Στην έκθεση θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά εν συνόλω, η μεγάλη ενότητα "Πόλεμος-Βία", μια ομάδα από άμεσα και θαρραλέα έργα, με κύριο θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ, τα οποία φιλοτέχνησε ο ζωγράφος από το 1964 ώς το 1967. Στα έργα αυτά συνδυάζονται, με τρόπο ανεπιτήδευτο όσο και ρηξικέλευθο, η υψηλή ζωγραφικότητα με την πολιτική διαμαρτυρία, η ελλειπτική, πρωτοποριακή γραφή με το δυναμικό περιεχόμενο, η χρωματική τόλμη με το πολιτικό θάρρος. Την έκθεση συμπληρώνει μια μικρότερη ενότητα έργων του ζωγράφου με θέμα τη μητρότητα (που έγιναν στα πρώτα χρόνια της Δικτατορίας και του πραξικοπήματος και με το γεγονός της γέννησης της κόρης του τον Αύγουστο του 1967). Τα έργα αυτά, κρατώντας ως θεματικό και ηθικό πυρήνα την πρωταρχική σχέση μητέρας και παιδιού και χρησιμοποιώντας τα ίδια ζωγραφικά μέσα με την ενότητα "Πόλεμος-Βία", ψηλαφούν, σε απρόσμενο βάθος κάποτε, το πυκνό πλέγμα των αισθημάτων και των σκέψεών μας γύρω από τη γέννηση ενός παιδιού, από την τρυφερότητα και το θαυμασμό ως το δέος, το φόβο και την απορία για την απουσία του διωκόμενου συζύγου από τη χούντα. όλα αυτά συνθέτουν εντέλει ένα μικρό ζωγραφικό δοκίμιο για την πατρότητα.
Με την έκθεση αυτή το Μορφωτικό Ίδρυμα συνεχίζει το έργο που έχει επωμιστεί εκ συστάσεως: να οργανώνει και να παρουσιάζει ολοκληρωμένες εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, γνωστών είτε λησμονημένων, προσδοκώντας να συμβάλει, με τον τρόπο αυτό, στην εικαστική παιδεία του τόπου.
Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Για δύο χρόνια φοιτητής στην τότε Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Δίμηνη παραμονή στο Άγιος Όρος (1958) όπου μελετά βυζαντινούς εικονογραφημένους κώδικες. Διετής υποτροφία από την ιταλική κυβέρνηση (1958).
Από το 1959 μέχρι το 1961 υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας.
Κατά τη δεκαετία του '60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με το design για βιοποριστικούς λόγους. Σχεδιάζει αντικείμενα για την ντόπια και ξένη αγορά.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της "Ομάδας τέχνης α" 1961-67, και της "Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης" 1976-81. Το 1975 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Εκλέγεται καθηγητής (1976) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πρύτανης της Α.Σ.Κ.Τ. 1979-82. Από το 1981 έως το 1983 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης από το 1995 και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, από το 1997.
Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις από τις οποίες οι 14 στην περιοχή της Αθήνας.