, δίνει τη δική του άποψη με εικόνες  και υψηλά αισθήματα, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα στο έργο. Επισημαίνει τις διαχρονικές αξίες μεταξύ των ανθρώπων  και εμβαθύνει στις σχέσεις τους με το φυσικό περιβάλλον. Στο έργο του Βαρλάμου, η φύση αποτελεί το όλον μέσα στο οποίο υπάρχει ο άνθρωπος.

Ο Βαρλάμος, ασκημένος διά βίου στην ομορφιά, με τις εικόνες του μας βγάζει από την αμηχανία που νιώθουμε απέναντί της και μας ελευθερώνει για να την αισθανθούμε. Για τον ζωγράφο και χαράκτη, η ομορφιά είναι το κατεξοχήν στοιχείο της παράδοσής μας. Το Δάφνης και Χλόη που μας παραδίδει σήμερα, μέσα από τη συγκίνηση που προκαλεί το έργο του, αποτελεί αφορμή να σκεφτούμε ότι, παρά την ασχήμια που μας περιβάλλει, υπάρχουν αισιόδοξες πτυχές στην καθημερινότητά μας. Αυτό επιδιώκει και ο καλλιτέχνης.

Ο  Γιώργης Βαρλάμος γεννήθηκε το 1922 στην Πάρο, σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τον Αργυρό και τον Παρθένη, και χαρακτική με δάσκαλο τον Κεφαλληνό, με τον οποίο συνεργάστηκε επί δεκατέσσερα χρόνια. Στη δεκαετία του 1950 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού χαρακτική στο εργαστήριο Καμί, καθώς και την τέχνη του γραμματοσήμου στο Τεχνικό Κολλέγιο Εστιέν. Είναι γνωστός ως ζωγράφος και χαράκτης. Με εξαίρεση τον Γαλάνη, είναι ίσως ο μόνος που καλλιέργησε  όλα τα είδη της χαρακτικής : χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία.

Ο Γιώργης Βαρλάμος έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, έχει επιμεληθεί και εικονογραφήσει πάνω από 200 βιβλία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τέχνης του βιβλίου στη χώρα μας. Επίσης έχει φιλοτεχνήσει αφίσες κοινωνικού περιεχομένου. Από την ογκώδη αυτή παραγωγή, ξεχωρίζουν η μνημειώδης έκδοση Δέκα Λευκές Λήκυθοι, για την οποία εργάστηκαν ο Κεφαλληνός και οι μαθητές του Λουίζα Μοντεσάντου, Δαμιανάκης και Βαρλάμος, καθώς και η πολυτελής τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή, εικονογραφημένη με ακουαρέλες. Έλαβε μέρος και βραβεύτηκε σε διεθνείς εκθέσεις (Μόσχα, Βελιγράδι, Λειψία, Παρίσι, Λουγκάνο κ.ά.) ενώ για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1995).


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email